Häpp! Nu har vi ett premiärdatum för, och en mycket intressant smygkik på, Netflix tyska originalserie ”Dark”. Save the date!
Den 1 december är det som gäller. Då får vi se Netflix allra första tyska originalserie – ”Dark”.
En serie som är skapad av Baran bo Odar och Jantje Friese och beskrivs så här:
Dark utspelar sig i nutid i den tyska lilla staden Winden, där försvinnandet av två barn avslöjar dubbelliv och komplicerade relationer mellan fyra familjer. Under tio entimmesavsnitt tar historien en onaturlig vändning som knyter an till samma stad år 1986.
Kolla in den här datumsläpps-teasern som Netflix droppade i dag:
Och sedan tidigare finns även denna trailer:
Jag blir supernyfiken på detta. Vad tror ni?
”Stranger things” på tyska?
”Dark” har alltså premiär på Netflix den 1 december.
Säsong 2, del 1-2
Dramasåpa av Petja Peltomaa, med bl a Celie Sparre, Marall Nasiri, Tanja Lorentzon, Jeanette Holmgren och Henrik Norlén.
Säsongspremiär den 5 oktober
TV4:s flerfaldigt utskällda, från finska direktöversatta sjukhusserie ”Syrror” är tillbaka. Med mer av samma varor.
Det vill säga skådespeleri som inte håller måttet, händelseutvecklingar man ser komma på en mils avstånd och en stark odör av 90-talssåpa.
Celie Sparre, Marall Nasiri, Tanja Lorentzon och Jeanette Holmgren gör fortsatt huvudrollerna som de fyra sjuksköterskorna i centrum, som tampas med trassliga privatliv, olämplig kärlek på jobbet, kniviga medicinska fall, missbruk, empatistörda läkare (Anton Lundqvist), slemmiga sexgalningar från det förflutna (Jonas Malmsjö) och andra, främst manliga översittartyper.
Bahar Pars ansluter till casten som läkare längre fram i säsongen, och bättre skådisar än vad serien egentligen förtjänar – som Dragomir Mrsic, Eva Melander och nu bortgångne Björn Granath – lär dyka upp i gästroller.
Bra är ju ”Syrror” verkligen inte, men visst fyller serien ett sorts tomrum. För såpor som den här görs i princip inte längre.
Veckans streamingtips: HBO:s gedigna Steven Spielberg-dokumentär, rivstarten på nya ”Curb your enthusiasm”-säsongen och såklart SVT:s superserie ”Vår tid är nu”.
Spielberg
Ett måste för alla filmintresserade den här månaden är HBO:s två och en halv timme långa dokumentär om Steven Spielbergs liv och karriär. Susan Lacy har gjort runt 30 timmar intervjuer med Hollywoodgiganten, och även pratat med hans systrar, hans föräldrar, kollegor som Martin Scorsese och George Lucas, och skådespelare som Liam Neeson, Drew Barrymore, Daniel Day-Lewis och Harrison Ford. En stjärnspäckad, berörande och underhållande film där Lacy drar snygga paralleller mellan Spielbergs egna erfarenheter och hans filmer.
HBO Nordic. Premiär på söndag
Curb your enthusiasm
Så härligt att Larry David är tillbaka efter ett uppehåll på sex år som den fiktiva version av sig själv som härjar i Los Angeles nöjesindustri i HBO:s cringekomedi ”Curb your enthusiasm”. Och visst är han sitt vanliga odrägliga, självupptagna och socialt sjukt osmidiga jag. I den nya säsongens första avsnitt lyckas han bland annat väcka självaste ayatollans vrede, med katastrofala resultat. Längre fram i säsongen ska vi få se gäststjärnor som Lauren Graham, Elizabeth Banks, Bryan Cranston och Nick Offerman.
HBO Nordic. Nya avsnitt på måndagar
Vår tid är nu
Tittarsiffran för premiäravsnittet av SVT:s svindyra kostymdrama ”Vår tid är nu” var förväntat väldigt hög, upp emot en och en halv miljon. Men om du var en av dem som inte såg upptakten på vad som sannolikt blir en ganska lång följetong – in och titta på SVT Play pronto! För serien – som alltså följer fina krögarfamiljen Löwander och personalen på deras anrika Stockholmsrestaurang, med början på fredsdagen 1945 – är verkligen en ren njutning. Toppskådespel, utsökt kostymering, tidlösa teman och humor.
SVT Play. Nya avsnitt på måndagar
Bubblaren
HBO Nordic har precis utökat sitt bibliotek med flera spännande titlar från HBO Latin America. Och den första man bör kolla in är mexikanska ”Sr. Ávila”, om en familjeman som lever ett skuggliv som yrkesmördare. Tre säsonger finns ute sedan i går.
Del 1-4
Skräckantologi Av Ryan Murphy och Brad Falchuk, med bl a Sarah Paulson, Evan Peters, Cheyenne Jackson, Billie Lourd och Alison Pill.
Säsongspremiär den 8 oktober
Ryan Murphy och Brad Falchuk har lämnat de övernaturliga skrämseleffekterna därhän, för att i stället fokusera på folks rädslor och den politiska paranoian och turbulensen i dagens USA, i den sjunde säsongen av skräckantologin ”American horror story”.
”Cult” tar avstamp i valnatten 2016. Donald Trump blir amerikansk president, och i en småstad i Michigan reagerar Ally Mayfair-Richards (Murphy-musan Sarah Paulson) – en liberal medelklasskvinna som bor med sin son och frun Ivy (Alison Pill) i en välmående villaförort – med bestörtning.
Trumps vinst får henne att tappa fotfästet och gamla rädslor och fobier – framför allt den för clowner – bubblar upp till ytan och driver henne mot vansinnets rand.
På annat håll juckar blåhåriga Kai Anderson (Evan Peters) mot sin tv, i jubel över att revolutionen äntligen har börjat. Han är en arg vit man vriden långt åt höger, som nu ser sin chans att sprida skräck genom att rekrytera lättledda, rädda människor i behov av ett sammanhang till sin sekt med clownklädda mördare.
(Längre fram i säsongen ska Peters tydligen även gestalta ett antal sektledare ur historien, som Jim Jones och Charles Manson.)
Cheyenne Jackson spelar Allys psykolog, Billy Eichner och Leslie Grossman spelar paret Mayfair-Richards nya märkliga grannar – som flyttar in efter att de gamla går ett fruktansvärt öde till mötes – och Billie Lourd är suverän i rollen som Allys och Ivys nya, obehagliga barnflicka Winter.
Även Twisty the Clown (John Carroll Lynch) från säsong fyra, ”Freak show”, dyker upp.
”American horror story: Cult” mjölkar både satir och skräck ur en tillvaro full av rädslor. För clowner, men även för terrorism, invandrare och fake news, för extrem vänster och extrem höger – och för att tappa greppet i en absurd verklighet.
Det jabbas inte bara åt Trump-anhängarhåll utan även mot privilegierat liberalt hycklande, så ”Cult” har verkligen fullt upp med att göra upp med hela samtiden.
Ibland blir det grötigt och subtilt är det verkligen inte. Men ”AHS” har å andra sidan aldrig gjort anspråk på att vara de små penseldragens målarduk, och det här är den mest intressanta och smartast skrivna säsongen på flera år.
Se det här också: Bästa skrämselhickan just nu får du av ”Channel Zero: Candle Cove”, på C More.
Visste du att… … Sarah Paulson har varit med i alla tidigare säsonger av ”AHS” – som medium, journalist, rektor för en häxskola, siamesiska tvillingar, narkomanspöke och skådespelerska?
Just nu… … är Paulson dessutom klar för roller i ytterligare två Ryan Murphy-produktioner; säsong tre av ”American crime story” (om orkanen Katrinas efterspel), och en Netflix-serie om ”Gökboet”-figuren syster Ratched.
”Jordskott”-skaparen Henrik Björn tillsammans med huvudrollsinnehaverskan Moa Gammel. Alla foton: Johan Paulin/SVT.
Premiären för den nya, hett efterlängtade säsongen av ”Jordskott” närmar sig. Vilka nya karaktärer dyker upp? Och vad är viktigast att komma ihåg från säsong ett? Tv-koll ringde upp skaparen Henrik Björn för att ge dig järnkoll.
Det är snart två år sedan vi såg den första säsongen av ”Jordskott”. Det innebär att även den bästa kan ha glömt bort ett och annat.
Dessutom dyker det nu upp ett helt gäng nya figurer som gör historien ännu mer invecklad.
Jag bad seriens skapare Henrik Björn lista fem viktiga kom ihåg-lappar från säsong ett, samt reda ut vem som är vem i de nya avsnitten.
Henrik Björn listar fem viktiga påminnelser från säsong ett, för den som vill hänga med i säsong två:
1. Vad är Jordskott?
Jordskottet är en mystisk parasit som förvandlar sin värdkropp till ett träd under en utdragen och smärtsam process. Steg för steg förfaller man tills man helt upphört att vara människa. I stället rotar man sig och blir en del av skogen. Går man i skogen kan man faktiskt urskilja vilka träd som är Jordskott-träd, för de mänskliga dragen kan fortfarande skymtas i århundraden efteråt, i rötter eller stam. Har du någonsin känt dig iakttagen när du går i en mörk tät skog? Det kanske är för att du ÄR det. Och nu vet du varför. Det finns en närvaro som inte nödvändigtvis behöver bara obehaglig, men är påtaglig.
Moa Gammel som Eva Thörnblad.
2. Evas historia
Eva Thörnblad (Moa Gammel) förlorade sin dotter Josefine (Stina Sundlöf) i Jordskott-sjukdomen. Eva var i slutet av säsong ett tvungen att återbörda Josefine till naturen, där hon blev en del av skogen och äntligen fick frid. Så Josefine är inte plågad längre, men hur mår Eva själv? Nu måste hon ta hand om konsekvenserna av det som hände i förra säsongen. Allt det hon varit med om kan inte gå obemärkt förbi.
3. Går det att behandla Jordskott?
Det enda kända sättet att hindra Jordskottet från att ta över ens kropp är att dricka en svart sörja som endast ett fåtal kan koka. Ylva (Vanja Blomkvist) – en flera hundra år gammal kvinna som bor i Silverhöjdsskogen – är en av de som kan koka den exklusiva och svåråtkomliga sörjan, och hon förser Eva med motgiftet. Så länge man håller Jordskottet under kontroll åtnjuter man fördelar. Jordskottet har en helande kraft – parasiten gör allt för att dess värdkropp inte ska dö. Dessutom förstärker och förhöjer Jordskottet sinnena och stoppar åldrande. Men om det rotar sig och får grepp om en helt är döden oundviklig.
Göran Ragnerstam som Göran Wass.
4. Hur är det med Wass?
Göran Wass (Göran Ragnerstam) blev svårt skadad efter uppgörelsen med Harry Storm (Ville Virtanen) i säsong ett. Han har därför varit tvungen att låta Jordskottet i honom växa för att läka de dödliga skadorna. Det har gjort att han har överlevt, men det har också inneburit att han har gått längre i sin metamorfos – en process som inte går att vända tillbaka. Wass tillhör en organisation som agerar i skuggorna, och han verkar vara en sorts vågmästare mellan människor och ”de andra”, de ickemänskliga som lever ibland oss i hemlighet. Han försöker skydda Eva från organisationen, men det blir allt svårare då hon rotar i sådant de vill hålla hemligt.
Richard Forsgren som Tom Aronsson.
5. Två att hålla ögonen på
Nicklas Gunnarsson (Henrik Knutsson) är en ung man med stort hjärta men med ett barns intellekt. Det kan vara bra att komma ihåg att han är Evas halvbror, eftersom hennes pappa hade varit ute och prasslat med sin sekreterare Gerda (Lia Boysen). Nicklas är numera föräldralös. Tom Aronsson (Richard Forsgren) – den ambitiösa Silverhöjdspolisen – har delad vårdnad om sin dotter Ida (Mira Gustafsson). En stum flicka som verkar bära på stor visdom.
Henrik Björn om de nya figurerna att hålla koll på:
Anna Bjelkerud som Evas mamma Agneta Thörnblad. Maria Alm Norell spelar en yngre version av henne i tillbakablickar.
Vi fick lära oss i säsong ett att Eva hade en pappa, Johan Thörnblad (Lars-Erik Berenett). Men vem är Evas mamma? I säsong två får vi lära känna Eva mer på djupet, den hon var innan allt hände i förra säsongen. Det kommer visa sig att Evas egen barndom rymmer hemligheter och Agneta Thörnblad visar sig vara en nyckelperson i Evas historia.
Ana Gil de Melo Nascimento som Bahar Holmqvist.
2. Bahar Holmqvist (Ana Gil de Melo Nascimento)
Bahar är en ung ambitiös polis på Evas avdelning på Stockholmspolisen. Polischefen Jakob Reisner (Anders Berg) har satt Bahar att hålla ett extra öga på Eva, då han inte är trygg med Evas oberäknelighet. Bahar är stabil, smart och stadgad, en omtyckt kollega med man och fyra barn. Kanske den vän som Eva behöver för att klara av sitt mörker?
Nuur Adam som Kalem.
3. Kalem (Nuur Adam)
Kalem är en ung afrikansk kille. Han är papperslös invandrare och arbetar illegalt med att sanera kemikalier tillsammans med en grupp andra män. De hålls instängda i en lagerlokal någonstans i Stockholm om nätterna…
4. Maja (Nikoletta Norrby)
Maja är en tonårig flicka från Silverhöjd. Hon är som besatt av insekter, kryp verkar vara hennes liv. Hon är enstörig och har inga vänner. Däremot är hon förföljd av några plågoandar i skolan som mobbar henne svårt.
5. Zara Norrbacka (Electra Hallman)
Zara är en mystisk kvinna som verkar vara inblandad i det hemska som händer i Stockholm. Eva och Wass inser att de måste hitta – och stoppa – henne.
Alexej Manvelov som ”Dr Parker”.
6. Dr Parker (Alexej Manvelov)
Dr Parker, som egentligen heter någonting annat, är som en gäckande skugga för Eva. Jakten på Parker leder in Eva i en allt farligare och mörkare malström av händelser.
”Jordskott” säsong två har premiär i SVT1 söndag den 15 oktober klockan 21.00, och på SVT Play redan klockan 00.01 natten mot söndagen.
Snart biopremiär för ”Solsidan”.
Släpp allt du har för händerna och spana in den nya trailern – med en barbröstad Henrik Schyffert.
Den älskade TV4-komedin ”Solsidan” är på väg mot storduk – och lär väl välta, om inte internet så i alla SF:s bokningsapp när premiären närmar sig…
Sedan tidigare vet vi att Anna (Mia Skäringer) och Alex (Felix Herngren) ska skiljas, att Henrik Schyffert spelar Annas nya kärleksintresse och att Frida Hallgren spelar Alex dito. Att en del av handlingen utspelar sig i Torekov, att Sven Wollter spelar pappa till Johan Rheborgs Fredde, och att supersnåla Ove (Henrik Dorsin) har tagit på sig ansvaret för att peppa Alex i singellivet.
Och nu får vi lite mer kött på benen i en ny trailer. Schyffert hoppar ur kläderna, Freddes och Mickans (Josephine Bornebusch) son Viktor (Leonard Rojas) funderar ironiskt nog på att bli socialist, bland annat:
Del 1-4
Dramathriller av Henrik Björn, med bl a Moa Gammel, Göran Ragnerstam, Richard Forsgren, Anna Bjelkerud och Ana Gil de Melo Nascimento.
Säsongspremiär den 15 oktober
Snart två år har gått sedan Henrik Björns urskogsmysterium gjorde entré på den svenska tv-arenan som ett förbryllande, fascinerande och skrämmande, helt eget väsen. Och två år är också tiden som har passerat i ”Jordskotts” märkliga universum när vi nu, äntligen, får återvända till det i nya avsnitt som imponerar på alla plan.
Eva Thörnblad (Moa Gammel) är tillbaka i Stockholm, där hon försöker gå vidare trots sorgen efter sin dotter och jordskottsparasiten som plågar henne.
När ett förskolebarn på utflykt gör en makaber upptäckt vid Skanstull – en illa tilltygad men fortfarande levande man dyker upp i vattnet under istäcket – visar det sig att den mystiska mannen har en koppling till Evas mamma Agneta. Samtidigt händer det, återigen, våldsamma och till synes oförklarliga saker i Silverhöjds trolska omgivningar, och snart är Eva ännu en gång indragen i ett fall rotat i, och lika snårigt som, urskogen. Ett fall där nya barn är i fara och ingenting är vad det ser ut att vara, och som dessutom riskerar att driva Eva utför den kant hon redan balanserar farligt nära.
Flera favoriter är tillbaka från den första säsongen. Bland andra den oefterhärmlige Göran Ragnerstam som den egendomlige dubbelagenten Göran Wass, som utreder fallet tillsammans med Eva som polis, men samtidigt har i uppdrag från den hemliga organisation han jobbar för att mörka övernaturlig inblandning. Och Richard Forsgren, som är alldeles fenomenal på undertryckt indignation som Silverhöjdspolisen Tom Aronsson, som nu blir hunsad och överkörd från alla håll och kanter.
Bland de nya ansiktena syns Ana Gil de Melo Nascimento som Evas allt mer misstänksamma kollega Bahar Holmqvist, Alexej Manvelov som en man som kallas doktor Parker, som kanske, eller kanske inte, är säsongens stora stygging, och Nikoletta Norrby som en mobbad flicka i Silverhöjd som bildar lag med skogsrået Esmeralda (Happy Jankell). Och Anna Bjelkerud och Maria Alm Norell är båda lysande obehagliga som en äldre respektive en yngre variant av Agneta Thörnblad – en hiskelig modersfigur som spelar en stor roll i fördjupningen av karaktären Eva.
Inledningsvis har nya, betongbaserade ”Jordskott” lite mer kriminaldramakaraktär än det vi såg sist, men händelserna, mytologin och den suggestiva känslan från Silverhöjd slår hela tiden igenom på effektfullt sätt. Och det är bara att lyfta på hatten, väldigt högt, för en serie som trots att den var så djupt rotad i en viss miljö klarar av ett så dramatiskt byte av skådeplats utan att vare sig förlora sin stora personlighet eller darra det allra minsta på stegen.
”Jordskott” får den svåra andra säsongen att se så lätt ut, att frågan är om den i slutänden till och med kommer visa sig vara ännu bättre än den första. Kanske inte en häftigare upplevelse än det initiala, oväntade nedsläppet i den här förhöjda verkligheten – men mer slipad och förfinad, med jämnare kvalitet på regi och skådespel och en högre lägstanivå.
Och viktigast av allt: ”Jordskott” är fortfarande ett helt eget väsen. Som förbryllar, fascinerar och skrämmer igen.
”Jordskott” säsong två har premiär i SVT1 söndag den 15 oktober klockan 21.00, och på SVT Play redan klockan 00.01 natten mot söndagen.
Thomas Bo Larsen och Rafael Edholm. Foto: Viaplay.
Svensk porr går på export till USA. Den amerikanska streamingtjänsten Hulu har nämligen köpt Rafael Edholms Viaplay-serie ”Veni vidi vici”.
I april i år var det premiär på Viaplay för ”Veni vidi vici”. En svensk-dansk serie signerad Rafael Edholm, med Thomas Bo Larsen i huvudrollen som en filmregissör på fallrepet, som lockas in i porrbranschen av sin gamla filmskolekompis – porrproducenten Vincent (Edholm).
På rollistan fanns även Livia Millhagen, Michael Segerström, Sven Melander, Zinat Pirzadeh och Kodjo Akolor.
Och nu är det alltså klart att den amerikanska streamingtjänsten Hulu har köpt rättigheterna, och kommer att ha premiär för serien i december.
– Allt vi gör på MTG handlar om storytelling och den här fantastiska serien är den senaste satsningen inom våra högkvalitativa originalproduktioner. ”Veni vidi vici” attraherade en stor publik när den hade premiär i Norden och kommer nu att visas på världens största underhållningsmarknad, vilket är ett ytterligare bevis på att nordiskt drama fungerar internationellt. Vi är glada över att samarbeta med ett av Nordamerikas mest innovativa underhållningsbolag och över möjligheten att ta det här fängslande och utmanande dramat till tittare i USA, säger Jørgen Madsen Lindemann, VD och koncernchef för MTG, i pressmeddelandet.
Kul, tycker jag, som tyckte mycket om serien. Och såklart en andra fjäder i hatten för MTG, som ju även har exporterat komediserien ”Swedish Dicks” till den amerikanska marknaden (Pop TV).
”Bästa mannen” är en fin programserie – som tyvärr predikar för de redan frälsta. För de som verkligen skulle behöva ta del av samtalet om hur den moderna manligheten mår är vare sig inkluderade eller intresserade.
Vad innebär det att vara man i Sverige 2017? Måste man kunna hantera en motorsåg även om man pliktskyldigt tar ut sina pappamånader och vabbar varannan gång? Hur stor del av en mans identitet sitter fortfarande i rollen som framgångsrik yrkesman och kompetent familjeförsörjare? Varför har män färre nära vänner än kvinnor och varför kan de inte prata om känslor med sina pappor? Vad är grejen med män och våld? Hur blir man en bra, jämställd partner? Är det någon som, egentligen, tycker om den så kallade pappakroppen eller börjar utseendekraven på män närma sig de för kvinnor?
Och kanske framför allt; har den traditionella manligheten, och männen som har fastnat i den, egentligen någon plats i ett samhälle där den inte längre vare sig fyller en funktion eller är speciellt önskvärd? Där kvinnor kommer ikapp, springer ifrån och väljer annat?
Japp, frågorna kring maskulinitet och den moderna manlighetens irrgångar är många och brännande, och de både mer och mindre uttalade kraven på män i dag kanske lite motstridiga.
Så det finns all anledning att gräva i saken, som journalisten och programledaren Fredrik Önnevall gör i nya SVT-serien ”Bästa mannen”.
Tre välproducerade, personliga och angelägna avsnitt där han träffar män, mest kända sådana, och en och annan kvinna, för att grunna över ämnen som pappaskap, våld, närhet, jämställdhet och tunnelseende i karriären.
Det är en fin serie som jag tycker väldigt mycket om – som dock dras med samma dilemma som debatten om manligheten i stort: De som verkligen skulle behöva ta del av samtalet är inte riktigt vare sig inkluderade eller intresserade.
Önnevall träffar verbala, tänkande och allmänt lyckade män som Ola Salo, Björn Ferry, Musse Hasselvall, Bob Hansson och Mikael Tornving. Mansaktivisten Alexander Bard och maskulinitetsforskaren Thomas Johansson.
De säger alla bra och tänkvärda saker, i ett behagligt sammanhang. Men om den moderna manligheten ska problematiseras – borde vi inte få träffa någon av alla de, säg, unga, arga, arbetslösa, våldsamma, misogyna och bittra män som faktiskt har, ni vet, problem med den?
Inte bara små klädsamma, småtrendigt medvetna bryderier utan Problem.
Men – det hade å andra sidan blivit ett helt annat program, och jag kan både förstå och respektera att SVT valde att göra den här mycket glansigare coffee table-varianten, som är lika mycket ett livsstilsprogram som en dokumentärserie. Den är bra och den är viktig och klok.
Mer synd är det väl däremot, att den här typen av program egentligen bara predikar för kören.
Som i det här fallet består av den exklusiva skara män som faktiskt bryr sig om att ens reflektera över begrepp som ”modern manlighet” samt, kanske framför allt, alla vi kvinnor som önskar att fler gjorde det.
Cameron Britton och Jonathan Groff. Foto: Netflix.
Mindhunter
Netflix
Del 1-2
Dramathriller av Joe Penhall, med bl a Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Hannah Gross, Cameron Britton och Cotter Smith.
Premiär den 13 oktober
David Fincher – som har dykt ner i seriemördares trasiga, vridna psyken i filmer som ”Seven” och ”Zodiac”, och genom sin inblandning i ”House of cards” spelade en avgörande roll i Netflix etablering på prestigedramamarknaden. Det är svårt att se någon bättre lämpad för jobbet att regissera (i alla fall hälften av avsnitten) och producera ”Mindhunter” – om pionjärerna inom kriminalpsykologi och seriemördarprofilering.
Det är en sorts true crime-dramatisering som utspelar sig i slutet av 70-talet, inspirerad av FBI-agenterna John E. Douglas och Robert Ressler, och baserad på Douglas bok ”Mind hunter: Inside the FBI’s elite serial crime unit”.
Jonathan Groff gör rollen som Holden Ford (baserad på Douglas). En ung specialagent som vi först träffar när han försöker tala förstånd med en gisslantagare som tror att han har blivit osynlig. Situationen går söderut snabbt, och Ford blir hopparad med veteranen Bill Tench (spelad av Holt McCallany, och baserad på Ressler) från FBI:s beteendeforskningsenhet.
Tanken är att de två ska resa landet runt för att undervisa lokala poliskårer, men när Ford hör talas om seriemördaren Edmund Kemper (Cameron Britton) – en verklig seriemördare och nekrofil – bestämmer han sig för att intervjua honom, för att försöka förstå varför han utfört sådana fasansfulla dåd.
Tench är skeptisk, och det är alla andra inom FBI också – men startskottet har gått för vad som ska komma att bli en revolutionerande utveckling, där att ”lära känna vansinnet” blir en metod för att kunna motverka det.
De otroligt obehagliga men också kolsvart humoristiska och vältaliga scenerna där Ford intervjuar Kemper är inte bara det mest omedelbart drabbande med ”Mindhunter”, utan också stommen i hela serien, som skyndar långsamt i sina första två timmar, men framöver lär gå ut på att Ford och Tench intervjuar en rad fängslade seriemördare för att sedan kunna applicera sina insikter på pågående, olösta fall.
Att dra paralleller till ”När lammen tystnar” är förstås oundvikligt och också helt naturligt, eftersom Douglas och hans arbete även stod modell för Thomas Harris böcker. Men känslan är att ”Mindhunter” jobbar med en ny vinkel och kommer att staka ut sin egen väg framöver.
Två avsnitt är egentligen för lite att recensera på här, eftersom spelplanen i princip bara är upplagd och förberedd på bordet, reglerna halvlästa och alla pjäser inte ens utplacerade (Anna Torvs psykologkaraktär till exempel, som förhoppningsvis rättar till den hittills skriande kvinnobristen en aning, har inte ens dykt upp än). Men Finchers känsla för både stil, stämning och det mänskliga psykets allra mörkaste hörn är mördande effektiv. Och potentialen i upplägget och anslaget – som är mer behärskning och teori än sensationalism – känns oerhört lovande.
Även om ”Mindhunter” garanterat kommer att vara för hänsynslös, för rå, för mörk och för mycket för vissa. Det är en vedervärdig värld vi ska ner i.
Det är fredag den 13:e. Självklart släpptes det därför precis en ny, sista trailer för andra säsongen av ”Stranger things”.
Japp, att ”Stranger things” älskar klassisk skräck och sci-fi från 80-talet visste vi redan.
Så vi kan nog se det som en hyllning till slasher-franchisen ”Fredagen den 13:e” att den nya, sista trailern för säsong två av bröderna Duffers Netflix-höjdare släpptes just i dag.
Se den och njut:
”Stranger things” säsong två har premiär på Netflix den 27:e oktober.
Veckans streamingtips: Italienska gangsterfasoner i ”Suburra”, annorlunda skräck i ”Lore” och nya, trashiga ”Dynastin”.
Suburra
Alla med smak för ”Gomorrah” bör prova den nya sydeuropeiska delikatessen ”Suburra”. Netflix första italienska originalserie, som också är en sorts prequel till Stefano Sollimas utmärkta film med samma namn från 2015. Det blir våld, vansinne, orgier, droger, gangstrar, inte helt rumsren politik och kardinaler i prekära situationer när diverse tvivelaktiga typer från olika samhällskikt drabbar samman i jakten på makt och mark. Initialt är det lite jobb med att bena ut vem som är vem men ”Suburra” visar alla tecken på att vara värd det.
Netflix
Lore
Nytt och annorlunda på skräckfronten är Amazons ”Lore”, med bland andra ”The walking dead”-esset Gale Anne Hurd bakom sparkana. Det är podcasten med samma namn – om otäcka folksägner, läskiga historiska företeelser och andra nedskrivna, mer eller mindre verklighetsbaserade skräckhistorier – som har tagit steget ut i tv-världen. Dramatiserade scener blandas med illustrationer, gamla anteckningar och svartvita foton, och berättarrösten försätter en i ett mysrysigt tillstånd. Som att höra spökhistorier berättas vid öppen eld.
Amazon Prime Video. Premiär i dag
Dynasty
Arvtagerskan Fallon Carrington blir inte glad när hon får träffa sin pappa Blakes nya unga fästmö Cristal och börjar intrigera mot henne, bland annat med affärsrivalen Jeff Colby. Saker blir ännu stökigare när Cristals släkting – golddiggern Sammy Jo – dyker upp. Känns detta bekant? Yes – gamla goda såpan ”Dynastin” är tillbaka i uppdaterad version. Den lär inte nå upp till föregångarens fotknölar vad gäller genomslag, såklart, men den som vill ha en snaskig såpa där rika vackra människor beter sig dåligt får sitt lystmäte.
Netflix. Nya avsnitt på torsdagar
Bubblaren
Till veckan är det värt att kolla in nya Showtime-komedin ”White famous”, med Jay Pharoah som en komiker som försöker balansera framgång med integritet. Jamie Foxx producerar och gör festliga gästinhopp. Premiär på HBO Nordic på måndag.
Premiär i kväll för TV3:s storsatsning ”Det stora hoppet”. Tänk snäll, grön och väldresserad feelgood-reality, som introducerar den nya ridsportsgrenen kast med liten farsgubbe.
Sex hästtokiga tjejer tävlar om att vinna en ståtlig kuse med fin stamtavla och saftig prislapp.
Haken är bara att det inte är de själva som ska rida hem vinsten – utan deras gamla pappor. Hjärtläkare, källarmästare, köksmästare och elkonstruktörer på mellan 44 och 67 år, som inte kan ett dugg om hästar och hur man hanterar dem.
Det är upplägget i TV3:s storsatsning ”Det stora hoppet”.
Henrik Johnsson håller i trådarna. Och Malin Baryard-Johnsson – som råkar vara programledarens fru, men såklart framför allt är proffs på hästhoppning och svensk ridsports kanske mesta hushållsnamn – är deltagarnas coach.
Det är snäll feelgood-reality utan ett enda sensationslystet ben i kroppen eller något som helst skämskuddetvång. Den känns väl kanske inte helt karakteristisk för just TV3 – där Gunilla Perssons tirader, kopulerande på exotiskt belägna hotell, ensamma mammors ofta genanta jakt på någon att krama och ”Lyxfällans” offentliga skampåle länge har varit det som har fungerat bäst – men har absolut ett och annat som talar för sig.
Grönskande svenska livet på landet-miljöer à la ”Bonde söker fru” möter farbröder-famlar-som-Bambi-på-hal-is-faktorn från ”Let’s dance”. Far och dotter-vinkeln tillför någonting nytt, fint och relaterbart och bäddar, gissar jag, för tv-vänlig bonding och klassiska manliga medelåldersbekännelser av ”jag har jobbat i 180 och missat för mycket av hennes uppväxt”-typ. Och priset i potten – en häst som i dagsläget är värd en halv miljon – garanterar att döttrarna kommer att sätta ordentlig press på sina pappor.
Dessutom har hästsport en bred folklig förankring – och i en tid när man känner att man verkligen inte orkar se en enda jävla matlagningsbatalj eller talangjakt till är det alltid skönt med ombyte i realitytävlingsgenren.
Kanske kan ”Det stora hoppet” trycka på lite samma knappar hos publiken som ”Det stora fågeläventyret”, som gick bra för SVT i våras. Djur och öppna landskap, trivsel och samarbete. Glada amatörer klantar sig och en ofta underskattad folkrörelse får den respekt den förtjänar.
Det är lätt att tycka om ”Det stora hoppet” och dess genuint trevliga angreppssätt. Men risken för TV3, som verkar ha satt stort hopp till det här, kan förstås vara att programmet kanske är för väldresserat för sitt forum. För harmlöst och kanske framför allt för fritt från färgstarka och ostyriga figurer för att nå igenom det så kallade bruset.
Jag antar att det bara är så många gånger man kan fnissa åt den nya hästsportsgrenen kast med liten gubbe innan den blir tjatig.
Premiären närmar sig för Steven Soderberghs lovande västernserie ”Godless”. Och nu finns en snygg teaser med krut i.
I november är det premiär på Netflix för ”Godless” – en vad det verkar uppfriskande feministisk västern signerad Scott Frank och Steven Soderbergh.
Huvudrollerna görs av Jeff Daniels, Jack O’Connell och ”Downton Abbey”-stjärnan Michelle Dockery, och så här beskrivs handlingen:
Den ökända brottslingen Frank Griffin (Jeff Daniels) och hans gäng är ute efter hämnd på Roy Goode (Jack O’Connell), en sonliknande skyddsling som svek deras brödraskap. På rymmen söker Roy skydd hos den förhärdade änkan Alice Fletcher (Michelle Dockery), som också hon är utstött, i den nedgångna, isolerade gruvstaden La Belle, New Mexico – som huvudsakligen styrs av kvinnor. När ryktet om att Griffin är på väg når La Belle, slår sig invånarna samman för att försvara sig mot det mordiska gänget.
Nu har vi även en liten teaser, som sätter stämningen:
”Welcome to no man’s land”, alltså. Älskar dubbelmeningen och detta kan såklart bli svinbra.
Säsong 2, del 1-3
Komediserie av Ulf Malmros, med bl a Mia Skäringer, Ida Hallquist, Johan Östling, Björn A Ling och Sussie Eriksson.
Premiär den 20 oktober
Anette (Mia Skäringer) och hennes dotter Fanny (Ida Hallquist) är precis på väg att återvända till jobbet på salongen efter att ha varit föräldralediga, så det är dags för deras lite slashasiga pojkvänner Ola (Johan Östling) och Pontus (Björn A Ling) att påbörja sin pappaledighet.
Där är vi när ”Ack Värmland” börjar på sin andra säsong.
Ulf Malmros komediserie om livet i lilla värmländska Molkom gick som tåget för TV4 våren 2015. Och det lär den göra nu också, eftersom det vi får, såklart, är mer av det som gick hem så bra i de så kallade stugorna sist.
Vilket funkar och är godkänt – ”Ack Värmland” är sällan direkt dålig – men ändå inte riktigt räcker till.
Inte för en serie som skulle kunna vara en modern svensk, Malmrosk motsvarighet till, säg arbetarklassklassikern ”Roseanne” (vilket vi verkligen skulle kunna behöva just nu, i ett land där de sociala klyftorna håller på att bli till avgrunder och landsbygden snart är omöjlig att jobba, bo och bilda familj i), om den inte vore så rädd för lite vemod i botten. Om den inte förlitade sig så mycket på att värmländskans inneboende lustighet maskerar bristen på verkliga komiska knorrar. Om den inte vore så upptagen, och kanske framför allt så förbaskat nöjd, med att spela det säkert med harmlös humor om den bonniga tillvaron runt korvkiosken.
Visst finns det en hel del att uppskatta. Ulf Malmros har alltid haft öga för älskvärda, lite hopplösa karaktärer och dråplig lokalfärg och det har han även här. Lotta Tejle och Bengt Alsterlind är briljanta i det lilla som de obehagligt sexfixerade grannarna, som i ett av de nya avsnitten ägnar sig åt någon sorts bisarr knullsäkring av en husvagn. Många repliker är ganska roliga, åtminstone i teorin. Och framför allt är Mia Skäringer rätt fenomenal i huvudrollen som Anette, vars bittra överläpp verkar leva ett helt eget liv.
Men känslan av att det här borde vara vassare än vad det faktiskt är, att ”Ack Värmland” liksom borde släppa sargen, eller i det här fallet kanske rättare sagt korvkiosken, är genomgående.
Se det här i stället: ”Mäklarna”, som Ulf Malmros skrev tillsammans med Lars ”Vasa” Johansson, håller fortfarande. Finns på dvd.
Visste du att… … Lotta Tejle nominerades till en Emmy för sin roll i ”30 grader i februari”?
Just nu… … väntar vi förstås ivrigt på att få se Mia Skäringer i ”Solsidan”-filmen, som har biopremiär den 1 december.
Dragomir Mrsic som Alex Leko i ”Alex”. Foto SF Studios.
Snart är det premiär för Viaplays nya, till synes stenhårda snutserie ”Alex”. Och nu har trailern kommit.
Japp, nu har vi en fullängdstrailer för ”Alex” – en thrillerserie med, och baserad på en idé av, Dragomir Mrsic.
Kolla in:
”Alex” är alltså en thrillerserie i sex delar om den hårdföre och korrupte snuten Alex (Mrsic) som har bestämt sig för att bli ren, men pressas hårt av de kriminella han tidigare har samarbetat med, som nu vägrar att släppa taget och hotar både honom och hans familj.
Samtidigt utreds han i smyg av sin nya partner Frida (Rakel Wärmländer) som fått i uppdrag att sätta dit honom.
Veckans grymmaste streamingtips: ”Mr. Robot” är tillbaka, Norge fortsätter att leverera med ”Melk”, och nya komediserien ”Loudermilk” lovar gott.
Melk
Norge fortsätter att leverera. Efter ”Skam” och ”Ung och lovande” (vars andra säsong börjar på SVT Play den 28 oktober) ser vi nu ”Melk”. En dramakomedi av och med Julia Schacht och Ragnhild Heien Myntevik, om två kvinnor – det neurotiska kontrollfreaket Ingri och lösa boliner-människan Matilde – som båda väntar barn utan att ha någon pappa till barnet med i bilden, och bildar lag med varandra efter att ha fått sina bebisar förväxlade på bb. Charmigt, varmt och väldigt roligt på sina ställen.
Viafree/Viaplay. Premiär på måndag
Loudermilk
Lovande ny komediserie signerad Peter Farrelly. Ron Livingston – som vi har sett i serier som ”Sex and the city” och ”Boardwalk empire” men framför allt var en hjälte i Mike Judges lysande 90-talskomedi ”Office space” – spelar Sam Loudermilk. En nykter alkoholist och numera missbruksrådgivare, som är sin egen värsta fiende tack vare en fabulöst dålig attityd till det mesta och en förmåga att göra sig ovän med allt och alla. Han är dock ändå förvånansvärt lätt att tycka om – precis som själva serien.
HBO Nordic. Nya avsnitt på onsdagar
Mr. Robot
Det är mycket mindfuck just nu. För just som Henrik Björns oefterhärmliga ”Jordskott” har gjort storstilad comeback för att bråka med våra hjärnor ännu en gång, har även Sam Esmails ”Mr. Robot” kommit tillbaka. En serie som är imponerande hängiven sin nedstigning i galenskap, paranoia och kaos. Rami Malek är som vanligt suverän i huvudrollen och såklart gillar man Martin Wallström, men säsongspremiären ägdes väl kanske framför allt av nya castmedlemmen Bobby Cannavales fantastiska look som den lakoniske Irving?
SVT Play. Nya avsnitt på onsdagar
Bubblaren
Helt nytt på Viaplay: Danska komediserien ”Yes No Maybe”, om en nydumpad ung man som blir en extrem seriedejtare efter att hans vänner visat honom den fiktiva dejtingappen YesNoMaybe. För den som tål sexscener modell jättejobbiga.
Kanal 5 är kanske inte det uppenbara hemmet för en dokumentärserie om döden. Men ”Meltzer och döden” är en liten pärla – om ett ämne som angår oss alla.
Jag kan förstås ha fel, men känslan har i alla fall varit att Kanal 5 genom åren har gett sitt mesta radarpar Filip och Fredrik, om inte fria tyglar så definitivt väldigt långa sådana, vad gäller möjligheten att få testköra nya programformat direkt i rutan.
En experimentell anda som alla, inklusive vi tittare, har vunnit på i längden, även om det kanske inte alltid har betalat sig i form av urstarka tittarsiffror.
Och det är gott att se, att det tänket nu även verkar ha applicerats på Christine Meltzer, som – efter sin tid som klippa i ”Partaj” och välbehövlig kvinnlig motvikt till svensk televisions femtioelva grabbromanser i ett par programserier tillsammans med Carina Berg – nu har fått förtroendet att göra vad som känns som ett högst personligt passionsprojekt med terapeutiska, nästan förlösande förtecken.
”Meltzer och döden”, som har premiär i Kanal 5 i kväll, är alltså en dokumentärserie i fyra delar om döden.
Meltzer, som alltid har varit extremt rädd för döden och dessutom blev tvungen att stirra den i vitögat när hon drabbades av bröstcancer för några år sedan, träffar människor som på ett eller annat sätt har en stark koppling till döden. På grund av ålder, yrke, sjukdom, eller förluster av närstående. För att kanske bli mindre rädd för döden, och kunna leva livet fullt ut.
Det är som ni förstår ingen given match för en tv-kanal vars slogan är ”Roligare tv”, men det är ett program som vinner på fingertoppskänsla, värdighet, värme och en skopa humor i botten av svärtan, och som på det stora hela är väldigt lätt att tycka om. Inte minst för att Meltzer – som förutom mötena med främlingar visar hemvideor från sin tid som sjuk, och diskuterar dödsångest och begravningslåtar över ett glas vin med sina närmaste vänner (bland andra Peter Magnusson och Tobias Blom alias Tobbe Trollkarl) – känns så genuint nyfiken, och lyckas hitta en fin balans mellan hudlöshet och proffsighet.
Det är ett program som definitivt är värt ens tid.
Och det är ju knappast som att ämnet inte angår en.
Säsong 2
Skräckdrama/science fiction av Matt och Ross Duffer, med bl a Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown och Noah Schnapp.
Säsongspremiär den 27 oktober
Förra sommaren dök 80-talsomkramningen ”Stranger things” upp mer eller mindre från ingenstans, för att snart bli ett fenomen på allas läppar. När serien nu är tillbaka är den däremot en av årets mest efterlängtade, vilket gör förutsättningarna helt annorlunda.
Bröderna Duffer har passande nog tagit sig an den utmaningen med en metod som i sig andas 80-tal, och i princip gjort en blockbuster-uppföljare i serieformat. Större, starkare och snabbare (när den väl kommer i gång efter en ganska långsam inledning), och med en utveckling av mytologin från den första säsongen.
Vissa delar är svagare än sist, andra faktiskt starkare, och som helhet är nya ”Stranger things” precis så retroromantisk (arkadspel! Mötley Crüe! Ghostbusters!), underhållande och rysmysig som det var rimligt att förvänta sig.
Netflix är livrädda för spoilers, så jag tassar fram, men så här mycket bör vara tryggt att säga om handlingen:
Vi återvänder till lilla Hawkins, Indiana, runt halloween 1984, ungefär ett år efter händelserna i den första säsongen. Will Buyers (Noah Schnapp) må ha lämnat den otäcka parallellvärlden ”The Upside Down” rent fysiskt, men precis som vi förstod redan i slutet av säsong ett, står allting inte rätt till med honom. Han är djupt traumatiserad, och står dessutom i någon sorts märklig förbindelse med det jättelika monster som utgör ett nytt hot mot staden.
Will och hans vänner Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo) och Lucas (Caleb McLaughlin) utgör fortfarande seriens bultande, nördiga hjärta, och alla fyra unga skådespelare är perfekta i allt matigare roller. Suveräna Winona Ryder är ett knippe trasiga nerver som Wills allt mer desperata mamma Joyce, och David Harbour är om möjligt ännu bättre än sist som polischefen Jim Hopper, stor och bufflig men med ett hjärta av guld.
Eleven (Millie Bobby Brown) är tillbaka men jag får inte säga var hon har varit eller vad hon har för sig – men vad jag kan säga, är att hennes lite tålamodsprövande storytråd faktiskt länge är en av den nya säsongens svagare.
Och stackars Barb då? Nej, hon är inte bortglömd. Nancy (Natalia Dyer) och Jonathan (Charlie Heaton) söker upprättelse för hennes död genom egna efterforskningar.
Bland de nya karaktärerna finns den nyinflyttade spel- och skatetjejen Max (Sadie Sink), som fångar Dustins och Lucas intresse, och hennes odräglige äldre styvbror Billy (Dacre Montgomery). Och för en serie som älskar sina 80-talsklassiker, är det förstås klockren rollbesättning med ”Dödskallegängets” Sean Astin och Paul Reiser från James Camerons universellt hyllade uppföljare ”Aliens” som viktiga nytillskott.
Astin spelar Joyces nya, lite töntiga pojkvän Bob och Reiser är doktor Owens – som har i uppdrag att städa upp röran som doktor Brenner lämnade efter sig på det suspekta statliga laboratoriet i Hawkins, och också försöker reda ut vad det är för fel på Will.
”Stranger things” återuppfinner inte direkt sitt koncept. Men det är fortfarande synnerligen vinnande.
”Jordskott” tar sällan den givna vägen. Och nu kommer ännu en överraskning för alla fans: Måns Zelmerlöw dyker snart upp i en av rollerna i säsong två.
Jo då, i dag gick SVT ut med att Måns Zelmerlöw gör en Yohio och gör sin skådespelardebut i ”Jordskott”.
Han spelar en ung och framgångsrik valutahandlare i Stockholm vars jetsetliv har tagit en vändning sedan han och hans fru Åsa (Jenny Lampa) blev föräldrar till en liten flicka.
De är helt slutkörda av sömnbrist och oro, eftersom det verkar vara något märkligt med barnet, och snart blir de indragna i Eva Thörnblads (Moa Gammel) utredning.
Zelmerlöws rollfigur kommer att dyka upp i säsongens näst sista avsnitt, och här är ett klipp som visar hans entré i serien:
Så här säger skaparen och regissören Henrik Björn om Måns insats till SVT:
– Den största utmaningen var nog att karln är så jädra snygg, så vi fick tona ner honom lite. Han spelar en utarbetad småbarnsförälder med djup sömnbrist så han fick låta skäggstubben växa och vi jobbade fram lite extra ringar under ögonen på honom.
Och så här säger Måns själv om skådisjobbet:
– Det finns något lockande i att ge sig in i ett annat universum, att gå in en roll. Att inte behöva vara sig själv hela tiden är faktiskt rätt skönt. Så jag fick verkligen mersmak på att göra mer. Jag får väl muta Henrik att han skriver in mig i säsong tre!
”Jordskott” visas på söndagskvällar i SVT1, och nya avsnitt läggs ut på SVT Play vid midnatt på lördagar. Måns Zelmerlöws debutavsnitt sänds den 3 december.