Quantcast
Channel: TV-koll
Viewing all 1320 articles
Browse latest View live

Veckans streamingtips: Nya ”Full patte” drabbar landsbygden

$
0
0
"Full patte". Foto: SVT.
”Full patte”. Foto: SVT.

 

 

Veckans starkaste streamingtips:
Nya härligheter från ”Full patte”, tv-guldet ”Mindhunter” och Adam Sandlers efterlängtade triumf.

 

 

Full patte

De fräsiga systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf är tillbaka i en tredje säsong av den vridna, samtidskritiska, feministiska och allmänt uppkäftiga humorserie som de skriver ihop med regissören Sara Haag. Och den här gången drabbar deras karaktärer vischan, där drömmen om livet på landet hägrar. Jag har sett första avsnittet, där bland andra ”Vår tid är nu”-aktuella Adam Lundgren dyker upp, och det ser finemang ut! Vill du kolla in de gamla säsongerna hittar du båda två på SVT Play.

SVT Play. Säsongpremiär på tisdag

 

 
The Meyerowitz Stories

Men vilken toppenfilm Noah Baumbachs ”The Meyerowitz stories (new and selected)” är! Och så extra härligt att så ofta utskällda Adam Sandler får till det! Här spelar han ett av tre vuxna syskon (de andra spelas av Ben Stiller och Elizabeth Marvel) som brottas med tillvaron under den stora skugga som deras envisa och dominanta pappa – den inte längre så lovande konstnären Harold Meyerowitz (Dustin Hoffman) – har kastat över dem hela deras liv. Bitterljuvt, neurotiskt, roligt och supervälspelat.

Netflix

 

 

Mindhunter

Det känns som att David Finchers senaste pärla har fått för lite uppmärksamhet, så jag slår ett slag till för den. ”Mindhunter” utspelar sig alltså under slutet av 70-talet, och handlar om hur två FBI-agenter (Jonathan Groff och Holt McCallany) bryter helt ny mark genom att börja intervjua seriemördare för att försöka förstå hur de fungerar. En höjdarserie som är mer intressant och akademisk än sensationslysten och otäck, och lyfter ytterligare när Anna Torv dyker upp som knivskarp psykologiprofessor.

Netflix

 

 

Bubblaren

Kanal 5-serien ”Meltzer och döden” – där Christine Meltzer försöker komma till sans med tanken på döden genom att träffa människor som lever med en stark koppling till den – förtjänar ditt tittande den här hösten. Första avsnittet ligger ute på Dplay.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Veckans streamingtips: Nya ”Full patte” drabbar landsbygden dök först upp på TV-koll.


Premiär för ”Första dejten”– SVT:s första lyckade träff med dejtinggenren?

$
0
0
Hovmästare Fosco Giulianelli, servitris Cato Helleren, servitris Sissi Lindberg och bartender Daniel Meyn, i "Första dejten". Foto: Stina Stjernkvist /SVT.
Hovmästare Fosco Giulianelli, servitris Cato Helleren, servitris Sissi Lindberg och bartender Daniel Meyn, i ”Första dejten”. Foto: Stina Stjernkvist /SVT.

 

 

SVT har ett fläckigt förflutet med dejting-tv.
Men med ”Första dejten” verkar de äntligen ha träffat rätt format.

 

Dejtingprogram är ett svårt fack, och allra svårast att få till en fungerande relation med genren har det kanske varit för SVT.

”Kärlekskoden” var ett misslyckat försök med att klistra en vetenskapsetikett som något sorts public service-alibi på vad som i princip var kvalificerat trams.
”Gift vid första ögonkastet” är inte bara ett befängt format som med fog har kritiserats av många – inte minst av deltagarna själva – utan har även, trots en himla massa experter på ditten och datten, ett katastrofalt cv vad gäller lyckade matchningar.
Och ”Tro, hopp och kärlek” är ju egentligen bara en lite tråkigare variant av TV4:s ”Bonde söker fru” och TV3:s ”Ensam mamma söker”.

Men pass på för ”Första dejten”, som har premiär i SVT i kväll och faktiskt inte alls är ett givet fiasko.

Formatet är brittiskt från början, och går ut på att singlar (som till skillnad från de i ”Gift vid första ögonkastet” faktiskt känns rimligt matchade) träffas på en första middagsdejt på en restaurang som är riggad med fjärrstyrda kameror, som närgånget fångar fumlighet, nervositet, blickar, trevande samtal – och desperata flykter till toaletten.
När middagen är över får paren sedan svara på om de vill träffas igen eller inte.

Det låter okomplicerat och det är det också, vilket är till programmets klara fördel. Inget ”vetenskapligt” sniffande på gamla t-shirts, inga blindvigslar, ingen utslagningsprocess. Bara det hederliga gamla konceptet mat, vin, ett bord och två stolar.

På restaurangen – som känns som inlindad i bomull och ger mig julkalendervibbar, kanske mycket tack vare den ackompanjerande mysmusiken och Figge Norlings trygga berättarröst – finns den alldeles särdeles italienske hovmästaren Fosco och tar emot med massor av amore, och den vänlige, inkännande bartendern Daniel som blandar drinkar åt de som behöver dem bäst.

Vi får se scener som spänner över hela skalan, från det omedelbara, trygga och självklara klickandet till det gruvsamt genanta. Men produktionen känns hela tiden varm och genuint välmenande, så man behöver aldrig riktigt krevera bakom sin skämskudde.
Och en annan uppenbar styrka är spännvidden på deltagare.
I första programmet får vi bland annat följa mötena mellan två troende, en änka och en änkling, två lätt parodiskt typiska personliga tränar-typer och två mycket speciella unga homosexuella män med den allra mest underhållande typen av dålig personkemi.

Det känns som att SVT äntligen har hittat den rätta i dejting-tv-djungeln.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Premiär för ”Första dejten” – SVT:s första lyckade träff med dejtinggenren? dök först upp på TV-koll.

Recension: ”Modus” andra säsong haltar från start

$
0
0
Kim Cattrall som den amerikanska presidenten Helen Tyler. Foto: C More.
Kim Cattrall som den amerikanska presidenten Helen Tyler. Foto: C More.

 

 

Rate

Modus

 

C More

 

Säsong 2, del 1-4
Kriminaldrama av Mai Brostrøm och Peter Thorsboe, med bl a Melinda Kinnaman, Henrik Norlén, Kim Cattrall, Greg Wise och Paprika Steen.

 

Säsongspremiär den 2 november

 

 
Den första säsongen av ”Modus” – den danska manusförfattarduon Mai Brostrøm och Peter Thorsboes tolkning av Anne Holts berättelser om kriminologen Inger Johanne Vik – imponerade med en mäktig rollista och urtjusiga vintervita miljöer av allra snyggaste Nordic noir-snitt. Brister uppenbarade sig efterhand, men överlag var den ändå väl godkänd.

Den här andra säsongen däremot (som har en ännu häftigare rollista, med en hel del internationell stjärnglans, och ett löftesrikt intro som andas Bond-film) haltar från start, med en av de klumpigare partier med exposition jag har sett på länge, i form av en nyhetssändning som redogör för vad som är grejen och vem som är vem, som fortfarande pågår en kvart in i det första avsnittet.

Grejen är alltså att den amerikanska presidenten Helen Tyler (Kim Cattrall) är på statsbesök i Stockholm. Med sig som rådgivare har hon Warren Schifford (Greg Wise) från FBI, som Inger Johanne (Melinda Kinnaman) har ett smärtsamt förflutet med. Och när presidenten plötsligt går upp i rök, tvingas nu gravida Inger Johanne och hennes sambo, kriminalkommissarien Ingvar Nymann (Henrik Norlén), dessutom jobba tillsammans med honom, för att hitta den fria världens första kvinnliga ledare.

Det finns en del sevärt skådespel i ”Modus” andra säsong. Wise är, om inte direkt subtil så definitivt underhållande som slemmigt svin, danska stjärnan Paprika Steen levererar som alltid, och Johan Rabaeus är toppen som smådryg statsminister. Cattrall får av naturliga skäl inte så mycket utrymme efter det första avsnittet (eftersom hon är spårlöst försvunnen) men gör det hon ska, och att se ”Sex and the city”-ikonen i en skandinavisk kriminalserie har förstås ett speciellt sorts underhållningsvärde.

Men det stora problemet med ”Modus” – som inte riktigt går att komma runt – är att det är svårt, nära nog omöjligt, att tro på den. Grundstoryn i sig är ansträngd, och den onaturliga dialogen gör den sannerligen inga tjänster.

Godkänt tack vare många intressanta skådisar och en snårig kriminalgåta som trots allt väcker en viss nyfikenhet på utgången. Men inte mer.

 

 

 

”Modus” säsong två kommer även att visas i TV4 framöver.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Recension: ”Modus” andra säsong haltar från start dök först upp på TV-koll.

Premiärfrossa! 15 tv-serier att plöja i november

$
0
0
"Vikings", säsong fem. Foto: HBO Nordic.
”Vikings”, säsong fem. Foto: HBO Nordic.

 

 

En stenhård svensk thriller, mer från Marvel-fabriken, vikingar, västern och Felix Herngrens nya komediserie.
Här är 15 tv-serier att frossa i under november.

 

1. Modus

Den andra säsongen av den här kriminalaren från danska duon Mai Brostrøm och Peter Thorsboe är svagare än den första, men är sevärd för en lite annorlunda krimgåta (den amerikanska presidenten går upp i rök på svensk mark) och för den internationella stjärnglansen. Sex and the city-stjärnan Kim Cattrall spelar president och Greg Wise ett praktarsle från FBI.

C More, säsongpremiär den 2 november

 

 

2. Alias Grace

Mästerliga ”The handmaid’s tale” är fortfarande årets serie – och nu kommer ännu en fining baserad på en Margaret Atwood-bok. ”Alias Grace” är en verklighetsbaserad historia om Grace Marks; en ung irländska som emigrerade till Kanada, tog jobb som tjänstekvinna och dömdes för mord på sin husbonde 1843, och även misstänktes för mordet på hans hushållerska. Kryptiskt och intressant berättat genom tillbakablickar.

Netflix, premiär den 3 november

 

 
3. Alex

En hård och brutal svensk thrillerserie med Dragomir Mrsic som en korrupt snut som hamnar i trängt läge när han försöker klippa banden till sina kriminella kontakter, samtidigt som han internutreds i hemlighet av sin nya kollega.

Viaplay, premiär den 3 november

 

 

4. Grotescos sju mästerverk

Humorgruppen Grotesco är tillbaka med en tredje säsong av sin humorserie, där de leker med olika genrer. De två avsnitt som jag har sett – en musikal om flyktingkrisen 2015 och ett kammarspel om ett urspårat föräldramöte – är ta mig tusan smått genialiska.

SVT, säsongspremiär den 3 november

 

 

5. Monster

Ett ambitiöst norskt mysterium, som utspelar sig i ett litet samhälle i Nordnorge där naturen är vidunderligt vacker men där folk mördas, en religiös sekt härjar och mörka hemligheter bubblar under ytan. Ingvild Holthe Bygdnes och Jakob Oftebro gör huvudrollerna som två poliser som inte alls gillar varandra.

SVT, premiär den 6 november

 

 

6. SMILF

Lovande ny liten dramakomedi av och med Frankie Shaw. Om en ensamstående mamma i södra Boston, som försöker få saker och ting att gå ihop.

HBO Nordic, premiär den 6 november

 

 

7. This is us

Dags för säsong två av familjedramat som är som ett enda stort smörgåsbord av mustiga känslor. Hyllat och mycket välspelat men lite smörigt i överkant om ni frågar mig.

TV3, säsongspremiär den 7 november

 

 

8. Enkelstöten

Jag har stora förhoppningar på Felix Herngrens nya komediserie, där Lotta Tejle och Sissela Kyle spelar två kvinnor i sina bästa år som bestämmer sig för att råna en bank för att trygga pensionen. Baserad på gamla SVT-serien ”Dubbelstötarna” från 1980.

TV4, premiär den 8 november

Foto: TV4.
Foto: TV4.

 

 

9. When we rise

Verklighetsbaserad miniserie om HBTQ-kampens historia. Sjtärnspäckat både bakom (Gus Van Sant, Dustin Lance Black) och framför (Guy Pearce, Mary-Louise Parker, Rachel Griffiths, Michael K. Williams, Whoopi Goldberg) kameran.

HBO Nordic, premiär den 15 november

 

 

10. The Punisher

Netflix gasar på med ännu mera Marvel. Nu kommer alltså serien om hämnaren Frank Castle, alias Punisher (Jon Bernthal), som vi först träffade i ”Daredevils” andra säsong. Ser ut att bli rejält våldsamt.

Netflix, premiär den 17 november

 

 

11. Gomorrah

Säsong tre av det suveräna italienska maffiadramat baserat på Robert Savianos bestseller med samma namn.

HBO Nordic, säsongspremiär den 18 november

 

 

12. Godless

Stor förhandspepp från min sida på den här. En västern med feministisk touch från Steven Soderbergh, som utspelar sig i en liten stad befolkad av mestadels kvinnor, sedan nästan alla män dog i en gruvolycka. Jeff Daniels spelar ledaren för ett laglöst gäng, och i andra roller ser vi bland andra Jack O’Connell, Merritt Wever och ”Downton Abbey”-stjärnan Michelle Dockery.

Netflix, premiär den 22 november

 

 

13. Marvel’s Runaways

Ännu mera Marvel. Den här serien kommer från Hulus stall, är skapad av ungdomsserieproffsen Josh Schwartz och Stephanie Savage och handlar om hur ett gäng tonåringar slår sig samman för att bekämpa sina onda föräldrar.

HBO Nordic, premiär den 22 november

 

 

14. She’s gotta have it

Dramakomedi av Spike Lee, baserad på hans egen film med samma namn från 1986. Om Nola Darling (DeWanda Wise); en tjugonågonting i Brooklyn som jonglerar tre olika älskare.

Netflix, premiär den 23 november

 

 

15. Vikings

Snart är den stora vikingabataljen tillbaka men den första halvan av den femte säsongen – och ännu en svensk på rollistan. Alicia Agneson gör nämligen entré som Freydis.

HBO Nordic, säsongspremiär den 30 november

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Premiärfrossa! 15 tv-serier att plöja i november dök först upp på TV-koll.

Recension: Grotesco är tillbaka – i genial form

$
0
0
Henrik Dorsin som Stefan Löfvén i "Flyktingkrisen – en musikal". Foto: SVT.
Henrik Dorsin som Stefan Löfvén i ”Flyktingkrisen – en musikal”, av humorgruppen Grotesco. Foto: SVT.

 

 

 

Rate

Grotescos sju mästerverk

 

SVT1

 

Säsong 3, del 1-2
Humorserie av och med bl a Per Andersson, Henrik Dorsin, Per Gavatin, Emma Molin och Rikard Ulvshammar.

 

Säsongspremiär den 3 november.

 

 

Det är sju långa år sedan vi såg den andra säsongen av deras SVT-serie – och när den tredje nu kommer, blir jag påmind om hur mycket vi borde ha saknat humrogruppen Grotesco under den tiden.
För det lutar åt att ”Grotescos sju mästerverk”, som den här omgången heter, blir det starkaste vi har sett på den svenska humorfronten på länge.

I åtta avsnitt tar de sig an Sverige av i dag genom att leka med olika genrer. Det första avsnittet är en fullkomligt omissbar, åt alla håll hårt slående musikal om flyktingkrisen 2015, med sjungande politiker (Henrik Dorsin som Stefan Löfvén, bland annat). Och det andra är ett kammarspel om ett föräldramöte som spårar ur när F-klassens föräldrar börjar misstänka att den tjocke kocken, som precis har bedyrat att han trillar alla skolans köttbullar för hand, inte gör sin egen ekologiska ketchup utan socker, utan serverar barnen färdig ketchup.

Det är två geniala halvtimmar. Och om följande avsnitt – som bland annat ska bjuda på en sci-fi-valvaka, en mockumentär och ett psykologiskt drama – är lika bra som de första, lär serien definitivt leva upp till sin titel.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

Inlägget Recension: Grotesco är tillbaka – i genial form dök först upp på TV-koll.

Välspelat och brutalt i Viaplays thrillerserie ”Alex”

$
0
0
Dragomir Mrsic och Rakel Wärmländer i "Alex". Foto: Viaplay.
Dragomir Mrsic och Rakel Wärmländer i ”Alex”. Foto: Viaplay.

 

Rate

Alex

 

Viaplay

 

Del 1-3
Thrillerserie av Niklas Rockström och Michael Hjorth, med bl a Dragomir Mrsic, Rakel Wärmländer, Maximilian Mrsic, Anja Lundqvist och Anna Bjelkerud.

 

Premiär den 3 november

 

Att Dragomir ”Gago” Mrsic är en fena på att gestalta grovt kriminell och allmänt stenhård vet vi sedan ”Snabba cash”. Och även om han rent officiellt står på andra sidan lagen som snut i den här thrillerserien – som han själv har varit med och kläckt idén till, tillsammans med producenten Mikael Cross – är det egentligen bara en teknikalitet.

Hans Alex Leko är nämligen en snut av det smutsigare, hårdkoktare och mer korrupta slaget, som inte drar sig för att samarbeta med gangsters och klippa av en kroppsdel eller två på den som bråkar med honom.
Nu tänker han visserligen bli ren, laglig, efter förlusten av sin partner i polisbesticklighet, och klippa banden med sina kriminella kontakter – men den psykopatiske bossen BG (Stefan Gödicke), som styr den undre världen inifrån fängelset, är inte så pigg på att släppa taget, och snart svävar både Alex, hans fru (Anja Lundqvist) och hans son (Maximilian Mrsic) i livsfara. Samtidigt som Alex, dessutom, internutreds i hemlighet av sin nya kollega Frida Kanto (Rakel Wärmländer), som har blivit satt på fallet av deras allt mer misstänksamma chef (Anna Bjelkerud).

Just hösten 2017 känns den här serien kanske lite väl bekant. Mängden attityd och hårdföra-snutar-som-inte-håller-sig-till-regelboken-spåret går igen från Viaplays egen nytolkning av ”Hassel”. Och både teman och rollbesättning för tankarna till C Mores ”Gåsmamman”, där Wärmländer och Lundqvist spelade roller som är snarlika deras roller i ”Alex”. (Uppmärksamma tittare lär lägga märke till en scen med Wärmländer och en platspåse, som är kusligt lik en hon gjorde mot Alexandra Rapaport.)

Men ”Alex” – som är svagare än ”Gåsmamman” men starkare än ”Hassel” – är ändå klart sevärd. Välspelad, spännande – och på sina ställen överraskande brutal.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Välspelat och brutalt i Viaplays thrillerserie ”Alex” dök först upp på TV-koll.

Veckans streamingtips: ”Alias Grace”är ännu en stark Margaret Atwood-filmatisering

$
0
0
"Alias Grace". Foto: Netflix.
”Alias Grace”. Foto: Netflix.

 

 

Veckans streamingtips:
”Alias Grace”, ”SMILF”, ”Cardinal” och ”Monster” är fyra ljusglimtar i höstmörkret.

 

 

Alias Grace

Efter ”The handmaid’s tale” – som fortfarande är årets serie, om du frågar mig – kommer nu nästa drama baserat på en Margaret Atwood-bok. Det här, som är kanadensiskt, är inte lika urstarkt, men alldeles klart värt din tid. Sarah Gadon gör rollen som Grace Marks; en ung irländsk tjänstekvinna som dömdes för mord på sin husbonde 1843, och även misstänktes för mordet på hans hushållerska. Ett komplext och kryptiskt kvinnoporträtt, intressant berättat av manusförfattaren Sarah Polley och ”American psycho”-regissören Mary Harron.

Netflix. Premiär i dag

 

SMILF

Titeln på den här nya Showtime-komedin står för ”Single mom I’d like to fuck” och känns väl inte helkul direkt. Men strunt i den, för själva serien ser ut att kunna bli en liten pärla. Frankie Shaw (som du kanske känner igen från ”Mr. Robot”) har skapat serien och gör också huvudrollen som den ensamstående mamman Bridgette i södra Boston, som försöker få livet och ekonomin att gå ihop. Rosie O’Donnell spelar hennes deprimerade mamma Tutu, och Connie Britton är också med i en biroll. Lovande i lite sjaviga miljöer.

HBO Nordic. Premiär på måndag

 

 
Cardinal

Billy Campbell (som är Sverigeaktuell som presidentmake i säsong två av ”Modus”) frontar den här flotta, frusna och stämningsfulla kanadensiska kriminalserien baserad på Giles Blunts böcker om kriminalkommissarien John Cardinal i den karga lilla staden Algonquin Bay. Den här första säsongen, som hade premiär på C More i januari, börjar med att en försvunnen tonårsflickas kropp hittas infrusen i is. Det är välspelat, kärvt och olycksbådande, och både en andra och en tredje säsong är beställda.

TV4 Play. Nya avsnitt på tisdagar

 

Bubblaren

Checka in på SVT Play på måndag kväll för SVT:s senaste norska titel ”Monster”. Ett nordnorskt mysterium med mord, mörka hemligheter, religiösa fanatiker, vidunderligt vacker natur och en kanoninsats av Ingvild Holthe Bygdnes som avig polishjältinna.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

Inlägget Veckans streamingtips: ”Alias Grace” är ännu en stark Margaret Atwood-filmatisering dök först upp på TV-koll.

Jul och nyår i SVT – nio härliga höjdpunkter

$
0
0
"Fröken Frimans krig". Foto: Peter Cederling/SVT.
”Fröken Frimans krig”. Foto: Peter Cederling/SVT.

 

 

”Bron”, ”Fröken Frimans krig”, Thåström och stjärnor på ett slott. Det och en hel del annat får vi under jul och nyår i SVT.

Tv-koll har valt ut nio höjdpunkter.

 

 

* Jakten på tidskristallen – julkalendern 2017

Klart alla måste kolla in och ha åsikter om årets julkalender – och det gäller vuxna precis som barn. I årets upplaga ser vi bland andra Eva Rydberg och Rikard Wolff, och handlingen beskrivs så här:

 
När onda krafter planerar att stanna tiden dagen innan julafton visar det sig att tre barn är de enda som har förmågan att resa till universums mitt och stoppa detta. Asrin, Lima och Max går på internatskolan Framtidsakademin, en skola för unga med unika egenskaper. De kan inte tro sina ögon när de upptäcker att professor Styregaards matematikprogram egentligen är ett hemligt projekt som ska rädda världen.

SVT1/Barnkanalen den 1 december.

Foto: Ulrika Malm/SVT.
Foto: Ulrika Malm/SVT.

 

 

* Moraeus med mera – julspecial

Vill man ha en mysig uppesittarkväll kan man förmodligen välja ett sämre sällskap än Kalle Moraeus, som bjussar på musikaliskt spetsat dan före dopparedan-häng straight outta Dalarna. Gästar gör Tommy Nilsson, Lill-Babs, Martin Stenmarck, Anne-Lie Rydé, Lisa Miskovsky och Edward Blom.

SVT1 den 23 december.

 

 
* Fröken Frimans krig

Det feministiska, humoristiska och utomordentligt trivsamma kostymdramat ”Fröken Frimans krig” är tillbaka med en fjärde, och sista, säsong. Med Sissela Kyle, Maria Kulle, Frida Hallgren, Sofia Ledarp och Lena T. Hansson som vanligt i huvudrollerna.
Den här gången är året 1908 och arbetarrörelsen är på frammarsch. Även Dagmars grupp engagerar sig i kampen, genom att ta strid för kvinnor som inte släpps in i fackföreningarna.

SVT1 den 25 december.

Foto: Peter Cederling/SVT.
Foto: Peter Cederling/SVT.

 

 
* Bergman-bonanza

Alla vi som älskar film har ett finfint år att se fram emot 2018, då SVT uppmärksammar att det var hundra år sedan Sveriges stolthet Ingmar Bergman föddes med att visa nyproducerade dokumentärer, nya kortfilmer och tjugo av hans bästa långfilmer.
Startskottet går på juldagen med den långa versionen av ”Fanny och Alexander” – med introduktion av Bergman själv. Senare samma kväll visas dokumentären ”Ingmar Bergman på Fårö – filmen och livet” från 2003, och samtidigt öppnar SVT Play sin Bergmansatsning med bland annat femton nya korthistorier.

SVT2 den 25 december.

 

* One child

Brittisk dramaserie i tre delar som tar avstamp i den kinesiska enbarnspolitiken. Om en bortadopterad flicka som återvänder till Kina för att hjälpa en dödsdömd bror som hon inte ens visste om att hon hade.

SVT2 den 28 december.

"One child". Foto: BBC.
”One child”. Foto: BBC.

 

* Eran – punken i tre delar

En dokumentärserie om människorna, musiken och politiken 1976-84, som SVT beskriver som ”en resa i tiden, till ett annat Sverige, till Oasen i Rågsved, Sprängkullen i Göteborg, Klippan i Skåne…”
Med bland andra Joakim Thåström, Freddie Wadling, Pink Champagne, Mögel, Stry Terrarie, Lena Ringström, Stefan Sundström, Annika von Hausswolff, Usch, Leif Andrée och Grisen Skriker.

SVT1 den 28 december.

Foto: Mikael Westerlund/SVT.
Foto: Mikael Westerlund/SVT.

 

 
* Stjärnorna på slottet

Givetvis blir det traditionsenliga ”Stjärnorna på slottet”. I år med Marianne Mörck, Peter Jöback, Regina Lund, Ann-Louise Hansson och Bosse Parnevik.

SVT1 den 30 december.

 

* Bron

Tittarsiffrorna lär slå i taket på nyårsdagen när Skandinaviens förnämsta kriminalserie går in på sin fjärde, och sista säsong. Taglinen är dubbeltydiga ”Varje saga har sitt slut”, och temat för säsongen är identitet.
Sofia Helin och Thure Lindhardt är tillbaka som Saga och Henrik, och bland de nya ansiktena finns Mikael Birkkjær, Johannes Bah Kuhnke och Thomas W. Gabrielsson.
Spänningen är ta mig tusan olidlig.

SVT1 den 1 januari.

Foto: Karl Nordlund/SVT.
Foto: Karl Nordlund/SVT.

 

* Den döende detektiven

Efter ”En pilgrims död” och ”Den fjärde mannen” kommer nu ännu en serie baserad på Leif GW Perssons böcker. Huvudrollerna spelas av Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Henrik Norlén och Alexej Manvelov, och så här lyder synopsis:

Lars Martin Johansson, i sin krafts dagar chef för Rikskriminalen, legendarisk mordutredare och bland sina kolleger känd som mannen som kan se runt hörn. Numera är han ny- bliven pensionär och lever ett annat liv som han inte är helt tillfreds med. En sommardag faller Johansson ihop. När han tre dygn senare kvicknar till liv ligger han på intensiven på Karolinska sjukhuset drabbad av en blodpropp i hjärnan. Samtidigt som han rehabiliteras griper Johanssons gamla liv tag i honom på nytt. Hans läkare berättar en hemsk historia om ett trettio år gammalt ouppklarat mord på Yasmine, en nioårig flicka. Samtidigt som Johansson försöker återuppfinna meningen med livet, bestämmer han sig för att lösa den gamla mordgåtan.

SVT1 den 3 januari.

Foto: Peter Cederling/SVT.
Foto: Peter Cederling/SVT.

De flesta program publiceras klockan 02.00 i SVT Play samma dag som de sänds.

 

 

 

Inlägget Jul och nyår i SVT – nio härliga höjdpunkter dök först upp på TV-koll.


TV3:s ”Bilprovningen”är ett vrak till realityserie

$
0
0
Kent, Sandra, Ylva och Fredrik i "Bilprovningen". Foto: Johnny Wohlin/TV3.
Kent, Sandra, Ylva och Fredrik i ”Bilprovningen”. Foto: Johnny Wohlin/TV3.

 

 

”Bilprovningen” är inte ens nära att gå igenom besiktningen.
TV3:s försök till ett ”Ullared” på hjul kraschar direkt.

 
I kväll är det premiär för ”Bilprovningen” i TV3. En serie där vi i fyra delar ska få följa personalen på Bilprovningen i Tidaholm (samt ett par kollegor på andra orter), och de nervösa fordonsägare som kommer dit för att få sina bilar godkända.

Och jag ska erkänna att jag gick in i det hela med lite extra skeptiska ögon.

Dels för att Kanal 5 redan har mjölkat ur genren arbetsplatsreality så mycket att den börjar kännas ganska snustorr. Det har varit trafikpoliser och mäklare och hjältar på vägarna och riddare i tunnelbanan och fan och hans moster – och framför allt såklart paradnumret ”Ullared”, som likt föregångaren ”Färjan” har grävt guld bland bonniga dialekter, extraordinär personal och ett färgstarkt klientel.

Och dels för att premiären sköts fram från september till november. Något som såklart kan ha haft olika orsaker men som ganska säkert i alla fall INTE berodde på att TV3 kände att det här var en av höstens potentiella snackisar.

Ändå hade jag inte väntat mig att programmet skulle vara ett sådant fullständigt vrak som det faktiskt är.

Hela produktionen – från ljudeffekter och klippning till synkar och Erik Ekstrands speakerröst – är en studie i desperation och ofruktsamma försök att koka soppa på en spik.
Det finns alltså absolut ingenting att se här – grova dialekter, inbitna fordonsnördar, lustiga stammisar och en förtvivlad efterbearbetning av det tunna materialet till trots. Ingenting.

”Bilprovningen” kanske lät som en skaplig idé på pappret – men det erbarmliga resultatet borde ha körts i väg och dumpats på en öde plats i stället för att rulla in i rutan och krascha direkt.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget TV3:s ”Bilprovningen” är ett vrak till realityserie dök först upp på TV-koll.

”The crown” säsong två – en tjusig trailer är här

$
0
0
Matt Smith och Claire Foy i säsong två av "The crown". Foto: Netflix.
Matt Smith och Claire Foy i säsong två av ”The crown”. Foto: Netflix.

 
Grattis alla kostymälskare!
Premiären för säsong två av eleganten ”The crown” närmar sig med stormsteg – och nu har vi en trailer.

 

Japp, nu har Netflix droppat trailern för säsong två av Peter Morgans supersnitsiga kostymdrama.

 
Så här ser den ut…

 
… och så här lyder Netflix egen beskrivning av säsong två:

The Crown fortsätter att skildra de stora politiska och globala händelser som kom att prägla 1900-talets andra hälft, när den bräckliga sociala ordning som upprättades efter andra världskriget bryts upp. Det börjar med soldater från Hennes Majestäts väpnade styrkor som bekämpar ett olagligt krig i Egypten och slutar med drottningens tredje premiärminister, Harold Macmillans, undergång efter en förödande skandal.

 

 

Den andra säsongen ska alltså täcka perioden från Suezkrisen 1956 till premiärminister Harold Macmillans avgång 1963, efter Profumoaffären.

 
Nya i casten är bland andra…

Matthew Goode, som Antony Armstrong-Jones. En fotograf som gifter sig med prinsessan Margaret.

Michael C. Hall, som John F. Kennedy.

Jodi Balfour, som Jackie Kennedy.

Anton Lesser, som Harold Macmillan.

 

Claire Foy spelar återigen drottning Elizabeth II, men i säsong tre och fyra kommer rollen att spelas av Olivia Colman, från bland annat ”Broadchurch” och ”The night manager”.
I de två sista säsongerna av serien, som alltså är tänkt att bli sex säsonger lång, kommer en tredje skådespelerska att axla rollen som drottning, men vem det blir vet vi inte än.

 

Säsong två av ”The crown” består av tio avsnitt och har premiär på Netflix den 8 december.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”The crown” säsong två – en tjusig trailer är här dök först upp på TV-koll.

”Sveriges fetaste hundar”– bokstavligt talat ett skitprogram

$
0
0
Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT.
Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT.

 

 

”Sveriges fetaste hundar” är här.
Ett program det lär skällas på.

 
Man hade velat vara en fluga på väggen ändå. När någon, någonstans i SVT-huset drog till med ett riktigt långskott och pitchade en idé om ett program där feta hundar ska tävla i bantning – och någon annan faktiskt sa JA, kör för fan, inga konstigheter.

Hur gick snacket? Var det någon som försökte bromsa, eller ropade man ”Bravo! Excelente! Magnífico! Espléndido! Det ska vi ha!” i kör?

Man undrar onekligen hur de tänkte. Eller om de tänkte.

Hur som helst – nu ligger det första avsnittet av den här höstens på förhand mest hånade programserie ute på SVT Play, och jag har även sett det andra. Och det är bara att konstatera att nej, det finns inga dolda kvaliteter i det här konceptet.
Det är precis så dumt som det låter. Ett ”Biggest loser” möter ”Du är vad du äter” – för vovvar.

Det handlar alltså om hur fyra överviktiga hundar ska gå ner i vikt över en sommar.
Findus, en yorkshireterrier från Sundbyberg. Noah, en mops från Upplands Väsby. Bobby, en la pom från Finspång. Och Isabelle, en amerikansk bulldog från Gällivare.
En är så tjock att den knappt kan andas. En annan så lat att den körs runt i vagn som en bebis av sin matte.

Det är tragiskt såklart, och hundcoachen Johan Andersson och veterinären Marie Jury, som är experterna i programmet, är noga med att betona det uppenbara; att det är ägarna som bär hela ansvaret och måste förändra sina beteenden.

Men hur synd det än är om hundarna, hur behövande deras ägare än är av vägledning, och hur mycket SVT än anstränger sig för att försöka ge programmet en seriös ton (här används minsann ”vetenskapliga metoder och dataprogram”) är det omöjligt att ta det här på allvar.

Och när den första veckans hemläxa till ägarna är att ta med sig färsk avföring till veckan därpå, det andra avsnittet till stor del ägnas åt ”fekaltavlor” med avföringsscheman och rotande i bajskorvar på tallrikar – och den andra veckans hemläxa dessutom visar sig vara att fota hundens bajs till veckan därpå… Ja, då börjar det ju faktiskt kännas bekräftat, att ”Sveriges fetaste hundar” är ett riktigt skitprogram. Typ bokstavligt talat.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”Sveriges fetaste hundar” – bokstavligt talat ett skitprogram dök först upp på TV-koll.

Recension: ”Enkelstöten”– en förtjusande komedi om tanter som rånar banker

$
0
0
Foto: Pär Bäckstrand/TV4.
Foto: Pär Bäckstrand/TV4.

 

 

Rate

Enkelstöten

 

TV4

 

Del 1-3
Krimialkomedi av bl a Erik Hultkvist och Felix Herngren, med bl a Lotta Tejle, Sissela Kyle, Tomas von Brömssen, Ralph Carlsson, Gunilla Röör och David Wiberg.

 

Premiär den 15 november

 

Den här senaste komediserien från Felix Herngrens guldgrävande produktionsbolag FLX är en sorts nytolkning av gamla ”Dubbelstötarna”, som var baserad på Tomas Arvidssons böcker och visades i SVT i början av 80-talet, med Björn Gustafson och Frej Lindqvist i huvudrollerna.

Då handlade det om två medelålders män – en doktor och en studierektor – som bestämde sig för att dryga ut lönen med ett bankrån.

Nu handlar det om två kvinnor runt 60; magläkaren Cecilia Stensson (Sissela Kyle) och läraren Jenny Bengtsson (Lotta Tejle).

Cecilias make (Tomas von Brömssen) tror att de ska köpa drömhuset i Frankrike, men vad han inte vet är att deras besparingar har gått förlorade på börsen, och nu måste Cecilia skaka fram nya.
Jenny ligger i skilsmässa efter en affär med kemiläraren (David Wiberg), och inser att framtiden ser dyster ut när hennes man (Ralph Carlsson) kommer dragande med ett gammalt äktenskapsförord som lämnar henne med absolut ingenting, efter åratal av obetalt hemarbete.

Desperata, underbetalda och trötta på att ta skit och på att som kvinnor över en viss ålder i princip anses helt uträknade, tar de det drastiska beslutet att råna Handelsbankskontoret på Karlaplan i Stockholm.
Det verkar trots allt inte mer än rätt, med tanke på hur mycket mindre pengar de har tjänat genom åren bara för att de är kvinnor. Men självklart går det inte helt smärtfritt.

”Enkelstöten”, som är regisserad av Herngren och Emma Bucht, är den bästa sortens remake. En förtjusande liten kriminalkomedi som tar originalets koncept in i en nutid som äntligen är mogen för, och behöver, berättelser om kvinnor som har passerat den outtalade men ändå så tydliga gräns där de liksom börjar blir osynliga.
Lösmustascher, tramsiga förklädnader och dråpliga situationer blandas på en botten av allvar om dropparna som får bägarna att rinna över. Tejle och Kyle är verkligen fantastiskt skickliga i huvudrollerna, och även birollsgalleriet är glänsande.

”Enkelstöten” har kanske inte riktigt samma breda potential som ”Solsidan” och ”Bonusfamiljen”, men förtjänar att bli ännu en hit för Felix Herngren.

 

 

 

Se det här också:
Mindre proffsiga brottslingar har även skildrats roligt i ”Torpederna”. Två säsonger finns på C More.

Visste du att…
… Felix Herngren har ännu en TV4-komedi i pipeline? Hans ”Sjölyckan”, med Henrik Schyffert och Shima Niavarani, får premiär våren 2018.

Just nu…
… är Lotta Tejle även aktuell i säsong två av TV4:s ”Ack Värmland”.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Recension: ”Enkelstöten” – en förtjusande komedi om tanter som rånar banker dök först upp på TV-koll.

Veckans streamingtips: ”Hitlåtens historia” grottar äntligen ner sig i Guns N’ Roses

$
0
0
Slash i "Hitlåtens historia". Foto: SVT.
Slash i ”Hitlåtens historia”. Foto: SVT.

 

 

Veckans streamingtips:
Grotesco har föräldramöte, snyftaren ”This is us” är tillbaka – och utmärkta ”Hitlåtens historia” går ut stenhårt med avsnittet vi Guns N’ Roses-älskare väntat på.

 

 

Hitlåtens historia

I all sin enkelhet är SVT:s föredömligt initierade och precis lagom nördiga popkulturprogram ”Hitlåtens historia” ett musikjournalistiskt genidrag. Och när det nu är dags för säsongsstart, råkar det dessutom vara tidernas band som står i fokus. Magnus Broni, som likt en annan har varit insnöad på Guns N’ Roses i årtionden, har nämligen med passion grottat ner sig i berättelsen om ”Sweet child O’ mine” – låten som fortfarande framkallar gåshud efter 30 år. Ett kärleksbrev till GNR som måste ses! (Följer gör djupdykningar i bland annat ”Forever young” och ”No coke”.)

SVT Play. Säsongspremiär på tisdag

 

 

 

Grotescos "Föräldramötet – ett kammarspel". Foto: SVT.
Grotescos ”Föräldramötet – ett kammarspel”. Foto: SVT.

Grotescos sju mästerverk

På tal om genidrag tänker jag slå ännu ett slag för Grotescos makalöst smarta och roliga humorserie, som liksom anfaller Sverige av i dag från alla håll. Förra veckans musikal om flyktingkrisen har ni redan läst massor om, men missa för bövelen heller inte den här veckans avsnitt ”Föräldramötet – ett kammarspel” (igenkänningsfaktorn slår i taket!), nästa veckas ”Ladies night – ett psykologiskt drama” eller följande veckas ”Moralpanik – ett samtidsscenario”. Det här är så bra tv att man smäller av.

SVT Play. Nya avsnitt på fredagar

 

 

 

"This is us". Foto: TV3.
”This is us”. Foto: TV3.

This is us

Dan Fogelmans ”This is us”, som berättar historien om familjen Pearson på flera olika tidsplan, är lite för mycket utstuderad snyftare för min personliga smak. Men skådespeleriet, av bland andra Mandy Moore, Sterling K. Brown och Chrissy Metz, är onekligen fint att se, och man får ändå lyfta på hatten för en vardaglig NBC-serie om helt vanliga människor som har lyckats med konststycket att ta sig igenom dagens prestigedramabrus. På tisdag drar säsong två i gång i TV3, och avsnitten läggs även ut på Viafree.

Viafree. Säsongspremiär på tisdag

 

 

 

"The girlfriend experience". Foto: Starz.
”The girlfriend experience”. Foto: Starz.

Bubblaren

 
Den Steven Soderbergh-producerade antologiserien ”The girlfriend experience”, om eskortbranschen, är tillbaka på C More med en andra säsong, som berättar två olika historier parallellt. Och det ser lovande ut, även om vissa scener är svåra att se.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Veckans streamingtips: ”Hitlåtens historia” grottar äntligen ner sig i Guns N’ Roses dök först upp på TV-koll.

HBO Nordic visar ny serie med ”GoT”-stjärnan Kit Harington i december

$
0
0

unnamed-1

 
Jon Snow-abstinens?
Markera den 19 december i kalendern, för då dyker Kit Harington upp i en sprillans ny serie på HBO Nordic.

 
Jodå, HBO Nordic har alltså lagt vantarna på BBC:s ”Gunpowder”. En serie i tre delar som den älskade ”Game of thrones”-stjärnan Kit Harington både spelar en av huvudrollerna i, är med och producerar och har varit med och utvecklat idén till.

 
Serien beskrivs så här av HBO Nordic:

Gunpowder är en thriller i tre delar som baserar sig på de omstörtande händelserna i England under tidigt 1600-tal, som utmynnade i vad som blivit känt som The Guy Fawkes Day.

Den historiska händelsen som utspelade sig i London 1605, kallad the Gunpowder Plot – planen att största parlamentet – uppmärksammas fortfarande varje år med fyrverkerier och eldar den 5 november.

Ofta benämns dagen som Guy Fawkes Day eftersom många trott att sammansvärjningen var iscensatt av Guy Fawkes. Men det stämmer inte riktigt, även om Fawkes spelade en avgörande roll i dramat var det en annan man som låg bakom planen och var dess drivande kraft; Robert Catesby (Harington), en 30-årig gentleman från Warwickshire.

Gunpowder fördjupar sig i historien bakom plotten, de människor som ingick i aktionsgruppen och alla de hinder de mötte på vägen, vilket ledde till en dödlig katt-och-råtta-lek.

 

Kit Harington spelar alltså Robert Catesby, och de andra större rollerna görs av Mark Gatiss (”Sherlock”, ”Game of thrones”), Liv Tyler och Peter Mullan (”Top of the lake”).

Guy Fawkes, som nämns i beskrivningen, spelas av ”Downton Abbeys” Tom Cullen (som för övrigt gör huvudrollen i riddarserien ”Knightfall”, som har premiär på HBO Nordic den 7 december).

 

Så här ser trailern ut:

 

 

 

”Gunpowder” har premiär på HBO Nordic den 19 december.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

Inlägget HBO Nordic visar ny serie med ”GoT”-stjärnan Kit Harington i december dök först upp på TV-koll.

Urstark start för nya säsongen av ”Jills veranda”

$
0
0
Jill Johnson och Maxida Märak. Foto: Linn Marnfeldt/SVT.
Jill Johnson och Maxida Märak. Foto: Linn Marnfeldt/SVT.

 

 

Medan andra, besläktade program blir uddlösare med åren, verkar ”Jills veranda” bara bli bättre.
Säsongspremiären med den samiska hiphopartisten Maxida Märak är en fullträff både musikaliskt och politiskt.

 
SVT:s countryserie ”Jills veranda” blev en omedelbar braksuccé våren 2014, med sin perfekta, väl avvägda kombination av spännande musikaliska möten, oemotståndlig americana-romantik, respekt för en älskad men ofta förbisedd musikgenre och angelägna inslag av socialreportage.

I dag är Jill Johnson tillbaka med en tredje säsong och sex nya gäster, som precis som förut anländer med en låt att tolka och en lista över saker de vill hinna uppleva i Nashville.

Och det är glädjande att se hur ”Jills veranda” bara verkar bli bättre ju klarare bild gästerna har av vad som förväntas av dem. Till skillnad från så många andra program, där artister och andra kändisar möts och dunkar ryggar i vad som allt mer börjar liknar välregisserade skådespel, där alla har läst på de förra säsongernas vinnande manus flitigt och vet att klämma fram tv-vänliga tårar på de givna ställena.

Säsongspremiären gästas av den samiska hiphopartisten och aktivisten Maxida Märak, och hon har en tydlig agenda. Hon vill belysa samernas situation i Sverige genom att dra paralleller till den amerikanska ursprungsbefolkningens kamp och historia – och det gör hon med den äran.

Det blir starkt och politiskt och sorgligt – men det finns också plats för en stunds perfekt country-eskapism, med banjo, hembränt, hillbillydans och grillad kanin i bushen.

Håller resten av säsongen samma intensitet och skyhöga klass, bör man inte missa ett enda avsnitt.

Nästa vecka gästar Mia Skäringer, sedan följer Dregen, Lisa Nilsson, Ana Diaz och Erik Lundin.
Det ska bli spännande att se vilka infallsvinklar de har valt.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

Inlägget Urstark start för nya säsongen av ”Jills veranda” dök först upp på TV-koll.


Se Penélope Cruz som Donatella Versace i trailern för nya ”American crime story”

$
0
0

Screen-Shot-2017-11-14-at-6

 

 

”The People v. O. J. Simpson: American crime story” var en riktig höjdare.
Nu finns en trailer för säsong två av antologiserien, som handlar om mordet på modeskaparen Gianni Versace.
Med Penélope Cruz som en porträttlik Donatella.

 

”The People v. O. J. Simpson: American crime story” (som sändes i SVT under namnet ”Fallet O.J. Simpson”) var en av förra årets absolut bästa serier.

Nu närmar sig premiären för säsong två av antologiserien, som produceras av den framgångsrika duon Ryan Murphy och Brad Falchuk (som också ligger bakom bland annat ”American horror story”). Den heter ”The assassination of Gianni Versace: American crime story”, och handlar alltså om mordet på modeskaparen Gianni Versace.

 
Hemkanalen FX släppte precis trailern, och så här ser den ut:

 

 

”Glee”-stjärnan Darren Criss spelar alltså mördaren Andrew Cunanan, och Édgar Ramírez gör rollen som Gianni Versace, medan Penélope Cruz spelar hans syster Donatella Versace.
I övriga roller syns bland andra ”New girls” Max Greenfield och latinopopparen Ricky Martin.

 
”The assassination of Gianni Versace: American crime story” har amerikansk premiär den 17 januari.

När och var den sänds i Sverige är oklart, men om det blir som sist, så kommer den först visas i SVT och sedan läggas ut på Netflix.

 
Säsong tre av ”American crime story” kommer att heta ”Katrina” och handla om naturkatastrofens efterspel, och säsong fyra kommer att kretsa kring Monica Lewinsky/Bill Clinton-skandalen.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Se Penélope Cruz som Donatella Versace i trailern för nya ”American crime story” dök först upp på TV-koll.

Recension: ”The Punisher”– välspelat men otajt ultravåld

$
0
0
Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

 

 

Rate

The Punisher

 

Netflix

 

Del 1-4
Serietidningsaction av Steve Lightfoot, med bl a Jon Bernthal, Ben Barnes, Ebon Moss-Bachrach, Amber Rose Revah och Deborah Ann Woll.

 

Premiär den 17 november

 

Frank Caste (Jon Bernthal), alias The Punisher – den arga, plågade, traumatiserade och skoningslöse hämnare från Marvels universum som vi fick stifta bekantskap med i ”Daredevils” andra säsong – står nu i centrum för sin egen Netflixserie.

När vi först träffar honom slaktar han de sista av de gangsters han anser är ansvariga för mordet på hans hustru och barn. Men det dröjer inte länge förrän han måste börja straffa nya skurkar, då det visar sig att hans familj i själva verket föll offer för en större politisk konspiration – som har något att göra med en tvivelaktig CIA-operation från hans tid som marinsoldat i Afghanistan och verkar sträcka sig långt upp i maktens korridorer.

Bernthal är enastående i huvudrollen, och ”The Punisher” är en testosteronstinn studie i sorg, ilska och trauma som, ironiskt nog, har kvaliteter både som ultrabrutal, på gränsen till erotiskt laddad våld- och vapenromantik, och som kritik mot hur den amerikanska militären gör män och pojkar till mördarmaskiner utan att sedan hjälpa dem tillbaka in i samhället.

Den kommer onekligen med en bismak av dålig tajming, med tanke på den senaste tidens händelser i USA. Men det största problemet är ändå att 13 avsnitt är betydligt fler än vad storyn håller för, och att serien därför har stoppats med tröttsamt fyllnadsmaterial och repetitiva inslag – som Castles ideliga drömmar om sin änglalika hustru.

Själv gav jag upp efter fyra avsnitt, trots att Netflix tillhandahöll hela serien för recension. För det finns faktiskt en gräns för hur lång startsträcka en serie får ha, och ”The Punisher” passerar den med hästlängder.

Synd på vad som hade kunnat bli en tajt och rasande miniserie.

 

 

 

Inlägget Recension: ”The Punisher” – välspelat men otajt ultravåld dök först upp på TV-koll.

Krister Henriksson spelar transvestit i Viaplays thrillerserie ”Ingen utan skuld”

$
0
0
Foto: Johan Paulin/Viaplay.
Foto: Johan Paulin/Viaplay.

 

 

Från Kurt Wallander till transvestit.
Krister Henriksson tar på sig kvinnokläder i Viaplays kommande thrillerserie ”Ingen utan skuld”.

 

För två månader sedan gick Viaplay ut med nyheten om kommande thrillerserien ”Ingen utan skuld”, som jag skrev om här.

Nu kompletterar de med ny spännande information om rollistan.
Det visar sig nämligen att Krister Henriksson – som alla såklart känner som snuten Kurt Wallander men på senare tid även har gjort förnäma insatser i serier som ”Modus”, ”Sommaren med släkten” och ”The fall” – ska spela transvestit i serien.

 
Hans rollfigur heter Marianne Lindhe, och beskrivs som ”… en transvestit med ett förflutet i ett kriminellt sällskap. Under 80-talet var Marianne, som då hette Martin, den person man kontaktade om man behövde vapen, men i dag bedriver hen sin ljusskygga verksamhet i en kemtvätt på Östermalm. Även om affärerna inte går lika bra som förr är hen fortfarande en person med kontakter som kan ordna det mesta man kan tänkas behöva – för rätt pris.”

 
– Det som attraherade mig mest till projektet var rollen. Det här är en typ av roll, drastisk och oväntad, jag aldrig har gjort tidigare. Och i den här åldern måste man göra sådant man inte gjort tidigare, säger Krister Henriksson i pressmeddelandet.

 
”Ingen utan skuld” är en politisk thrillerserie i åtta delar, som bottnar i Sveriges kontroversiella roll inom internationell vapenexport. Det handlar om dubbelmoral och skuld – hur rimmar Sveriges roll som neutral fredsstiftare med Sveriges roll som tillverkare och exportör av vapen?

 
Jens Hultén spelar huvudkaraktären Robert Kastell – en före detta vapenhandlare som flydde landet efter att ha blivit hotad till livet, men nu återvänder till Sverige för att söka hämnd på mannen som tidigare försökte mörda honom.
Andra viktiga roller görs av Vera Vitali och norska Henrik Mestad.

 
Peter Arrhenius är skapare och Charlotte Brändström, som har jobbat internationellt med serier som ”Tyrant”, ”Outlander”, ”Madam Secretary” och ”Grey’s anatomy”, regisserar.

 
”Ingen utan skuld” har premiär på Viaplay under 2018.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Krister Henriksson spelar transvestit i Viaplays thrillerserie ”Ingen utan skuld” dök först upp på TV-koll.

Veckans streamingtips: ”Mudbound”är en Netflixrulle av Oscarkaliber

$
0
0
"Mudbound". Foto: Netflix.
”Mudbound”. Foto: Netflix.

 

 

Veckans streamingtips:
Amanda Ooms i Sara Haags och Liv Strömquists kulturmansparodi ”Winning”, deckarmys i ”Grantchester”, och lysande ”Mudbound” – som kan ta Netflix in i Oscarsracet.

 

 

Winning – en satir över patriarkatet

Om du inte redan har sett – kolla genast in det här knappt sju minuter långa pilotavsnittet av vad som hade kunnat bli en genialisk tv-serie om det extremt sällsynta fenomenet kvinnliga kultursvin, om inte SVT hade tackat nej till att producera och sända den för några år sedan. Sara Haag och Liv Strömquist ligger bakom idén, och huvudrollen som Annelie Kullmark – Sveriges största och mest beundrade skådespelare, tillika landets största arsel – spelas av Amanda Ooms. Så oerhört begåvat, absurt och roligt.

Youtube

 
Mudbound

Kan Netflix slå sig in i Oscarracet? Det känns sannerligen troligt just nu, då Dee Rees ”Mudbound”, som har premiär på streamingtjänsten i dag, verkligen är en riktig elegant till film. Om två familjer – en vit och en svart – på vischan i Mississippi, under och efter andra världskriget. Regn, lera, rasism, trauma och elände, med bland andra Carey Mulligan, Garrett Hedlund, Jason Mitchell och Mary J. Blige – som här visar att hon verkligen är en skådespelerska att räkna med. Missa inte!

Netflix. Premiär på fredag

 
Grantchester

I behov av en brittisk trivselkriminalare till novemberkvällarna? I helgen börjar säsong tre av den utomordentligt mysiga 50-talsdeckaren ”Grantchester” – om kyrkoherden Sidney Chambers (James Norton) och polisen Geordie Keating (Robson Green), som löser brott tillsammans i en pittoresk småstad i det lantliga grevskapet Cambridgeshire. Den röda tråden i säsongspremiären, som bjuder på döda kråkor, misär på barnavårdsinstitution, förbjuden kärlek och såklart mord, är far- och dotterrelationer.

SVT Play. Säsongspremiär i morgon

 

Bubblaren

Miniserien ”When we rise”, om HBTQ-kampens historia i USA, har sina brister, men är relevant, ambitiös och stjärnspäckad tv. Med bland andra Guy Pearce, Mary-Louise Parker, Rachel Griffiths, Michael K. Williams och Whoopi Goldberg.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Veckans streamingtips: ”Mudbound” är en Netflixrulle av Oscarkaliber dök först upp på TV-koll.

Steven Soderberghs ”Godless”– en mäktig västernserie som skjuter skarpt

$
0
0
Merritt Wever och Michelle Dockery. Foto: Netflix.
Merritt Wever och Michelle Dockery. Foto: Netflix.

 

 

Rate

Godless

 

Netflix

 

Västern av Scott Frank och Steven Soderbergh, med bl a Jack O’Connell, Michelle Dockery, Jeff Daniels, Scoot McNairy och Merritt Wever.

 

Premiär den 22 november

 
Wow. Vi som har väntat på en riktig rökare till vilda västern-skildring, med svindlande vackra vyer, hetsiga avtryckarfingrar, hotfull stämning, laglösa gäng, hästar, puffror och intensiva kraftmätningar, har fått våra böner hörda.

”Godless”, från Steven Soderbergh och Scott Frank golvade mig redan i den vansinnigt mäktiga inledningen, och är utan tvivel den coolaste västernserie jag har sett sedan David Milch HBO-mästerverk ”Deadwood” gick en alldeles för tidig död till mötes 2006.

Serien utspelar sig mestadels i den lilla staden La Belle, New Mexico, som hade varit som vilken liten stad som helst om det inte vore för att den nästan bara består av kvinnor, sedan i princip alla män dog i en gruvolycka.

Dit, till änkan och ensamstående mamman Alice Fletcher (Michelle Dockery), som bor på en gård utanför staden, kommer en dag Roy Goode (Jack O’Connell). En man som sedan ung ålder har ridit tillsammans med den skoningslöse banditen Frank Griffin (Jeff Daniels) och hans laglösa pack – men som nu har fått nog av hans styggelser, förrått honom under ett tågrån och flytt från honom.

Alice tar Roy under sina vingar, men det är bara en tidsfråga innan Griffin, som terroriserar västern i jakt på sin forna protegé, hittar till La Belle. Och samtidigt slår giriga affärsmän, som ser ett samhälle styrt av kvinnor som ett lätt byte, sina lovar kring staden och gruvan.

”Godless” är rå och hård och ser fantastisk ut, och kombinerar de klassiska, obligatoriska västernelementen med en modern feministisk touch som inte för en sekund känns som en gimmick. Och skådespeleriet är genomgående utmärkt, med Jeff Daniels i högform som enarmad fullblodspsykopat och en spetskompetent Merritt Wever som total scentjuv i rollen som borgmästarens stenhårda, smarta änka, som drar snabbare än sin egen skugga.

En skatt i sju delar.

 

 

 

 

Inlägget Steven Soderberghs ”Godless” – en mäktig västernserie som skjuter skarpt dök först upp på TV-koll.

Viewing all 1320 articles
Browse latest View live