Quantcast
Channel: TV-koll
Viewing all 1320 articles
Browse latest View live

Helgens bästa streamingtips: ”Outlander” drar till Boston

$
0
0
"Outlander" säsong tre. Foto: Starz.
”Outlander” säsong tre. Foto: Starz.

 

 

Tidsresenärer, kåkfarare och dårar inom skolväsendet.
Här är helgens vassaste streamingtips.

 

 

Outlander

När tv-världens definitivt mustigaste kärlekshistoria – tidsresan ”Outlander” – är tillbaka med en tredje säsong på Viaplay, är de älskande två skilda med 200 år, plus ett stort hav. Den kiltklädde krigaren Jamie Fraser (Sam Heughan) är kvar i 1700-talets Skottland, sårad i slag, medan sjuksköterskan Claire (Caitriona Balfe) är i Boston 1948 tillsammammans med sin ursprunglige make, men gravid med Jamies barn. En vacker, våldsam och känslomässigt superintensiv serie som har blivit ännu bättre än den först lovade.

Viaplay. Nya avsnitt på måndagar

 
Hinsehäxan

Nu har man en ny chans att se SVT:s finfina miniserie ”Hinsehäxan” från 2012, baserad på den självbiografiska boken med samma namn av Lillemor Östlin – den kvinna som har avtjänat längst sammanlagd tid i fängelse i Sverige. Vera Vitali är kanon i rollen som Östlin, som drogs in i en värld av droger, prostitution och brott på grund av pengaproblem, och hamnade på Hinseberg – varifrån hon rymde upprepade gånger. Tre mycket välproducerade timmar från ett grynigt 60- och 70-talsstockholm, uppdelade på två avsnitt.

SVT Play

hinsehaxan-2-jpg

 

Vice principals

De barnsligaste, mest ogina och självupptagna små männen med det absolut fulaste språket är tillbaka. Den ganska onda HBO-komedin ”Vice principals” börjar strax på sin andra säsong, med Danny McBride och Walton Goggins som på olika sätt extremt osympatiska vicerektorer som har bildat en ohelig allians för att komma till makten på North Jackson High i South Carolina. Det är rått, omoget och lite ensidigt – men också väldigt roligt för oss som gillar när fulspel och förolämpningar drivs lite för långt.

HBO Nordic. Premiär på måndag

 

Bubblaren

Drar till med en inte så vild gissning och påstår att ”Ebbots ark”, vars första avsnitt du kan se på SVT Play på söndag, blir mångas nya favorit den här hösten. Musik, snack om livet och salta västkustmiljöer, med Ebbot Lundberg som kapten.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Helgens bästa streamingtips: ”Outlander” drar till Boston dök först upp på TV-koll.


”Ebbots ark”är otippat nära att gå på grund

$
0
0
Foto: Janne Danielsson/SVT.
Foto: Janne Danielsson/SVT.

 

”Ebbots ark” bockar av hela checklistan för hur man publikfriar upp svenska folket i brygga.
Ändå flyter det inte riktigt på längs västkusten för kapten Ebbot Lundberg och hans gäster.

 

 
På pappret låter ”Ebbots ark”, som börjar i SVT i kväll, som ett ganska idiotsäkert koncept.
The Soundtrack of Our Lives-sångaren Ebbot Lundberg färdas längs västkusten med skutan TS Westkust. I varje avsnitt kliver tre artister ombord, och med sig har de varsin låt, som har betytt mycket för dem.
Sina livs soundtrack, fattar ni?

Tänk artistmöten, låttolkningar, snack om livet och lite mat och dryck i glada vänners lag i saltstänka, somriga skärgårdsmiljöer.

Släktskapet är tydligt till folkkära program som ”Så mycket bättre”, ”Lyckliga gatan”, ”Jills veranda”, ”Pluras kök” och ”Moraeus med mera”. Och även om vi väl alla lite till mans börjar bli mätta på den här typen av artistumgänge – där superlativen står som spön i backen och klubben för inbördes beundran alltid verkar ha årsmöte – borde det nästan inte kunna misslyckas.

Och misslyckas gör väl egentligen ”Ebbots ark” inte heller. Det är att ta i. Men kapten Ebbot och hans gäster är definitivt närmare att gå på grund än man hade väntat sig.

Och det säger jag med den största respekt för produktionen, som verkligen är sjangdobel utöver det vanliga.
Man har ansträngt sig till det yttersta, med Ebbots bandmedlemmar/besättningsmän i blå kläder och röda mössor à la Jacques Cousteau och något sorts Super 8-filter över fotot för att förstärka retrokänslan, de tjusigaste västkustmiljöerna mer eller mindre på loop, fyndiga inslag som framåtblickar sedda genom en piratkikare, och en inredning så minutiöst medveten att inte en hipster i världen lär kunna motstå den.

Ändå – eller ja, kanske just därför – finns det något lite tvunget och ängsligt över ”Ebbots ark”. Och det är som att de medverkande måste berätta för oss om hur härligt de har – eftersom vi inte riktigt blir övertygade av det vi ser.

Dock är det mer och bättre känsla i nästa veckas avsnitt – med Joy M’Batha, Lasse Holm och Annika Norlin – än vad det är i det första, där Ane Brun, Miriam Bryant och Kapten Röd gästar.

Så det är kanske för tidigt att räkna ut ”Ebbots ark”.
Men succén känns inte så självklar längre.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”Ebbots ark” är otippat nära att gå på grund dök först upp på TV-koll.

Galatippning: Alexander Skarsgård har superchans på en Emmy i natt

$
0
0
Alexander Skarsgård i "Big little lies". Foto: HBO.
Alexander Skarsgård i ”Big little lies”. Foto: HBO.

 

 

I natt är det Emmygala och Alexander Skarsgård har chans på en statyett för sin insats i ”Big little lies”.
Han har faktiskt en stor chans.
Jättestor, till och med.

 

 

Emmygalan har blivit allt mer svårtippad de senaste åren, med fler nominerade och allt fler och bättre tv-serier.
Men en statyett för vår svenske hjälte Alexander Skarsgård – som alltså är nominerad i kategorin bästa manliga biroll i en miniserie eller film för sin roll i HBO:s ”Big little lies” – känns definitivt mycket sannolik.

Hans största konkurrenter borde vara Stanley Tucci eller Alfred Molina, båda för ”Feud: Bette and Joan”, och ”Fargos” David Thewlis kan segla upp och bli farlig som högoddsare. Men jag kryssar ändå i Skarsgård som vinnare.

Han var enastående obehaglig och bra som hustrumisshandlaren Perry Wright – en man att älska att hata mitt bland alla strålande kvinnoporträtt. Och även om hans penischock – ni vet den som höll på att välta internet i mars – i sig kanske inte var något solklart Emmybete, får man ju ändå säga att den gjorde avtryck.

På det stora hela ligger ”Big little lies”, som verkligen lyckades skapa surr under sina sju veckor, oerhört bra till inför galan.
I kategorin bästa miniserie går den upp mot fyra andra serier, varav åtminstone tre – ”Fargo”, ”Feud: Bette and Joan” och ”The night of” – alla var lysande. Det är med andra ord stenhård konkurrens – men ”Big little lies” tar sannolikt hem det.

Och Nicole Kidman och Laura Dern är båda favorittippade för att vinna bästa kvinnliga huvudroll respektive biroll för samma serie.

Bästa manliga huvudroll i miniserie/film-kategorin borde gå till Riz Ahmed eller John Turturro, som båda var fantastiskt bra i ”The night of”. Men många verkar tro på Robert De Niro för hans roll som Bernie Madoff i HBO-filmen ”The wizard of lies”.

 

 

 

Elisabeth Moss i "The handmaid's tale". Foto: Hulu.
Elisabeth Moss i ”The handmaid’s tale”. Foto: Hulu.

 

Vad gäller det tyngsta priset – bästa dramaserie – är ingenting givet ett år då den verkligt stora elefanten ”Game of thrones” saknas i racet.

Jag håller på rysliga och rysligt angelägna ”The handmaid’s tale”, men ”Stranger things” lär också ligga bra till, och juryn skulle i år också kunna göra något så ovanligt som att ge den Emmyn till en serie från en av de stora marksända kanalerna; till NBC och ”This is us”.

Och tar inte ”This is us” det absoluta toppriset, ser det i alla fall ut som att den seriens Sterling K. Brown tar hem bästa manliga huvudroll – även om jag personligen anser att antingen Bob Odenkirk (”Better call Saul”) eller Matthew Rhys (”The Americans”) borde stå på tur för det priset.

På damsidan borde Elisabeth Moss vara självskriven för sin roll i ”The handmaid’s tale”.
Och birollspriserna bör gå till ”Westworlds” Thandie Newton och ”The crowns” John Lithgow.

 

 

 

Donald Glover i "Atlanta". Foto: FX.
Donald Glover i ”Atlanta”. Foto: FX.

 

På komedifronten skulle ”Atlanta” kanske vara det vaknaste valet som bästa komediserie, men jag sätter mina slantar på ännu en vinst för min superfavorit ”Veep”, som bara blir mer och mer aktuell ju tokigare verklighetens amerikanska politik blir.

Och även om det finns ett helt gäng härliga komedienner med på listan över de nominerade till bästa kvinnliga huvudroll i en komedi (som ”Better things” Pamela Adlon och ”Unbreakable Kimmy Schmidts” Ellie Kemper) är det svårt att se att någon annan kan vinna så länge ”Veeps” geniala Julia Louis-Dreyfus finns med i spelet.
Hon är helt enkelt en gigant.

Vad gäller männen i samma kategori skulle det inte förvåna om Jeffrey Tambor går hem med ännu en Emmy för sin enastående insats i ”Transparent”. Men hans roll är onekligen mer dramatisk än komisk, och känslan är att juryn kommer byta spår i år och i stället välja ”Atlantas” Donald Glover.
Och räknas ut helt ska inte heller ”Master of nones” Aziz Ansari.

Birollspriserna tror jag går till ”Saturday night live” båda två, efter ett superår för den anrika humorserien. Kate McKinnon på damsidan, och på herrsidan Alec Baldwin – som har haft det oerhört tacksamma jobbet att parodiera Donald Trump ett år som detta.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Galatippning: Alexander Skarsgård har superchans på en Emmy i natt dök först upp på TV-koll.

Emmyvinsten betyder guldläge för Alexander Skarsgård

$
0
0
Alexander Skarsgård i "Big little lies". Foto HBO.
Alexander Skarsgård i ”Big little lies”. Foto HBO.

 

 

Det var inte i går vi såg en svensk ta emot ett skådespelarpris på Emmygalan.
Nu lär Alexander Skarsgård ha guldläge när han ska välja nästa tv-projekt.

 
Den stora Ingrid Bergman vann en postum Emmy för ”A woman called Golda” 1982. Men sedan dess har vi verkligen inte varit bortskämda med svenska skådisvinster (eller nomineringar för den delen) på Primetime Emmy Awards.

Men i natt plockade Alexander Skarsgård alltså hem en statyett för bästa manliga biroll i en miniserie eller film, för sin roll i HBO:s ”Big little lies”.
Det var väntat och det var förtjänat – ”Big little lies” har varit en av det gångna årets mest omsurrade serier, och Skarsgård var verkligen magnetiskt obehaglig som hustrumisshandlaren Perry Wright. Och det var också ett sorts slutgiltigt kvitto på att Skarsgård nu, efter snart tio år i HBO:s tjänst – som militär i ”Generation Kill”, vampyr i ”True blood” och nu senast praktarsle i ”Big little lies” – på allvar har tagit sig in bland tungviktarna.

För även om det är svårt att säga exakt hur mycket en Emmy egentligen är värd – i pengar, anseende och framtida karriärmöjligheter – råder det ingen tvekan om att en vinst höjer status och öppnar viktiga dörrar. Och Skarsgård lär ha ett guldläge nu vad gäller kommande projekt.

Han har såklart redan ett par filmer i pipeline, bland annat en av ”Moon”-regissören Duncan Jones. Men när, var och i vilken roll han kommer att dyka upp i rutan härnäst – om det blir ännu en HBO-serie för honom eller någonting annat – ska bli oerhört spännande att se.

 
Vad gäller galan i stort var det många väntade vinster. ”The handmaid’s tale” och ”Big little lies” sopade ganska rent, ”Saturday night live” prisades stort efter ett kanonår, Elisabeth Moss vann äntligen sin första Emmy (för ”The handmaid’s tale) och giganten Julia Louis-Dreyfus skrev historia genom att vinna sin sjätte raka för rollen som den hopplösa politikern Selina Meyer i ”Veep”.

 

Men det var också och kanske framför allt ett år då många barriärer revs på ett symboliskt viktigt sätt.

Det tyngsta priset bästa drama gick för första gången till en streamingtjänst. Dock var det inte, som man väl kanske hade trott fram till i våras, Netflix eller Amazon som blev pionjärerna, utan uppstickaren Hulu som rev muren med ”The handmaid’s tale”.

Lena Waithe – som vann för bästa manus till en komediserie för ”Master of none”, tillsammans med medskaparen och huvudrollsinnehavaren Aziz Ansari – blev första svarta kvinna att vinna i den kategorin.

”Atlantas” Donald Glover blev den första svarta regivinnaren någonsin i komediklassen.

 
”The handmaid’s tale” Reed Morano tog regipriset på dramasidan – där vi inte har sett en kvinnlig vinnare på 22 år.

Sterling K. Brown blev den första svarta man att vinna för bästa manliga huvudroll i en dramaserie sedan Andre Braugher vann för ”Uppdrag: mord” för 19 år sedan.

Och Riz Ahmeds vinst för bästa manliga huvudroll i en miniserie eller film, för ”The night of”, var den första skådespelarvinsten någonsin i Emmysammanhang för en manlig skådespelare av asiatiskt ursprung.

 
Det här betyder inte att tv-branschen har nått hela vägen fram. Men det betyder i alla fall att den verkligen jobbar, framgångsrikt, på att berätta brokigare, bättre och fler sorts historier.

Sedan kan man ju fråga sig vad sjutton Sean Spicer gjorde där.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Emmyvinsten betyder guldläge för Alexander Skarsgård dök först upp på TV-koll.

Stoppa pressarna: Lukas Moodysson gör originalserie åt HBO Nordic

$
0
0
Lukas Moodysson och en av "Göstas" skådespelare – Ludde. Foto: Coco Moodysson.
Lukas Moodysson tillsammans med fyrfota vänner som tydligen ska vara med i ”Gösta”. Foto: Coco Moodysson.

 

 

Äntligen!
I dag kom nyheten om att HBO Nordic gör sin första originalserie – och att det dessutom är snitsaren Lukas Moodysson som ligger bakom den.

 
Ja men det här kan ju bli hur bra som helst.
Knappt två veckor efter att Netflix gick ut med nyheten om att de ska göra sin första svenska originalserie, meddelar nu HBO Nordic att även de tänker försöka gräva guld på svensk mark.
Kalla det en kapprustning att älska!

 
HBO Nordics satsning ska dessutom skrivas och regisseras av Lukas Moodysson – alltså mannen bakom ”Fucking Åmål”, ”Tillsammans” och ”Lilja 4-ever”.

 
Serien han ska göra är komedin ”Gösta”, som beskrivs så här:

 
Gösta är en 28-årig barnpsykolog som får sitt första jobb på BUP i en liten stad i Småland. Han flyttar från Stockholm och hyr en stuga mitt i skogen. Han vill vara världens snällaste människa och hjälpa alla han möter. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra…

 
– Jag är jätteglad att jag nu ska göra en egen tv-serie. Jag vill att det ska bli som en blandning av komedi och Dostojevskij. Så roligt som möjligt och så allvarligt som möjligt, säger Moodysson i pressmeddelandet.

 
”Gösta” är Moodyssons första egna tv-serie (han var dock med och skrev manus till SVT-serien ”Det nya landet”, tillsammans med Peter Birro), och den produceras av Memfis Film.

 
– Det är både roligt och hedrande att producera HBO Nordics första skandinaviska originalserie. HBO är perfekt för seriens egensinniga mix av komedi och drama, säger producenten Lars Jönsson.

 
– ”Gösta” är en insiktsfull, rolig, mångfacetterad och bitterljuv historia som har mycket att säga om den tid vi lever i, så som bara Lukas kan berätta den. Jag är oerhört glad att få välkomna Lukas och Lars till HBO Nordic”, säger Hanne Palmquist, Commissioning Editor & VP Original Programming på HBO Nordic.

 

Den första säsongen av ”Gösta” består av åtta avsnitt, som samtliga regisseras av Moodysson.

 
Serien spelas in på plats i Småland under 2018, och premiären förväntas bli 2019.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Stoppa pressarna: Lukas Moodysson gör originalserie åt HBO Nordic dök först upp på TV-koll.

Här är alla deltagare i TV3:s ”Det stora hoppet”

$
0
0
Alla deltagare i TV3:s "Det stora hoppet".
Alla deltagare i TV3:s ”Det stora hoppet”.

 

 

En pensionerad hjärtläkare, en köksmästare och en elkonstruktör.
Här är alla deltagare i TV3:s stora höstsatsning ”Det stora hoppet”.

 

Ett av programmen som sticker ut lite den här hösten, är TV3:s far och dotter-reality ”Det stora hoppet”, där hästtjejer ska lära sina pappor att rida – så att de sedan kan tävla i klassiska ridsportgrenar mot andra amatörpappor till häst.

Mångsysslaren Henrik Johnsson, som numera bland annat titulerar sig ridsportsexpert, är programledare. Hans fru – hästhoppningsproffset Malin Baryard – är coach. Och priset för den tjej som lyckas bäst med att få ordning på sin gamla pappa är det tyska stoet Det stora hoppet.
En häst som redan nu tydligen är värd en halv miljon kronor.

 

Och i dag gick TV3 ut med namn och bild på de som ska vara med och tävla:

 

Klara Hammarström, 17 år (student) och Eskil Hammarström (pensionerad hjärtläkare), 67 år, Höllviken

Eskil är tiobarnspappa och pensionerad hjärtläkare med sex barn som mer eller mindre rider på elitnivå. Själv har han aldrig suttit på hästryggen, men nu är det dags att testa vad det är för hemlighet som hans barn älskar så mycket.

 
Julia Longoni, 23 år (veterinärassistent) och Timmy Asplund (källarmästare), 52 år, Stockholm

Familjen bor på en hästgård i utkanten av Stockholm. Julia har ridit sen hon var fem år gammal, medan Timmys idrottserfarenheter helt har vunnits på fotbollsplanen. Han hade suttit några få gånger på hästryggen innan Det stora hoppet.

 
Victoria Ryhnell, 18 år (student) och Niclas Ryhnell, 51 år (köksmästare), Eskilstuna

Victoria har ridit sen hon var 3-4 år, medan Niclas erfarenhet har varit att hänga i stallet som pappa till inbitna hästtjejer. Han har suttit några gånger på hästryggen.

 
Fanny Berglén, 15 år (student) och Magnus Granberg (företagare), 44 år, Bollnäs

Magnus var en av Sveriges bästa bandyspelare i början av 2000-talet, och stor stjärna i Bollnäs, men han har aldrig suttit på häst förut. Bonusdottern Fanny däremot har föredragit stallet framför brukets nationalsport. Hon blev hästfrälst när hon var 12 år.

 
Tiffany Ling-Vannerus, 24 år (företagare/modell) och Johan Ling-Vannerus (företagare), 60 år, Gent/Ängelholm

Tiffany driver ett företag inom dental- och hudvårdsprodukter i Belgien, men arbetar också som modell. Hon har ridit sen hon var fem år, medan Johan hade suttit på hästryggen två gånger innan Det stora hoppet, en gång som turist på en amerikansk ranch.

 
Felicia Högrell, 23 år (student) och Hans Gustavsson, 55 år (elkonstruktör), Borås/Uppsala

Felicia var fem år när hon satte sig på en häst första gången, medan pappa Hans har suttit på häst tre gånger, men aldrig i en tävlingssadel.

 

 

Det stora hoppet har premiär i TV3 och på Viafree den 17 oktober.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

Inlägget Här är alla deltagare i TV3:s ”Det stora hoppet” dök först upp på TV-koll.

Se den blodiga trailern för Netflix nya Marvel-serie ”The Punisher”

$
0
0
Foto Netfix.
Foto Netfix.

 
Jo men visst, Netflix har ju faktiskt ÄNNU en Marvel-serie på gång, efter ”Daredevil”, ”Jessica Jones”, Luke Cage”, ”Iron Fist” och ”The Defenders”.
Och nu har vi en trailer för ”The Punisher”.

 
Japp, nästa Marvel-serie ut är ”The Punisher”, med ”The walking dead”-stjärnan Jon Bernthal i rollen som krigsveteranen Frank Castle, som bekämpar brott på brutala sätt som enmansmedborgargardet The Punisher.

Vi såg först den dödskallevästklädde hämnaren i ”Daredevils” andra säsong, och snart dyker han alltså upp i en egen soloshow. I vilken han tydligen – efter att ha utkrävt hämnd på de ansvariga för mordet på hans fru och barn – upptäcker en större konspiration bakom det som har hänt honom och hans familj.

 
Förutom Bernthal finns bland andra Ben Barnes, Ebon Moss-Bachrach och Deborah Ann Woll på rollistan.

Och det blir blodigt, av trailern att döma:

 

 
Trailern håller premiärdatumet luddigt – men att det är någon gång 2017 som gäller är ju tydligt. Så med andra ord dyker ”The Punisher” upp väldigt snart.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Se den blodiga trailern för Netflix nya Marvel-serie ”The Punisher” dök först upp på TV-koll.

Då kommer ”Modus” tillbaka – allt du behöver veta om säsong två

$
0
0
"Modus", säsong två. Foto: Bersa/Pär Bäckstrand/C More.
”Modus”, säsong två. Foto: Bersa/Pär Bäckstrand/C More.

 

Save the date! Nu vet vi när ”Modus” kommer tillbaka med sin andra säsong, vilka som är med i den och vad den handlar om.

 

Börja med att boka in den 2 november i kalendern, för då är det premiär på C More för den andra säsongen av ”Modus”. Den finfina kriminalare baserad på Anne Holts böcker om kriminologen Inger Johanne Vik, vars första säsong visades i TV4 hösten 2015, med bland andra Melinda Kinnaman, Henrik Norlén och Krister Henriksson på rollistan.

 
I säsong två spelar Kinnaman och Norlén fortfarande huvudrollerna, men vi ser även de internationella stjärnorna Kim Cattrall (”Sex and the city”), Greg Wise (”The crown”), Billy Campbell (”The killing”, ”Cardinal”) och danska tungviktaren Paprika Steen, samt de mer lokala förmågorna Johan Rabaeus, Anja Lundqvist, Samuel Fröler, Nina Zanjani och Sigge Eklund.

– Det är helt fantastiskt att vi har lyckats få den här makalösa ensemblen! Det är mycket tack vare att den första säsongen blivit en sådan succé, både i Sverige och internationellt. Serien är på många sätt banbrytande och att den spelas in på svensk mark med en cast av den här kalibern gör oss otroligt stolta, säger Josefine Tengblad, dramachef för C More och TV4.

 

Så här lyder synopsis för handlingen i säsong två:

Vem kan man lita på? Spänning, kärlek, hämnd och dolda hemligheter som hotar att omkullkasta allt. När Modus andra säsong tar sin början är den amerikanska presidenten Helen Tyler (Kim Cattrall) på statsbesök i Stockholm när hon under mystiska omständigheter försvinner spårlöst. Mitt i det intensiva polisarbetet pågår en maktkamp mellan ett panikslaget USA och ett ansvarigt Sverige när hotet mot en av världens mest mäktigaste personer sätter hela världen i gungning. Inger Johanne (Melinda Kinnaman) och Ingvar (Henrik Norlén) dras in i jakten på sanningen men snart står det klart att det inte går att lita på någon.

Samtidigt befinner sig Inger Johanne och Ingvar själva i sitt gemensamma livs största förändring – de har flyttat ihop och väntar barn. Men, allt ställs på sin spets när Warren Schifford (Greg Wise), Inger Johannes tidigare mentor från FBI och presidentens närmaste man, dyker upp. Hans oväntade ankomst tvingar Inger Johanne att konfrontera smärtsamma hemligheter från sitt förflutna när Warren återigen nästlar sig in i hennes liv.  

Modus andra säsong är en berättelse om svek, hämnd och moraliska ställningstaganden. Om dolda hemligheter som, om de kommer upp till ytan, kan omkullkasta allt – och hur mycket var och en är villig att offra för att hålla dem gömda.

 

Paprika Steen, som senast sågs i ”Gisslantagningen” i Kanal 5, gör rollen som Alva Roos, poliskommissarie och chef för den svenska specialstyrka som leder utredningen kring presidentens försvinnande.

– Jag är alltid tacksam och glad när jag blir tillfrågad att arbeta i ett annat land än mitt eget. Jag har jobbat i Sverige förut och trivdes väldigt bra. Rollen som Alva Roos kändes spännande då jag gillade ”Modus” första säsong och gärna ville jobba med Melinda Kinnaman som jag verkligen beundrar, säger Steen.

 
Sigge Eklund, som här gör sin skådespelardebut, spelar den påstridiga nyhetsreportern Gustav.

 
– Jag tackade ja till rollen för att ”Modus” regisseras av Lisa Siwe som tidigare regisserat ”Bron” och ”I taket lyser stjärnorna”, jag tycker hon är enormt begåvad. Det kändes väldigt lyxigt att få chansen att göra sin skådespelardebut med en regissör i världsklass. De erfarna skådespelarna var generösa med tips vilket gjorde att jag kände mig trygg på inspelningen, säger Eklund.

 
Seriens konceptuerande regissör är alltså Lisa Siwe, som även var med och regisserade den första säsongen och vann en Guldbagge för ”I taket lyser stjärnorna”. För manus står återigen det välrenommerade danska teamet Mai Brostrøm och Peter Thorsboe, och serien produceras av Sandra Harms på Miso Film.

 
Modus säsong två har alltså streamingpremiär på C More den 2 november, och kommer längre fram även att sändas i TV4.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Då kommer ”Modus” tillbaka – allt du behöver veta om säsong två dök först upp på TV-koll.


Veckans streamingtips: Jerry Seinfeld är tillbaka med nostalgisk ståuppspecial

$
0
0

sein_select_2_r-h_2017

 

 

I behov av streamingtips?
Prova Jerry Seinfelds nostalgiska ståuppspecial, vardagsbriljanta ”Better things” eller nya ”Star Trek”-serien.

 

 

Jerry before Seinfeld

Jerry Seinfeld återvänder till New Yorks Comic Strip Live – klubben där allt började för honom – i ”Jerry before Seinfeld”. En Netflix-special som i huvudsak är standup där ärkeproffset Seinfeld blandar gamla skämt med nyare, men även gör nedslag i hans tidiga karriär och som helhet blir en sorts nostalgisk självbiografi. Det är en bekant och trivsam timme med en grånande gigant som uppenbarligen inte längre har något att bevisa, men fortfarande har kvar energin, tajmingen och den hetsiga falsettrösten.

Netflix

 

Better things

Ni har väl inte missat att ”Better things” är tillbaka med en andra säsong på HBO Nordic? FX-serien som Pamela Adlon har skapat tillsammans med Louis C.K, och i vilken hon har absolut gehör (som belönades med en Emmynominering) som en stretande skådespelerska och ensamstående mamma till tre döttrar. Eller ”små rövhål med vaginor”, som hon kallar dem. Det är en bitterljuv, originell liten auteurkomedi om livets och moderskapets vedermödor och glädjeämnen, som ser ut att ha blivit ännu bättre än när vi först såg den förra hösten. Vardagsbriljans.

HBO Nordic. Nya avsnitt på fredagar

 

Transparent

I morgon landar den fjärde omgången av Jill Soloways überrosade dramakomedi ”Transparent” – om den judiska Los Angeles-familjen Pfefferman med transsexuella Maura (Jeffrey Tambor) i täten. Baserat på de avsnitt jag har förhandstittat på känns den här säsongen – som förutom den vanliga dosen kriser och familjehemligheter bland annat innehåller sexmissbruksterapi och en resa till Israel – kanske inte som den allra bästa. Men lägstanivån är imponerande hög, och Pfeffermannarna är fortfarande lika oemotståndliga som odrägliga.

Viaplay. Säsongspremiär på lördag

 

Bubblaren

Ska ”Star Trek: Discovery” – som utspelar sig ett decennium före originalserien från 60-talet och har ”The walking dead”-stjärnan Sonequa Martin-Green i huvudrollen – tillfredsställa alla trekkies där ute? Vi får se på måndag, då serien har premiär på Netflix.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Veckans streamingtips: Jerry Seinfeld är tillbaka med nostalgisk ståuppspecial dök först upp på TV-koll.

Recension: Misogyni i kubik i ”Top of the lake: China girl”

$
0
0
SVT-TOPOFTHELAKECHINAGIRL-2017-E00-8b19_720x405
Elisabeth Moss och Gwendoline Christie i ”Top of the lake: China girl”.

 

Rate

Top of the lake: China girl

 

SVT1

 
Säsong 2
Kriminaldrama av Jane Campion och Gerard Lee, med bl a Elisabeth Moss, Gwendoline Christie, David Dencik, Nicole Kidman och Alice Englert.

 

Premiär den 25 september

 

Nu kommer uppföljningen till Jane Campions knytnävsslag ”Top of the lake” från 2013.

Den här gången är handlingen flyttad från Nya Zeeland till Sydney, dit polisen Robin Griffin (Elisabeth Moss) har återvänt för att komma på fötter igen efter de traumatiska händelserna i den första säsongen.

När en död prostituerad asiatisk kvinna spolas i land i en reväska på Bondi Beach, tar Robin sig an fallet tillsammans med sin nya kollega Miranda (”Game of thrones” Gwendoline Christie). Ett fall som av en händelse som tyvärr inte är helt lätt att tro på, har kopplingar till den dotter (Alice Englert) som Robin adopterade bort efter att ha blivit gruppvåldtagen som tonåring.

Det handlar återigen om misogyni, men nu finns också något som nästan liknar en besatthet vid temat moderskap. Bildspråket är urtjusigt och skådespeleriet magnifikt. Moss och Christie har en underhållande avig kemi som omaka partners det skaver mellan. Nicole Kidman är ett fyrverkeri som gråhårig lesbisk akademiker och adoptivmamma till Robins barn, och David Dencik briljerar som seriens primära antagonist; den tyska fejkintellektuella fähunden och bordellbasen Alexander ”Puss” Braun.

Men kvinnohatet och Robins ständiga vedermödor drivs övertydligt långt, höjs liksom upp i kubik, och händelseutvecklingarna är lite för otroliga. Och precis som i fallet ”True detective” – en serie som likt ”Top of the lake” var så djupt förankrad i en viss natur och atmosfär att själva skådeplatsen egentligen spelade huvudrollen – har en del av magin gått förlorad i och med miljöombytet från trolskt landskap till mer bekanta, skitigt urbana kriminalkulisser.

”Top of the lake: China girl” är på många sätt ändå bra – men inte i närheten av lika stark som det vi såg sist.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Recension: Misogyni i kubik i ”Top of the lake: China girl” dök först upp på TV-koll.

Trailer och premiärdatum för Viaplays thrillerserie ”Alex”

$
0
0
Dragomir Mrsic som Alex Leko i "Alex". Foto SF Studios.
Dragomir Mrsic som Alex Leko i ”Alex”. Foto SF Studios.

 
Nu har vi ett premiärdatum och en teaser för Viaplays nya serie ”Alex” – som ser mer än lovligt stenhård ut.

 
Notera datumet den 3 november, för då är det premiär på Viaplay för deras senaste originalserie ”Alex”, en thriller i sex delar av och med Dragomir ”Gago” Mrsic.
(En man som i alla fall i min bok har en av skådespelarsveriges absolut coolaste röster.)

 
”Alex” handlar om ”den hårdföre och korrupta snuten Alex, som bestämt sig för att bli ren”.
Att plötsligt börja spela enligt reglerna är dock såklart lättare sagt än gjort, och de kriminella han tidigare har samarbetat med släpper inte gärna taget. Både Alex och hans familj svävar snart i livsfara, och dessutom utreds han internt i hemlighet av sin nya partner, ”skrivbordssnuten” Frida, som har fått i uppdrag att sätta dit honom.

 
Mrsic spelar alltså titelrollen som Alex. Och Rakel Wärmländer, som snart även ses i den tredje säsongen av C Mores ”Gåsmamman”, gör rollen som poliskollegan Frida.
I övriga roller syns Susanne Thorson, Anja Lundqvist och Maximilian Mrsic.

 
Och här får ni ett litet smakprov på hur det kommer att se ut när ”Alex” släpps lös i streamingdjungeln:

 

 

 
Idén till ”Alex” är kläckt av Mrsic själv tillsammans med Mikael Cross. Huvudförfattare är Niklas Rockström och Michael Hjorth.

 

 
”Alex” får alltså premiär på Viaplay den 3 november.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Trailer och premiärdatum för Viaplays thrillerserie ”Alex” dök först upp på TV-koll.

Tjuvkik! Se första scenen ur ”Jordskott” säsong två

$
0
0
Göran Ragnerstam, Richard Forsgren och Moa Gammel i säsong två av "Jordskott".
Göran Ragnerstam, Richard Forsgren och Moa Gammel i säsong två av ”Jordskott”. Foto: Johan Paulin/SVT.

 

Fler än jag som är pepp på andra säsongen av ”Jordskott”?
Ladda med att kolla in den första scenen, som SVT släppte i dag.

 

 

Premiären för säsong två av Henrik Björns säregna, häftiga naturmysterium ”Jordskott” närmar sig.

 

Synopsis lyder så här…

 

Två år har gått sedan de upprivande händelserna i Silverhöjd. Eva Thörnblad har lämnat Silverhöjd bakom sig och återvänt till storstadens gråa betong och sitt arbete inom Stockholmspolisen. Hon försöker gå vidare men kämpar med sorgen efter Josefin och smärtan som jordskottet utsätter henne för. Snart dras Eva in i ett mystiskt fall med koppling till hennes eget förflutna och hon tvingas åter konfrontera den mytologiska värld hon bestämt att lämna.

 

… och nu har SVT släppt den första scenen som en liten teaser.

 

 

Älskar den!

 

”Jordskott” säsong två har premiär i SVT den 15 oktober.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Tjuvkik! Se första scenen ur ”Jordskott” säsong två dök först upp på TV-koll.

Då får nya ”Dynastin” svensk premiär

$
0
0
Grant Show och Nathalie Kelley i "Dynasty". Foto: The CW.
Grant Show och Nathalie Kelley i ”Dynasty”. Foto: The CW.

 

80-talsnostalgiker hör upp!
”Dynastin” är tillbaka – jättesnart.

Som man älskade ”Dynasty”, eller ”Dynastin” som vi sa på svenska, på 80-talet!
Som ni säkert vet har The CW gjort en reboot av den klassiska supersåpan, och nu är det klart att Netflix, som har sändningsrättigheterna utanför USA, har satt premiären till den 12 oktober.
Alltså en dag efter den amerikanska premiären.

 
Den gamle ”Melrose Place”-profilen Grant Show spelar den stenrike patriarken Blake Carrington, och i andra roller syns bland andra Nathalie Kelley, Elizabeth Gillies, James Mackay och veteranen Alan Dale.

 
Själva grundstoryn verkar vara ganska lik den i originalserien, men handlingen är flyttad från Denver till Atlanta, och man har uppenbarligen tänkt på detta med lite mer mångfald vad gäller etnicitet och sexuella läggningar.

 

Så här ser det ut:

 
Vad tror vi?

 

”Dynasty” får svensk premiär på Netflix den 12 oktober.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Då får nya ”Dynastin” svensk premiär dök först upp på TV-koll.

Recension: Mörker och moraliskt förfall i säsong tre av ”Gåsmamman”

$
0
0
Tobias Zilliacus, Alexandra Rapaport och Clara Christiansson i säsong tre av "Gåsmamman". Foto: Johan Paulin/C More.
Tobias Zilliacus, Alexandra Rapaport och Clara Christiansson i säsong tre av ”Gåsmamman”. Foto: Johan Paulin/C More.

 

Rate

Gåsmamman

 

C More

 

Säsong 3, del 1-4
Kriminaldrama av Camilla Ahlgren och Martin Asphaug, med bl a Alexandra Rapaport, Shebly Niavarani, Joel Lützow, Anja Lundkvist och Christian Svensson.

 

Säsongspremiär den 28 september

 

 
Den i det svenska tv-landskapet lite udda fågeln ”Gåsmamman” är tillbaka med en tredje, förmodat sista (men man vet aldrig) säsong.

Trebarnsmamman Sonja Ek (Alexandra Rapaport) har kommit ut från fängelset, där hon suttit för mened, och börjat ett nytt liv tillsammans med John (Tobias Zilliacus) och en barnaskara på fyra (Joel Lützows äldste son Gustav har flyttat ut, men tillkommit har å andra sidan Johns son samt Sonjas döde brors bebis). Men – som en åldrande Michael Corleone skulle ha sagt – just när hon trodde att hon var ute, drar de henne tillbaka in igen.

Den nya familjelyckan blir med andra ord kortvarig.

Sonjas barn ger sig in på farliga vägar åt olika håll. Den hopplösa advokaten Simon Svart (Morgan Alling), som brottas med ett galopperande kokainmissbruk, har trasslat till saker ordentligt i en tilltagande desperation. Och gangstern Barry (delikat spelad av Christian Svensson) – som har en märklig förmåga att verka nästan artig medan han mördar och torterar folk – har fullt sjå när den isländska maffian avancerar på hans territorium samtidigt som han pressas hårt av knarkbossen Rosales (Francisco Sobrado).

”Gåsmamman” gasar på hårt den här säsongen. Med mörker, moraliskt förfall (Sonja är snart bara en dålig dag från att tappa kompassen helt och förirra sig ut på Walter White-territorium) och en stadigt stigande dödssiffra.

Ett grepp med vibbar av ”Infernal afffairs/The departed” ökar dessutom på trycket effektivt.

Men det finns som tur är också fortfarande plats för humor i ”Gåsmammans” värld. En igenkänningsbar men lätt förhöjd verklighet med en uppsättning egna spelregler, där ingen tydlig gräns går mellan vanlig svensk familjevardag och yrkeskriminell vilda västern.

Det är spännande, intensivt, bitvis brutalt och fortfarande mycket särpräglat.

 

”Gåsmammans” tredje säsong kommer även att visas i Kanal 5, våren 2018.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

Inlägget Recension: Mörker och moraliskt förfall i säsong tre av ”Gåsmamman” dök först upp på TV-koll.

Premiär i kväll för nya ”Will & Grace”– som imponerar stort

$
0
0
Eric McCormack och Debra Messing. Foto: NBC.
Eric McCormack och Debra Messing. Foto: NBC.

 

Rate

Will & Grace

 

Viaplay

 

Säsong 9, del 1-3
Sitcom av Max Mutchnick och David Kohan, med bl a Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally och Sean Hayes.

 

Premiär den 29 september

 
I den nostalgiindustri som ångar på, är det ärligt talat få tv-comebacks som presterar över, eller ens i linje med, ens förväntningar. Men återkomsten av ”Will & Grace” – NBC:s klassiska sitcom som är tillbaka med en nionde säsong efter elva år, med originalcasten intakt – är ett vaket och strålande undantag.

Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally och Sean Hayes verkar älska att vara tillbaka i sina roller som New York-vännerna Will Truman, Grace Adler, Karen Walker och Jack McFarland. Nu lite äldre, men fortfarande rappa, neurotiska och beväpnade till tänderna med tydliga åsikter, popkulturell snits och inte minst politiska kommentarer.

Energin och den komiska tajmingen är på topp bland dessa ärkeproffs i de första avsnitten (som gör en sorts omstart och raderar händelserna i finalen som sändes 2006, vilket betyder att inga barn finns med i bilden) – och ”Will & Grace” triumferar genom att kombinera det givna nostalgivärdet med en dagsaktuell agenda och saker att faktiskt säga.

Det är vasst, varmt och roligt. Och det är både fint och imponerande att se hur en av de stora komediserierna från i går, så omedelbart och otvunget paxar en självklar plats även i dag.

Även en tionde säsong kommer.

 

 

Det första avsnitten av den nionde säsongen av ”Will & Grace” landar på Viaplay klockan 20.00 i kväll.

Där finns nu även de åtta gamla säsongerna.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Premiär i kväll för nya ”Will & Grace” – som imponerar stort dök först upp på TV-koll.


Helgens bästa streamingtips: Suverän PK-humor i SVT:s ”Bauta”

$
0
0
SVT-MOVINGSWEDENBAUTA-2017-E00-5a9a_720x405
Joakim Granberg och Matilda Dahl i ”Bauta”. Foto: SVT.

 

Helgens bästa streamingtips:
PK-humorn i ”Bauta”, mycket roliga ”The good place” och det exceptionellt avancerade snoppskämtet ”American vandal” .

 

 

Bauta

Rekommenderar å det varmaste den splitternya svenska FLX-producerade sketchserien ”Bauta”, av och med Bautagänget, som beskriver sig själva som PK-Sveriges våta dröm, eftersom de ”har en same, inte mindre än TRE kvinnor, en rasifierad kortvuxen och en bög i ensemblen”, men även ”två vanliga killar”. Himla roligt är det hur som helst, när de tar sig an politisk korrekthet, rasism, feminism, laddade minoritetsfrågor och andra ängsliga samtidsärenden på sitt eget speciella vis. En ny favorit för alla oss som älskade ”Trettiplus”.

SVT Play. Nya avsnitt på onsdagar

 

 
American vandal

Inte koll på fejkdokumentära serien ”American vandal”? Ta en titt, är mitt tips, för det är den bästa, mest välgjorda true crime-parodi man kan tänka sig. Serien är alltså gjord i bästa ”Making a murderer”-stil, och tittar närmare på ett urspårat high school-skämt där 27 fakultetsbilar blev vandaliserade med penisklotter. Dylan Maxwell (Jimmy Tatro) – en ”känd kukritare” – pekades genast ut som gärningsman. Men var det verkligen han som gjorde det? I åtta avsnitt synas fallet i sömmarna, in en serie som är så mycket bättre än man kan tro.

Netflix

 

 
The good place

Jag avgudar Kristen Bells insats i komediserien ”The good place”, som en delikat självisk kvinna som hamnar i utopin ”den bra platsen” efter sin död på grund av en identitetsförväxling. Nu måste hon mörka sitt förflutna och bli en bra människa, för att inte bli skickad till ”den dåliga platsen”. ”Parks and recreation”-mannen Michael Schur har skapat och sitcomsnillet Ted Danson är också med i denna höjdare. Den första säsongen finns på Netflix. Den andra, som precis har börjat i amerikanska NBC, kommer också framöver.

Netflix

 

 

Bubblaren

En intressant liten kuriositet som har dykt upp på HBO Nordic är ”Mike Judge presents: Tales from the tour bus”. En animerad antologi från mannen bakom ”Office space” och ”Silicon Valley” där countryartister minns dekadenta äventyr ute på vägarna.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Helgens bästa streamingtips: Suverän PK-humor i SVT:s ”Bauta” dök först upp på TV-koll.

Skulle ”Temptation Island” vara det ultimata förhållandetestet? Prova vuxenlivet, vetja

$
0
0
Här står vi och poserar helt naturligt med fötterna. Foto: Thomas Engström/Kanal 5.
Här står vi och poserar helt naturligt med fötterna. Foto: Thomas Engström/Kanal 5.

 

 

”Temptation Island” är den lite mindre vidriga av Kanal 5:s sexsåpor.
Men att kalla en tre veckor lång semester för det ultimata testet av ett förhållande?
Mohahahahaha!
Hälsningar småbarnslivet.

 

 

”Temptation Island” är tillbaka. Eftersom det numera verkar vara regel att åtminstone två så kallade skandalsåpor måste rulla samtidigt i konkurrerande kommersiella kanaler, både vår och höst.
”Paradise hotel” går som tåget för TV3, och Kanal 5 har nu alltså utökat sin repertoar med den här gamla otrohetssåpan från det tidiga 00-talet, som komplement till vämjeliga ”Ex on the beach”.

TV4 å sin sida har ”Farmen” på loop, och till våren lanserar de ”Robinsons” femtioelfte comeback, så man kan ju undra om de svenska tv-makarna har somnat och vaknat upp i år 2002 eller vad det egentligen är frågan om.

Hur som helst; ”Temptation Island” går alltså ut på att fyra par åker till ett ställe varmt nog för att garantera konstant exponeringar av bröst, skinkor och bringor, dit även ett manligt och ett kvinnligt gäng heta singlar har flugits över.
Pojkvännerna bor på ett ställe tillsammans med alla singeltjejer. Flickvännerna på ett annat tillsammans med singelkillarna.
Ska någon lyckas vara trogen trots 24 dagar av frestelser?

Klippningen, synkarna, de överdimensionerade självuppfattningarna och inzoomandet på strandkroppar är av samma slag som alltid i den här genren. Men tonen är, ska sägas, ändå lite mindre vidrig än i svårt sexistiska ”Ex on the beach”. I alla fall hittills.
Och programledaren Sofia Wistam gör sitt bästa för att fejka engagemang, trots att hon själv är över 50 år och rimligtvis måste skita högaktningsfullt i huruvida en tjugoåring med tatueringar hånglar med en annan tjugoåring med restylaneläppar eller inte, om en med manbun hånglar med en i leopardbikini eller inte, och så vidare.

Men det mest genuint dumma med hela skådespelet är ju att alla inblandade – inklusive Wistam som självklart vet bättre – försöker övertyga sig själva och oss tittare om att det här skulle vara ”det ultimata testet” för ett förhållande. Klarar de den här utmaningen – en semester på drygt tre veckor – så klarar de allt. Sedan är det han och hon mot världen, typ.

Visst, visst.

Inte för att låta bitter men kom tillbaka när ni har dragit på er miljoner i bolån, försöker hålla huvudet ovanför vattenytan i vabträsket bland höstblåsor och ögoninfektioner medan ni grälar om vem som har viktigast saker att göra på jobbet, inte har sovit en hel natt på tre år och måste dubbelkolla med er partner om det skulle kunna vara okej att ni tar lite egentid för att gå och bajsa en stund. Och någon sedan ÄNDÅ står och rycker i dörrhandtaget.

DET är fanimej det ultimata testet.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Skulle ”Temptation Island” vara det ultimata förhållandetestet? Prova vuxenlivet, vetja dök först upp på TV-koll.

En tecknad livskris drabbar hårdast

$
0
0
Princess Carolyn ger deprimerande tips om hur man får sig själv att må lite bättre. Foto: Netflix
Princess Carolyn ger deprimerande tips om hur man får sig själv att må lite bättre. Foto: Netflix

En animerad häst skåpar ut allt motstånd just nu.
Och inte bara i den tecknade ligan.
Verkligheten blir aldrig lika verklig som BoJack Horsemans universum.

Vanlig vuxenanimation bygger vanligtvis sin unique selling point genom att balansera på gränserna för vad man kan skämta om. ”Family guy” hade inte varit ”Family guy” utan sina återkommande Hitlersketcher och grannpedofilen som försöker locka hem barn. Men där exempelvis ”Family guy” stannar vid den förvisso ofta väldigt asgarvsroligt absurda humorn och där ”Simpsons” puttrar på som en gammal hemkär men mer och mer flyktig bekant, spelar en annan spelare i en helt egen liga. ”BoJack Horseman” bevisar med sin fjärde säsong att det just nu inte existerar en mer drabbande tv-serie än den om en deprimerad skådespelarhäst. Och då talar jag inte enbart om tecknat. Där andra animerade serier passerar ens medvetande så fort eftertexterna rullar lämnar BoJack ett stort hål i ens hjärta. Och att en tecknad serie där människor och djur delar värld kan framkalla sådana känslor är inget annat än makalöst.

"Krill & Grace"
”Krill & Grace”

BoJack är något så ovanligt som en Hollywoodsatir stöpt i en perfekt blandning av göteborgshumor och svart, svart vardagsrelism. När filmtitlar som ”Krill & Grace”, ”The pig bang theory” och ”The Great Catsby” bara flimrar förbi i bakgrunden eller där en självupptagen Jessica Biel (röstspelad av sig själv) skriker ”It’s UnBIELievable”) känner man en tillfredställande Glenn Hysénsk glädje. Men plötsligt är man där nere i träsket när BoJack plötsligt tvärvänder ner i en smärtsamt realistisk skildring av ensamma och olyckliga människor (och djur). Det faktum att Mr Peanutbutter är en labrador gör inte hans dysfunktionella förhållande med människan Diane desto mindre äkta.

Men säsongens riktiga käftsmäll (varje säsong innehåller åtminstone ett par jordskalv) står Princess Carolyn för. Den karriärsdrivna agenten/managern som drömmer om en familj men vid 40 plus börjar känna att tiden rinner ut, drabbas i ena avsnittet av ett missfall. Men det stannar inte där. Den riktigt bittra eftersmaken kommer i nästföljande avsnitt som berättas ur hennes dotterdotterdotter Ruthies perspektiv från framtiden. (Om du är extremt spoilerkänslig… stanna här) Ruthie håller ett föredrag om sin stora feministiska förebild – Princess Carolyn. Där och då ingjuts alltså hoppet att det förr eller senare kommer att lösa sig. Men så avslutas avsnittet med att Princess Carolyn i ett telefonsamtal med BoJack tipsar honom om sin bästa metod för att må bättre; Att föreställa sig att en släkting i en avlägsen framtid håller ett tal om din förträfflighet… och att eftersom den personen lever och kan berätta detta, så måste allt ändå lösa sig i slutändan. BoJack synar henne och säger att det ju inte är på riktigt. Princess Carolyn konstaterar då uppgivet att det åtminstone får henne att må lite bättre. Sedan kommer eftertexten. Avsnittet. Det stannar dock kvar som en kniv i magen.

Inlägget En tecknad livskris drabbar hårdast dök först upp på TV-koll.

13 tv-serier att kolla in i oktober

$
0
0
"Stranger Things" säsong två. Foto: Netflix.
”Stranger Things” säsong två. Foto: Netflix.

 

 

Italienska gangsters, seriemördare, svenskt kostymdrama och en gammal 80-talssåpa i ny förpackning.
Nytt från ”Stranger things”, ”Jordskott” och ”The walking dead”.
Här är 13 tv-serier du inte vill missa i oktober.

 

 
1. Vår tid är nu

Klart man måste kolla när SVT fläskar på med svenskt kostymdrama modell superpåkostat. Serien är en familjekrönika som börjar på fredsdagen 1945 och handlar om fina krögarfamiljen Löwander och personalen på deras restaurang Djurgårdskällaren.
Mycket snitsigt, med bland andra Suzanne Reuter, Adam Lundgren och Peter Dalle.

SVT. Premiär den 2 oktober.

 
2. Curb your enthusiasm

Efter sex år är Larry David tillbaka i rollen som en fiktiv, totalt odräglig variant av sig själv, i en nionde säsong av den här alltid härligt obekväma cringekomedin.

HBO Nordic. Säsongspremiär den 2 oktober.

 

3. Suburra

2015 kom Stefano Sollimas gangsterrulle ”Suburra”, som åtminstone jag ÄLSKADE. Nu kommer tv-serien som är baserad på samma bok, men utspelar sig flera år tidigare. Kyrkan, staten, maffian, lokala gäng och fastighetspampar kolliderar i Rom, i jakten på makten i den här serien, som alltså är Netflix allra första italienska original. Något för alla ”Gomorrah”-lovers, helt klart.

Netflix. Premiär den 6 oktober.

 

4. American horror story: Cult

Ryan Murphys och Brad Falchuks skräckantologi ångar vidare med säsong sju, som alltså har undertiteln ”Cult” och tar avstamp i rysaren valnatten 2016. Det handlar om folks rädslor och tillståndet i USA (men också om galna clowner). Sarah Paulson bär, som så ofta i ”AHS”, det tyngsta lasset – men även Evan Peters, Cheyenne Jackson och Alison Pill gör stora roller. Och Lena Dunham ska också dyka upp.

Kanal 9. Säsongspremiär den 8 oktober.

 

5. Dynasty

The CW har gjort en reboot av den klassiska 80-talssåpan ”Dynastin”. Den gamle ”Melrose Place”-profilen Grant Show spelar den stenrike patriarken Blake Carrington, och handlingen är flyttad från Denver till Atlanta.

Netflix. Premiär den 12 oktober.

 

6. Lore

Här kommer en för alla skräckälskare. Podcasten ”Lore” – som grottar ner sig i folksägner och andra skräckberättelser ur historien – har blivit tv-serie i antologiformat, tack vare bland andra ”The walking deads” Gale Anne Hurd. Dokumentärt material blandas med dramatiserade scener för att berätta om skräckhistorier och deras ursprung.

Amazon Prime Video. Premiär den 13 oktober.

 
7. Mindhunter

David Fincher och Charlize Theron är exekutiva producenter för den här läskiga historien om hur två FBI-agenter (Jonathan Groff och Holt McCallany) i slutet av 70-talet intervjuar seriemördare för att försöka sätta sig in i hur de tänker, för att sedan kunna använda kunskapen till att lösa pågående fall. Serien är redan förnyad för en andra säsong.

Netflix. Premiär den 13 oktober.

 

8. Jordskott

Äntligen får vi se mer av Henrik Björns häftiga naturmysterium. Säsong två utspelar sig två år efter händelserna i den första säsongen, och Silverhöjd har nu fått sällskap som skådeplats av Stockholm.

SVT. Säsongspremiär den 15 oktober.

 

9. White famous

Sprillans ny, Jamie Foxx-producerad Showtime-komedi med Jay Pharoah som en komiker som börjar bli så mainstreamkänd att han börjar få problem med att behålla sin trovärdighet hos sina afroamerikanska fans, som tycker att han börjar bli för ”white famous”. Baserad på Foxx egna erfarenheter, tydligen, och Foxx är även med på ett hörn som en fiktiv variant av sig själv.

HBO Nordic. Premiär den 16 oktober.

 

10. Mr. Robot

Rami Malek, Christian Slater och svenske esset Martin Wallström är tillbaka i en tredje säsong av den delikat mindfuckande cyberthrillern ”Mr. Robot”.

SVT. Säsongspremiär den 18 oktober.

 

11. Loudermilk

Den eviga ”Office space”-favoriten Ron Livingston spelar Sam Loudermilk – en nykter alkoholist och missbruksrådgivare med extremt taskig attityd och en förmåga att göra alla i sitt liv förbannade – i den här nya komediserien signerad Peter Farrelly.

HBO Nordic. Premiär den 18 oktober.

 

12. The walking dead

Bjässen ”The walking dead” fortsätter blodbadet i en åttonde säsong. Med Rick (Andrew Lincoln) och Negan (Jeffrey Dean Morgan) i varsin ringhörna såklart.

Kanal 9. Säsongspremiär den 23 oktober.

 

13. Stranger things

Som vi har väntat på en till säsong av bröderna Duffers kärleksbrev till 80-talsklassikerna vi växte upp med. Säsong två utspelar sig runt halloween 1984, och ska utforska ”den större mytologin” kring Wills försvinnande, samt gräva djupare i Elevens historia.

Netflix. Säsongspremiär den 27 oktober.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget 13 tv-serier att kolla in i oktober dök först upp på TV-koll.

Äntligen! HBO Nordic lägger till innehåll för barn

$
0
0

unnamed-1

 

 
Goda nyheter för alla som älskar sina HBO-serier men även måste hålla sina barn nöjda:
Nu utökar HBO Nordic med nya innehållssektionen Toonix.

 
För den som har barn hemma har HBO Nordic hittills inte hållit som enda streamingtjänst.
Serieutbudet för vuxna har såklart varit enastående från start, med hela HBO:s magnifika bibliotek – men Viaplay och/eller Netflix har varit nödvändiga komplement för den som även behöver ett barn- och familjeutbud.

 

Men nu har det hänt något.

För i dag lanserar HBO Nordic Toonix – en helt ny innehållstjänst för barn och familjer.

 
Så här lyder pressmeddelandet i sin helhet:

Toonix är en helt ny innehållssektion skapad av Turner EMEA för barn och familjer. Toonix lanseras idag på www.hbonordic.com och genom utvalda distributionspartners.

Den nya innehållssektionen erbjuder en mix av högkvalitativ barnunderhållning, bland annat serier och filmer från Turners Cartoon Network Studios, Warner Bros. Animation och många fler. Toonix ingår i HBO Nordic-abonnemanget för alla befintliga kunder utan extra kostnad och allt innehåll finns tillgängligt på de lokala språken svenska, danska, norska och finska. Tjänsten är helt reklamfri.

“Vi är väldigt glada över att nu kunna förse våra HBO Nordic-kunder med barn- och familjeunderhållning av högsta kvalitet på vår tjänst. Toonix är det perfekta komplementet till vårt högkvalitativa innehåll på HBO Nordic. Nu kan både vuxna seriefans och barnfamiljer njuta av sina favoritserier”, säger Tom Nielsen, Vice President PR, HBO Europe.

Under oktober månad kan barnen njuta av de många nya serier och filmer som släpps varje vecka, bland andra de populära Looney Tunes, The Amazing World of Gumball, The Powerpuff Girls, Adventure Time, Ben 10, Teen Titans Go!, Lego Ninjago, Scooby-Doo och Tom & Jerry. Även dagisfavoriter som Fåret Shaun, Alfons Åberg och My Little Pony samt lokala klassiker som Pippi Långstrump, Bamse, Rasmus Nalle och Mumintrollet finns tillgängliga.

För de lite äldre barnen erbjuds ett urval av live action-serier, bland annat Dance Academy. Ett varierat filmbibliotek finns tillgängligt för hela familjen med titlar så som Arthur och Minimojerna och Den magiska leksaksaffären. Fler spännande serier och filmer för hela familjen kommer regelbundet att läggas till på HBO Nordic.

Hur du börjar använda Toonix på HBO Nordic
1. Logga in på ditt HBO Nordic-konto och gå till Toonix Kids-sektionen.
2. Välj en PIN-kod för barnlås.
3. Börja titta.

 

 

Så, nu har vi fått två goda nyheter från HBO Nordic på kort tid; de gör sin första originalserie (Lukas Moodyssons ”Gösta”) och de lägger till barn- och familjeinnehåll.

Nu vore det väl gött med en offline-funktion också?

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Äntligen! HBO Nordic lägger till innehåll för barn dök först upp på TV-koll.

Viewing all 1320 articles
Browse latest View live