Quantcast
Channel: TV-koll
Viewing all 1320 articles
Browse latest View live

TV3 gör komediserien ”Lingonligan”– med Gynning, Alling och Melander

$
0
0

lingonligan3.jpg_599e9c6b02d49

 

MTG har sin höstpresentation i dag, och en nyhet modell intressantare är komediserien ”Lingonligan”.
Med namn som Morgan Alling, Carolina Gynning, Anders Jansson, Sven Melander och Claes Månsson.

 
”Lingonligan” beskrivs som en skruvad, karaktärsdriven komediserie ”för alla som bor på landet, och för alla i stan som drömmer om en idyllisk småstad bortom gatornas brus”. En serie där ”några av Sveriges främsta skådespelare spelar de sämsta fotbollsprofiler Sverige har skådat”.

 
Serien utspelar sig i en avfolkad liten ort där livet kretsar kring fotbollsföreningen Vinninge BK.
Anders Jansson spelar ”Kroyf”, som är lagets stora stjärna.
Morgan Alling är den lokale pizzeriaägaren, och Carolina Gynning gör rollen som hans hustru, som också råkar vara lagets materialare.

I övriga roller syns bland andra Sven Melander, Elisabeth Wernesjö, Claes Månsson, Smail Nascimento och William Spetz.

 
Lingonligan följer alltså människorna i och runt Vinninge BK, som är tvingade att börja vinna matcher för att inte bonden Seved, lagets huvudsponsor, ska plöja upp fotbollsplanen och börja odla sockerbetor där.

 
– Egentligen är det här en familjehistoria fast de inte är släkt, det är kärleken till klubben som förenar dem. Det finns någonting rörande med föreningslivet i Sverige i dessa dagar när det är så mycket pengar i fotboll. Det är i division 7 fotbollens hjärta och själ finns, där kan alla vara med. Oavsett regn eller krig eller skilsmässor så är det match på lördag, då ses vi klockan tre, säger Anders Jansson i pressmeddelandet.

 
Han säger vidare:

 
– Humorn ligger i att man tar fotboll på största allvar även i divison 7, och det blir roligt. Principerna i fotboll finns ju i alla divisioner, oavsett om du är i sjuan eller champions league. Vi har dragit ner världsfotbollen till vår nivå. Fotbollen blir ett sorts förstoringsglas genom vilket vi belyser människorna. Utan eldsjälarna i division sju hade inte Zlatan funnits.

 
Vad tror vi? Jag tycker i alla fall att rollistan är lovande.

Anders Jansson har tidigare varit rolig ute på vischan i serier som ”Starke man” och ”Halvvägs till himlen”, Sven Melander och Claes Månsson är veteraner som alltid levererar – och Carolina Gynning överraskade oerhört positivt i den senaste säsongen av ”Torpederna”, där hon spelade troféhustru med stort hår och tvivelaktig klädsmak med bravur.

”Lingonligan” kommer att sändas på TV3 och Viafree under 2018.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget TV3 gör komediserien ”Lingonligan” – med Gynning, Alling och Melander dök först upp på TV-koll.


SVT-premiär för säsong två av ”Billions”– och fler starka streamingtips för helgen

$
0
0
"Billions". Foto Showtime.
”Billions”. Foto Showtime.

 

 

Seriemördarjakt i Skottland, makabert värre i 1800-talets London – och SVT-premiär för säsong två av ”Billions”.
Det är Tv-kolls starkaste streamingtips den här helgen.

 
Loch Ness

I väntan på att SVT börjar visa den hett efterlängtade andra säsongen av ”Top of the lake” – ”Top of the lake: China girl” – den 25 september, kan kriminaljunkies roa sig med den här brittiska serien i sex delar. Laura Fraser från ”Breaking bad”/”Better call Saul” och Siobhan Finneran från ”Downton Abbey” spelar omaka poliser på seriemördarjakt i skotska höglandet. Inte det mest manusmässigt raffinerade man har sett i genren, men ändå spännande, med bra skådisar, atmosfär som suger in och tjusiga miljöer.

TV4 Play. Nya avsnitt på torsdagar

 
The Frankenstein chronicles

Gillar du serier som ”Penny dreadful” och ”Ripper street” bör du leta upp den här, där Sean Bean gör rollen som en polis med ett tragiskt förflutet, som utreder ett ohyggligt fall med en kropp som har spolats i land i georgianska London. En kropp som har sytts ihop av delar från åtta olika barn… Anna Maxwell Martin spelar ”Frankenstein”-författarinnan Mary Shelley, och det hela är mycket murrigt och makabert, med en rå undre värld full av gatubarn, likrövare, mord, medicinska experiment och barnprostitution. Burr.

SVT Play. Nya avsnitt på onsdagar

 
Billions

HBO Nordic-abonnenter kunde frossa på säsong två av det här alldeles särdeles underhållande storfinansdramat redan i vintras, och nu har turen äntligen kommit till den breda massan SVT-tittare. Med yvigt och härligt spel av Damian Lewis och Paul Giamatti som konstant snoppmätande alfahannar, och Maggie Siff och Malin Åkerman i fruroller modell vassare. Dräpande oneliners, girighet, ränksmidande och sex – ”Billions” har allt som krävs för att snabbt slå klorna i sina tittare. Och en tredje säsong är på gång.

SVT Play. Säsongspremiär på söndag

 

 
Bubblaren

I dag landar nya komedin ”Disjointed” på Netflix, med Kathy Bates som ägarinna av ett marijuana-apotek i Los Angeles. Trailern ser verkligen inte superkul ut men sitcom-ärkeproffset Chuck Lorre ligger bakom så en succé ska inte uteslutas…

 

 

 

Inlägget SVT-premiär för säsong två av ”Billions” – och fler starka streamingtips för helgen dök först upp på TV-koll.

Hurra: Smygpremiär på HBO Nordic för ”The Deuce”– redan i dag!

$
0
0

1-x3fpnw3sd_9l-dhk7r8od_-_h_2017

 

Hör upp, HBO Nordic-abonnenter!
Smygpremiär i dag för David Simons och George Pelecanos porrdrama ”The Deuce”!

 
Nya HBO-serien ”The Deuce” – som är en sorts nedstigning i 70- och 80-talens porrindustri, skapad av ”The wire”-snillet David Simon och deckarförfattaren George Pelecanos – har egentligen inte premiär förrän den 11 september. Men HBO Nordic meddelade precis att de lägger ut pilotavsnittet för streaming redan i dag!

 

 
Så in och fynda!

 

 

”The Deuce” beskrivs av HBO som ”… historien om legaliseringen av porrbranschen runt Times Square i New York från tidigt 70-tal fram till mitten av 80-talet. En tuff och omtumlande tid då USA befann sig i en sexliberaliserande kulturrevolution och nya lagliga vägar för sexhandeln skapade en miljardindustri”.

 
Och så här lyder synopsis för pilotavsnittet:

 
Tvillingbröderna Vincent (James Franco) och Frankie Martino (James Franco) – en av dem en dubbelarbetande bartender med två barn och fru i Brooklyn, den andra en spelare med en växande maffiaskuld – lever sina liv i den ruffiga miljön kring Times Square 1971.

 
Vincent försöker förbättra sin situation samtidigt som han betalar av på sin brors skulder och hans väg korsas av andra invånare i Midtown. Bland andra de luttrade, prostituerade kvinnorna Candy (Maggie Gyllenhaal) och Ashley (Jamie Neumann), de yngre gatflickorna Darlene (Dominique Fishback) och Lori (Emily Meade), munvige hallickarna C.C. (Gary Carr), Larry (Gbenga Akinnagbe) och Rodney (Cliff Smith/Method Man), som alla driver sina affärer utan någon större insyn från polisen.

 
Studenten Abby (Margarita Levieva) får av sina vänner i uppdrag att skaffa amfetamin på gatan och hamnar så på Times Square, en oväntad plats där hennes priviligierade liv får en drastisk vändning.

 

”The Deuce” första säsong på åtta avsnitt har ordinarie premiär på HBO Nordic den 11 september.

 

 

Inlägget Hurra: Smygpremiär på HBO Nordic för ”The Deuce” – redan i dag! dök först upp på TV-koll.

Recension: ”Småstaden”– ett humorexperiment som inte faller så väl ut

$
0
0

smastaden

 

Rate

Småstaden

 

TV4

 

Del 1-2
Komediserie av bl a Tapio Leopold, med bl a Victor och Emil Beer, Joel Adolphson, Madeleine Martin, Per Andersson och Sofia Bach.

 

Premiär den 27 augusti

 

Att säga att allt som Felix Herngrens produktionsbolag FLX tar i blir till guld är kanske en överdrift. Men cv:t är onekligen skimrande, med titlar som ”Solsidan”, ”Boy Machine”, ”Torpederna” och ”Bonusfamiljen”.

Men i ”Småstaden” är det faktiskt inte mycket som glänser.

Youtube-humoristerna i gruppen I Just Want To Be Cool – bröderna Victor och Emil Beer och deras kusin Joel Adolphson – har varit med och skapat serien, och spelar också huvudrollerna. Medan (utanför internet) mer etablerade ansikten som Per Andersson, Sofia Bach, Pia Johansson och Klara Zimmergren dyker upp i mindre roller, som för att inte helt alienera oss över 20.
Herngren är som utlovat också med på ett hörn. Men det är i en blinka-så-missar-du-den-roll som känns mest som en förevändning för att få med hans namn på rollistan.

 
Skådeplatsen är alltså en småstad som heter Larstad. En sådan där hopplös håla drabbad av arbetslöshet och avfolkning, där allting håller på att stänga ner.

När kommunalrådet (Pia Johansson) plötsligt åker fast i en stor korruptionshärva står Larstad helt utan politisk styrning, vilket betyder att den 20-årige vaktmästaren Simon (Emil Beer) – som faktiskt fick en röst i förra valet – får ta över.
Nu sak han rädda orten från totalt förfall, med hjälp av sin psykopatiske bror Carl (Victor Beer) och vännerna Herman (Joel Adolphson) och Cassandra (Madeleine Martin).

 

Emil Beer klarar sig helt okej i huvudrollen som en ganska normal kille omgiven av kufar. Men på det stora hela känns ”Småstaden” mest som ett socialt experiment som går ut på att korsbefrukta olika humorgenerationer.
Tänk en sådan där tillställning där bordsplaceringen är så kreativ att ingen klickar med någon.
Kanske funkar humorn för I Just Want To Be Cools unga publik. Men för den äldre är det tveksamt.
Själv fnissar jag lite när den lokale skjutjärnsjournalisten Bengt (som också jobbar lite för nöjessidorna) säger saker som ”Håll hårt i pubertetspungen för nu ligger du jävligt risigt till” och ”Hur mycket tror du Leif GW går upp under helgen? Jag skriver 500 kilo eftersom det är jaktsäsong”.

 
Men det bådar inte speciellt gott för en komediserie när Per Andersson står för de enda repliker som fastnar.

 

 

Se det här i stället:
SVT:s ”Starke man” gjorde mycket större humor av lokalpolitik. De två härliga säsongerna finns numera på Netflix.

Visste du att…
… TV4 har ännu en FLX-serie på gång? I november är det premiär för ”Enkelstöten”, med Sissela Kyle och Lotta Tejle.

Just nu…
… ses Felix Herngren bäst i den nyligen släppta trailern för ”Solsidan”-filmen. Premiären blir den 1 december.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Recension: ”Småstaden” – ett humorexperiment som inte faller så väl ut dök först upp på TV-koll.

Hellre TV4:s avdammade gamla ”Klassfesten”än SVT:s forcerade ”Duellen”

$
0
0
Morgan Alling och Renée Nyberg i "Klassfesten".
Morgan Alling och Renée Nyberg i ”Klassfesten”.

 

 SVT har tagit i från tårna. Men TV4:s nyväckta gamla 90-talskoncept ”Klassfesten” lär vinna slaget om lördagsunderhållningen mot hopplöst ansträngda ”Duellen”.

 

Hösten är här, och alltså är det dags för det stora helgunderhållningsslaget om landets familjer att bryta ut mellan SVT och TV4.

TV4 lär vinna. I alla fall vad gäller lördagarna.

För medan SVT:s ”Duellen” tar i från tårna för att visa oss forcerade dueller vi ”aldrig tidigare sett”, men ju faktiskt inte vill se heller, glider TV4:s ”Klassfesten” förbi som ett inte bara betydligt mer avslappnat, utan även mer underhållande alternativ.

Och då har man inte ens brytt sig om att försöka kläcka en ny idé.
Programmet gick i TV3 redan i slutet av 90-talet under namnet ”Den stora klassfesten”, och har nu väckts ur sin slummer för TV4:s räkning.

Alltid pålitliga Renée Nyberg tar emot två kändisar åt gången, som sedan får ta en tur genom minnenas allé och prata om sin skoltid, samtidigt som de tävlar i ämnen som samhällskunskap, musik och matte.
Deras gamla klasskompisar sitter i publiken och kommer med inspel, och kända figurer dyker upp som gästlärare.
Det blir moment som kvartsamtal, prov, examen, och så vidare.

 
Maria Lundqvist och Morgan Alling gästar premiärprogrammet och bjussar på det som förväntas av sådana som dem i sammanhang som det här; lite snusk, lite trams, lite fysisk komik, snubbel och charader.

Bland kommande gäster finns några av de gamla vanliga linslössen som valsar runt lite lagom övertända i precis alla svenska underhållningsprogram (ingen nämnd, ingen glömd), men också några mer oväntade namn.
Själv ser jag mest fram emot att få höra Dragomir Mrsic – som råkar ha en av Sveriges coolaste röster, men framför allt känns helt outsliten i sådana här sammanhang – prata om sina skolår.

 
”Klassfesten” är verkligen inte formatet som ställer allt vi trodde att vi visste om bred svensk helg-tv på ända. Men det gör inte anspråk på att vara det heller.

Och i duell mot ”Duellen” – som slår på stora trumman utan att vara behörig att vara ens i närheten av den – vinner en lektion i hederlig gammal munter studiounderhållning med ett proffs vid rodret lätt.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Hellre TV4:s avdammade gamla ”Klassfesten” än SVT:s forcerade ”Duellen” dök först upp på TV-koll.

Då är ”Vikings” tillbaka – med ännu en svensk på rollistan

$
0
0

V5_SEER_HIST_HD

 

Ta fram era kalendrar alla ”Vikings”-följare.
HBO Nordic har precis meddelat startdatum för säsong fem.

 
Just som ”Game of thrones” har kastat in handduken är en annan, lite mindre men fullt krigsduglig slagfältsserie på väg tillbaka.

Det är alltså den femte säsongen av Michael Hirsts ”Vikings” som är i annalkande, och nu meddelade HBO Nordic precis att det är den 30 november som gäller för säsongspremiären.
Alltså bara en dag efter sändningen i hemkanalen History.

 

 

Så här beskrivs handlingen:

 
Den femte säsongen av den flerfaldigt Emmybelönade serien börjar med att Ivar the Boneless (Alex Høgh Andersen) hävdar sitt ledarskap över the Den Stora Hednaarmén, samtidigt som Lagertha (Katheryn Winnick) är regerande drottning över Kattegat.

Efter att Ivar dräpt sin bror Sigurd väntar ett blodigt krig, Ragnars söner planerar nästa steg efter att ha hämnats sin fars död.

Bjorn (Alexander Ludwig) följer sin ödesbestämda färd till Medelhavet och Floki (Gustaf Skarsgård), som lider av förlusten av sin maka Helga, ger sig ut på haven och utlämnar sig till gudarnas vilja.

Det blir en säsong full av spännande allianser och grymma svek när the Vikings slåss om världens herravälde.

 

 
Nytt för den här säsongen är att Jonathan Rhys Meyers gör en bärande roll som krigarbiskopen Heahmund, och att vi får en till svensk på rollistan i Alicia Agneson.

 

 

 
Den femte säsongen av ”Vikings” har premiär på HBO Nordic den 30 november.
Och samtidigt kommer alla tidigare säsonger tillbaka till streamingtjänsten, för den som behöver titta ikapp.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Då är ”Vikings” tillbaka – med ännu en svensk på rollistan dök först upp på TV-koll.

Glädjebesket: ”Bonusfamiljen” får en tredje säsong!

$
0
0
"Bonusfamiljen", säsong två.  Foto: Ulrika Malm/SVT.
”Bonusfamiljen”, säsong två. Foto: Ulrika Malm/SVT.

 

 

Härliga tider!
Bästa serien ”Bonusfamiljen” får en tredje säsong!

 
Att den suveräna svenska dramakomedin ”Bonusfamiljen” kommer tillbaka med en andra säsong nästa år vet vi redan. Men nu vet vi även att den efter det kommer tillbaka med en tredje säsong 2019.

 
SVT levererade precis den goda nyheten – som väl inte direkt kommer som en chock med tanke på seriens framgångar (den snittade 1,3 miljoner välförtjänta tittare per avsnitt).

 
– Serien lyckas på ett oslagbart sätt berätta om både det krångliga och det roliga med att leva i en bonusfamilj, något som var tionde familj i Sverige numera gör. En succé som ”Bonusfamiljen” får man när man lyckas träffa publiken rakt i hjärtat – självklart vill vi se en tredje säsong, säger Anna Croneman, programchef på SVT Drama.

 
Just nu är den första säsongen av ”Bonusfamiljen” nominerad i två kategorier på årets Kristallengala, som går av stapeln nu på fredag. Den kan vinna årets tv-drama och årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion (Petra Mede).
(Fredrik Hallgren borde också ha haft en nominering för bästa manliga skådespelare, anser jag.)

 
Inspelningarna av de nya avsnitten börjar i april nästa år, och preliminär premiär för säsong tre är våren 2019.

 
Men först är det såklart dags för säsong två, som startar i SVT den 29 januari 2018.

 
Och handlingen i den beskrivs så här:

 
Handlingen utspelar sig cirka sex månader efter vi lämnade Lisa (Vera Vitali) och Patrik (Erik Johansson) och deras bonusfamilj. Den här gången kryddas livet i Sundbyberg bland annat med en liten bebis och en pappaledighet. Vi får även stifta bekantskap med Lisas syster Emma som spelas av Regina Lund samt kampsporttränaren Branco, spelad av Dragomir Mrsic. Den senare hamnar bland annat i Petra Medes karaktär Katjas blickfång. Till säsong två återkommer även Fredrik Hallgren, Johan Ulveson, Ann Petrén, Martin Luuk, Amanda Lindh, Frank Dorsin, Jacob Lundqvist, Leo Razzak, Marianne Mörck och Barbro ”Lill-Babs” Svensson mfl.

 
Bonusfamiljen II är en samproduktion mellan SVT och FLX och regisseras av Felix Herngren, Emma Bucht, Martin Persson och Eddie Åhgren. Manusgruppen består av Moa Herngren, Clara Herngren, Felix Herngren, Ditta Bongenhielm, Niclas Carlsson och Jonna Bolin-Cullberg.

 

Netflix har köpt sändningsrättigheterna för Bonusfamiljen I och II för global lansering. Formatet har även sålts till USA, Frankrike och Tyskland.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

 

Inlägget Glädjebesket: ”Bonusfamiljen” får en tredje säsong! dök först upp på TV-koll.

Recension: Matias Varela glänser i ”Narcos” trollbindande tredje säsong

$
0
0
Pedro Pascal som Javier Peña i säsong tre av "Narcos". Foto: Netflix.
Pedro Pascal som Javier Peña i säsong tre av ”Narcos”. Foto: Netflix.

 

 

Rate

Narcos

 

Netflix

 

Säsong 3
Av Chris Brancato, Carlo Bernard och Doug Miro, med bl a Pedro Pascal, Damian Alcazar, Francisco Denis, Alberto Ammann och Matias Varela.

 

Säsongspremiär den 1 september

 
I två säsonger av Netflix föredömliga drogkrigsdrama ”Narcos” var Wagner Moura briljant som den karismatiske knarkkungen av Medellín. Så hur klarar sig serien nu när Pablo Escobar är död?

Faktiskt helt fantastiskt, visar det sig.

Fokus är flyttat till Calikartellen, vars fyra gudfäder – bröderna Gilberto och Miguel Rodriguez Orejuela (Damian Alcazar och Francisco Denis), den öppet homosexuelle Helmer ”Pacho” Herrera (Alberto Ammann), som alltid är klädd i satinskjorta, och New York-baserade José ”Chepe” Santacruz Londoño (Pepe Rapazote) – drev sitt brottssyndikat som ett enormt effektivt, väloljat multimiljardföretag, och i mitten av 90-talet i princip hade nått totalt världsherravälde över kokainmarknaden. Med hjälp av slipade affärssinnen och logistiskt snille – men även mord, mutor, hot och övervakning i klass med KGB:s.

Pedro Pascal är tillbaka som DEA-agenten Javier Peña (som nu även är seriens berättare eftersom Boyd Holbrooks rollfigur Steve Murphy tyvärr helt har försvunnit ut ur historien), som efter en tid hemma i Texas återvänder till Colombia för att vara med och sätta stopp för en organisation som är långt mer sofistikerad än Escobars.

Historien som berättas är mer omfångsrik den här gången, och bland de många nya karaktärer som introduceras finns bland annat en hal pengatvättare och hans kokainberoende amerikanska fru, en uppblåst revisor, nya amerikanska DEA-agenter, och den psykopatiske sonen till en av kartellens ledare.

 

Matias Varela som Jorge Salcedo, och Francisco Denis som Miguel Rodriguez Orejuela.
Matias Varela som Jorge Salcedo, och Francisco Denis som Miguel Rodriguez Orejuela.

 

En av de större rollerna görs av svenske Matias Varela, som är suverän som den ofrivillige gangstern Jorge Salcedo. Calikartellens säkerhetsansvarige – som från början är en ganska vanlig familjeman som försöker ta sig ut ur kartellen, men får utföra allt smutsigare uppdrag och dras djupare och djupare ner i den moraliska avgrunden.

 

Escobar är borta – men ”Narcos” fortsätter att leverera varorna efter sitt väl beprövade, omedelbart beroendeframkallande recept.
Våld och vansinne i vackra miljöer – med snyggt inklippt arkivmaterial som påminner om att den här galenskapen är hämtad ur verkligheten.

Fullkomligt trollbindande.

 

 

 
Se det här också:
Matthew Heinemans utmärkta, Oscarnominerade dokumentär ”Cartel Land”, om knarkkriget i Mexiko, hittar du på Netflix.

Visste du att…
… Calikartellen sägs ha kontrollerat runt 90 procent av världens kokainmarknad när de var som störst?

Just nu…
… är Kerry Bishé – som spelar Calikartellens förste pengatvättares amerikanska hustru – även aktuell i den sista säsongen av ”Halt and catch fire” på C More.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Recension: Matias Varela glänser i ”Narcos” trollbindande tredje säsong dök först upp på TV-koll.


Kika in bakom kulisserna på ”Game of thrones” i nya ”The game revealed”

$
0
0

The-Game-Revealed-1
Lystring alla ”Game of thrones”-fantaster!
Nu kommer bakom kulisserna-serien ”The game revealed”. Och första avsnittet ser du här.

 

Den som tycker att väntan på mera ”Game of thrones” känns för lång och tung, kan nu roa sig med att nörda ner sig ordentligt i den sjunde säsong vi nyss såg.

”The game revealed”, vars första avsnitt av sju precis har landat på HBO Nordic, bjussar nämligen på vad HBO lovar är massor av bakom kameran-material, exklusiva intervjuer med skådespelarna från inspelningen och en ny inblick i hur de stora ögonblicken i sjunde säsongen kom till.

Det första avsnittet finns alltså att se på HBO Nordic nu, samt helt fritt på deras Facebook-sida och Youtube-kanal. Eller, ja här:

 

 

Kommande sex avsnitt följer varje vecka på HBO Nordic.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

 

 

Inlägget Kika in bakom kulisserna på ”Game of thrones” i nya ”The game revealed” dök först upp på TV-koll.

13 serier du vill se i september

$
0
0
Elisabeth Moss och Gwendoline Christie i "Top of the lake: China girl".
Elisabeth Moss och Gwendoline Christie i ”Top of the lake: China girl”.

 

 

Knark, porr, rymdäventyr och en klassisk sitcom som gör comeback.
Här är 13 serier att hålla ögonen på i september.

 

 

1. Narcos

Äntligen mera ”Narcos”!
Efter Pablo Escobars död, handlar det nu i den tredje säsongen om den galet effektiva Calikartellen, som på toppen av sin förmåga kontrollerade runt 90 procent av världens kokainmarknad.
Pedro Pascal är tillbaka som agent Peña, som den här gången också är vår berättarröst, och svenske Matias Varela gör en tung roll som kartellens motvillige säkerhetsansvarige.
Jag har kollat och detta är verkligen svinbra.

Netflix, säsongspremiär den 1 september.

 

 

2. Unge lovende

Efter ”Skam” kommer nu nästa norska fining om unga. ”Unge lovende” följer tre väninnor i 20-årsåldern i Oslo, som trevar sig ut i vuxenlivet. Tänk ”Girls”-inspirerat. Och bra.
Säsong ett släpps först, sedan följer säsong två den 28 oktober.

SVT Play, premiär den 2 september.

 

 

3. Riviera

Lena Olin är härlig som avlagd troféhustru i den här såpiga brittiska serien i tio delar, som utspelar sig bland de rika, vackra och skamlösa på Franska Rivieran.
Huvudrollen görs av Julia Stiles, som spelar en konstkurator som får beskedet att hennes stenrike man har dött, och upptäcker en värld av lögner, dubbelspel och brott.
”Game of thrones”-psykopaten Iwan Rheon är också med på ett hörn.

C More, premiär den 6 september.

 

 

4. Hassel

Snart dags att se resultatet av Viaplays uppfräschning av Olov Svedelids klassiska snut Roland Hassel.
Ola Rapace gör huvudrollen, och i andra roller syns bland andra Shanti Roney och Aliette Opheim. Amir Chamdin regisserar, och serien beskrivs som en realistisk, nyanserad och osminkad thriller om kampen mot den allt grövre brottsligheten i Stockholm.
Serien får premiär på Viaplay först, men kommer även att visas i TV3 med start i oktober.

Viaplay. Premiär den 8 september.

 

 

5. The Deuce

Ni som har kollat in det första avsnittet av den här nya stora HBO-satsningen, som hade smygpremiär på HBO Nordic i förra veckan, har säkert redan gjort som jag och konstaterat att det här kan bli riktigt, riktigt bra.
Från ”The wire”-skaparen David Simon och deckarförfattaren George Pelecanos, om 70- och 80-talens boomande porrindustri i New York.
Maggie Gyllenhaal spelar prostituerad och James Franco gör dubbla roller som tvillingbröder.

HBO Nordic, premiär den 11 september.

 

 

6. Tin star

Tim Roth spelar mot ”Mad men”-stjärnan Christina Hendricks i en modern västern om en före detta London-polis vars försök att börja på en ny kula i en småstad i kanadensiska Klippiga bergen går åt helvete när en brottsvåg rullar in över den tidigare idylliska platsen, och hans våldsamma, alkoholiserade och oförutsägbara alter ego ”Jack” dyker upp…

C More, premiär den 12 september.

 

 

7. American vandal

Nu gör Netflix satir av true crime – en genre de själva boostade rejält med ”Making a murderer”.
I åtta avsnitt ska vi få sätta oss in i fallet med ett high school-skämt där 27 fakultetsbilar vandaliserades med penisklotter. Vem var det egentligen som ritade alla snoppar?

Netflix, premiär den 15 september.

 

 

8. Top of the lake: China girl

Efter en lång väntan får Jane Campions nyzeeländska kriminalmysterium ”Top of the lake” en uppföljning.
Den här gången är dock handlingen flyttad till Sydney, där Elisabeth Moss rollfigur Robin Griffin utreder fallet med en prostituerad kvinna som stoppats i en resväska och spolats i land på Bondi Beach.
Nicole Kidman, ”Game of thrones”-stjärnan Gwendoline Christie och vår egen David Dencik finns också med på rollistan.

SVT, premiär den 25 september.

 

 

9. Star Trek: Discovery

Höstens höjdpunkt för alla Trekkies, såklart.
Sonequa Martin-Green från ”The walking dead” gör huvudrollen i den här serien, som utspelar sig ungefär ett decennium före originalserien från 60-talet.

Netflix, premiär den 25 september.

 

 

10. Bauta

Jag har sett första avsnittet, och gillar den här nya sketchserien där Bautagänget gör humor av vår ängsliga, överspända samtid, där alla kan bli kränkta av något. Felix Herngrens FLX producerar.

SVT Play, premiär den 28 september.

stackars

 

 

11. Gåsmamman

Klart man vill kolla när Alexandra Rapaport gör sin tredje (och förmodat sista) vända som trebarnsmamman Sonja Ek, som hela tiden dras tillbaka in i skiten. Den här gången kommer hon ut efter en tid i fängelse och planerar att lämna den kriminella världen bakom sig – men det är såklart lättare sagt än gjort.

C More, säsongspremiär den 28 september.

gas14

 

 

12. Will & Grace

Så många combacker, så lite tid… I höst är det den klassiska NBC-sitcomen ”Will & Grace” som står för nostalgitrippen.
Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally och Sean Hayes är tillbaka för en nionde säsong – och det är redan klart att det blir även en tionde.

TV3/Viaplay, premiär den 29 september.

 

 

13. Ockupationen

Säsong två av den här norska thrillern, om en rysk ockupation av Norge, som numera har blivit en originalserie hos Viaplay.
Baserad på en idé av Jo Nesbø.

Viaplay, premiär den 29 september.

 

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget 13 serier du vill se i september dök först upp på TV-koll.

Veckans streamingtips: Efter ”Skam” kommer nya norska favoriten ”Unge lovende”

$
0
0
"Unge lovende". Foto: NRK.
”Unge lovende”. Foto: NRK.

 

 

Veckans streamingtips:
Norska ”Skam”-arvtagaren ”Unge lovende”, superhjältesatir och Stephen Kings ”The mist”.

 

 

Unge lovende

Nu kommer nästa norska godbit. ”Unge lovende” är ett sorts skandinaviskt svar på Lena Dunhams ”Girls”, och handlar om tre väninnor i 20-årsåldern i Oslo, som försöker följa sina drömmar men väl inte riktigt vet vad de ska göra av sig själva. Det strular med både karriärplanerna, kärleken och pengarna. Siri Seljeseth har skapat serien och spelar själv en av huvudrollerna, och även om det inte riktigt är ”Skam”-kaliber på den här kan jag nästan garantera att du kommer att gilla den skarpt. Säsong två släpps den 28 oktober.

SVT Play. Premiär på lördag

 

 

The Tick

Börjar du bli mätt på mörka, fullvuxna Marvel-serier, kan du med fördel prova en annan sorts – satirisk och småfånig snarare än dödligt seriös – superhjälteserie. Ben Edlunds stora, starka, men inte så smarta, blåklädda och antennförsedda The Tick har nämligen blivit med tv-serie igen (för tredje gången). I Amazons version är det Peter Serafinowicz som spelar honom, medan Griffin Newman gör rollen som sidekicken Arthur Everest och skurkrollsmästaren Jackie Earle Haley är onda The Terror.

Amazon Prime Video

 
The mist

Skräck baserad på Stephen Kings 80-talsbok ”Dimman”, om hur en liten stad i Maine plötsligt blir insvept in en övernaturligt tjock dimma – som inte bara skymmer sikten utan även döljer diverse monster. ”The mist”, som alldeles nyligen lades ut på Netflix, är väl kanske inte allt man hade hoppats på, men funkar fint i väntan på säsong två av ”Stranger things”. Och såklart som uppvärmning inför den King-filmatisering man verkligen, verkligen vill se just nu. Alltså filmen ”Det” med Bill Skarsgård.

Netflix

 

 

Bubblaren

Jodie Whittaker – som snart blir den första kvinnliga doktorn i långköraren ”Doctor Who” – spelar en sjuksköterska som snor en läkares identitet och ger sig ut på riktigt tunn is, i nerviga miniserien ”Lita på mig”. På SVT Play, nya avsnitt på måndagar.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

Inlägget Veckans streamingtips: Efter ”Skam” kommer nya norska favoriten ”Unge lovende” dök först upp på TV-koll.

Smygkika på höstmåstet ”Ebbots ark”

$
0
0
Foto: Janne Danielsson/SVT.
Foto: Janne Danielsson/SVT.

En av höstens mesta pepp-program är alldeles klart SVT:s ”Ebbots ark”.
Kolla in trailern, som börjar rulla i dag.

 

Yes, är det något program som lovar lite extra den här hösten så är det SVT:s ”Ebbots ark”, där vi ska få följa med kapten Ebbot Lundberg på en musikalisk resa längs västkusten.

I varje avsnitt kliver tre artister ombord på hans skuta TS Westkust, som var och en har med sig ”ett soundtrack som är starkt kopplat till en viktig händelse i livet”.

Gästlistan består av Miriam Bryant, Veronica Maggio, Kapten Röd, Ane Brun, Tommy Körberg, Loreen, Adam Pålsson, Joy M’Batha, Lasse Holm, Per Andersson, Loney dear, Rebecca & Fiona, Ola Salo, Hurula och Annika Norlin.

Artister som umgås och tolkar låtar, spontana spelningar och samtal om livet, alltså. Baserat på mottagandet av koncept som ”Så mycket bättre”, ”Jills veranda” och ”Lyckliga gatan” borde det här vara rätt upp i svenska folkets gränd.

 

 

Och nu har vi alltså en trailer:

 

 

Och här är en lite längre smygkik, för den som vill:

 

 

 

 

Det här ser ju svinsnyggt ut. Eller vad tycker ni?

 

 

”Ebbots ark” har premiär i SVT den 17 september.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Smygkika på höstmåstet ”Ebbots ark” dök först upp på TV-koll.

Tjockt med tröttsamma kändisbråk i ”Biggest loser VIP”

$
0
0

remote.jpg

 

 

Kändisar ska få hjälp med att gå ner i vikt och börja leva hälsosammare i ”Biggest loser VIP”.
Fast viktigast verkar ändå vara att de ska bråka.

 
”Biggest loser” rullar på, och den här säsongen är alltså en VIP-omgång, där det är kändisar som ska få bukt med sina kroppar och sitt osunda leverne.

Runar Sögaard är med, precis som Camilla Henemark, ”Ullared”-profilen Morgan Karlsson, stylisten Jonas Hallberg, gamla ”Farmen”-bråkstaken Jan ”Blondie” Hammarlöf och sångerskan Loulou Lamotte. Och som ett brev på posten även Anna Book.

Följetongen om hennes vikt har pågått så länge jag kan minnas – det känns som att den har haft fler avsnitt än ”Rederiet” – och hon måste rimligtvis ha stått överst på redaktionens att ringa-lista.
Resultatet av hennes tid i programmet är redan väldokumenterat på sociala medier och i pressen (hon har gått ner en hel del, plus fixat vad som måste vara de vitaste tänderna öster om Hollywood), men nu ska vi alltså få följa hennes, och de andras, kamp mot kilona i Sjuan.

Den samlade övervikten är mindre än vanligt, men flera av deltagarna får alarmerande hälsobesked – först och främst Henemark, som är så pass illa däran att hon måste ta det lugnare än de andra – och det är precis som vanligt mycket känslor inblandade.

Och det är ju det här programkonceptets främsta styrka. Vikt är ett känsligt ämne, och dessutom ett som de flesta i någon utsträckning kan relatera till.
Det är lätt att kunna känna med och bli berörd.

Därför känns det synd och oerhört tröttsamt att så mycket fokus redan från ruta ett ligger på gräl. I de två första avsnitt jag har sett annonserar man för fullt med kommande bråk före varenda reklampaus.

Ja, självklart blir man på dåligt humör av att äta mindre än vanligt, och ja, vissa av de här personerna har dramatik som livsluft (exempelvis gör Anna Book en genmanipulerad monsterhöna av en fjäder när Camilla Henemark går förbi henne med lite dåligt morgonhumör i morgondagens avsnitt). Och ja, reality-tv är en genre byggd på konflikter.
Men det känns ändå orimligt, och framför allt ointressant, att tjafset ska spela huvudrollen här.

Det var inte ”Farmen – bantningslägret” man ville se.
Man bara väntar på att Qristina Ribohn ska dundra in från höger i bild och skrämma slag på Anna Book.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

Inlägget Tjockt med tröttsamma kändisbråk i ”Biggest loser VIP” dök först upp på TV-koll.

Nya ”Hassel”– snyggt och stenhårt i betongen

$
0
0
Foto: Amir Chamdin/Viaplay.
Foto: Amir Chamdin/Viaplay.

 

 

Rate

Hassel

 

Viaplay

 

Del 1-4
Kriminalthriller av Henrik Jansson-Schweizer och Morgan Jensen, med bl a Ola Rapace, Shanti Roney, Aliette Opheim, Wilma Lidén, Nana Blondell och Ana Gil.

 

Premiär den 8 september

 

Viaplay har tagit Olov Svedelids klassiska snut Roland Hassel, och gett honom en rejäl skjuts in i 2017. Om du tyckte att han var hårdkokt förut, skulle du se honom nu.
Ola Rapace är så att säga inte din pappas Hassel, som han spelades av Lars-Erik Berenett.
Nu är Hassel muskler och testosteron, machismo och sexångor, i ett elakt Stockholm som är hårt mot de hårda.

Serien börjar med att Hassels fadersgestalt och mentor, Yngve Ruda (Tomas Laustiola) skjuts till döds i sin bil. Hassel bestämmer sig för att samla sina närmaste i den effektiva men ljusskygga polisgruppen Triton – Thomas Meyer (Shanti Roney), Johannes Frank (David Nzinga), Simon Palm (Thomas Holmin) och färskingen Eira Lindhe (Nana Blondell) – för att lite under radarn ta reda på vem det var som mördade Ruda och varför.
Samtidigt har förundersökningsledaren Fatima Nidal (Ana Gil) från särskilda utredningar, som inte är speciellt imponerad av Tritons tvivelaktiga metoder, ögonen på Hassel. Och hans redan stökiga förhållande med sin förortsfabulösa särbo Daniela Bergman (Aliette Opheim) sätts på hårt prov när han sugs allt djupare in i det snåriga fallet, som kanske inte alls har sin lösning på gatan, som det först verkar, utan betydligt högre upp i näringskedjan.

Kaxiga, stenhårda ”Hassel” har så mycket påträngande attityd att serien bitvis känns överspänd och typerna konstruerade – men samtidigt är den ett läckert avsteg från det typiska svenska polisdramat. Med internationella ambitioner som blir tydliga redan i introt, som andas hårda amerikanska 70-talssnutar, mycket häftiga miljöer från en lite annan del av Stockholm, och Amir Chamdins alldeles särdeles snygga regi, som harmoniserar perfekt med Nicke Anderssons skitigt urbana rock.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Nya ”Hassel” – snyggt och stenhårt i betongen dök först upp på TV-koll.

Sex, smuts och sleaze i HBO:s lysande ”The Deuce”

$
0
0
Foto HBO.
Foto HBO.

 

 

Rate

The Deuce

 

HBO Nordic

 
Drama av David Simon och George Pelecanos, med bl a James Franco, Maggie Gyllenhaal, Chris Bauer, Margarita Levieva, Dominique Fishback och Lawrence Gilliard Jr.

 

Premiär den 11 september

 

”The wire”-skaparen David Simon och hans samarbetspartner, deckarförfattaren George Pelecanos, spårar New Yorks porrindustris födelse och glansdagar, med start tidigt 70-tal, i den här kalejdoskopiska nedstigningen bland sex, smuts, våld och droger, prostituerade, hallickar, snutar och gangsters runt Manhattans 42nd Street.

Det är, för att gå rakt på sak, höstens bästa serie hittills. En hård men inte deprimerande, gloriöst sleazy men inte exploaterande gatuskildring med puls och rå energi, som tar oss med till en storstadsdjungel som luktar rök, svett och kroppsvätskor och direkt känns levd i, snarare än rekonstruerad.

De skyhöga ambitionerna, den välskrivna och realistiska dialogen och det spretiga, färgstarka karaktärsgalleriet – som spelar större roll än själva handlingen – känns igen från Simons magnum opus (precis som några av skådespelarna), men ”The Deuce” är mer framkomlig än vad ”The wire” någonsin var.

James Franco spelar dubbla roller som tvillingbröderna Vincent och Frankie Martino. Den förre är en hårt arbetande, rätt reko barchef som upptäcker att han säljer mer om servitriserna går klädda i leotarder. Den senare en hopplös, vårdslös spelare, vars pengaproblem rinner över på hans bror, som snart blir en sorts front för maffians aktiviteter.

Franco är fenomenal i båda rollerna, och bröderna han spelar ska tydligen vara baserade på verkliga personer. Men det är svårt att skaka av sig känslan av gimmick när Franco spelar mot sig själv, och seriens självklara stjärna och bultande hjärta blir snarare Maggie Gyllenhaal, som Eileen ”Candy” Merrell. En av gatans få kvinnliga egenföretagare, som vägrar låta sig styras av en hallick och ser nya möjligheter i den knoppande, ännu inte lagliga porrbranschen.

Runt dessa stora namn finns en enastående ensemble av både hel- och halvkända, och tämligen okända, skådespelare, som gestaltar ett myller av mer eller mindre trasiga och desperata figurer som ner i minsta biroll känns som riktiga människor med historier värda att berätta.

 
Det ligger naturligtvis nära till hands att jämföra ”The Deuce” med förra årets stora, 70-talsfrossiga HBO-serie – Mick Jaggers, Martin Scorseses och Terence Winters ”Vinyl” – som utan förvarning lades ner efter en säsong. Men det vore en verklig förlust för tv-världen om den här serien går samma öde till mötes.
För ”The Deuce” hinner bara börja på sina första åtta avsnitt. Och man tarvar mer. Mycket mer.

 

 
Pilotavsnittet av ”The Deuce” hade smygpremiär på HBO Nordic i slutet av augusti och finns alltså redan ute – men den officiella premiären är på måndag. Sedan följer ett nytt avsnitt varje vecka.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Sex, smuts och sleaze i HBO:s lysande ”The Deuce” dök först upp på TV-koll.


Veckans streamingtips: Svinläskig skräck och urtjusig Lena Olin

$
0
0
Lena Olin i "Riviera". Foto Sky Atlantic.
Lena Olin i ”Riviera”. Foto Sky Atlantic.

 

Briljant vuxenanimation, den läskigaste skräckserien och en urtjusig Lena Olin på Franska rivieran.
Här är helgens härligaste streamingtips.

 

 

Riviera

En såpig, glamorös thriller i lyxmiljö till höstrusket? Testa ”Rivera”, som utspelar sig bland de rika, smala och skamlösa på Franska rivieran, med den tydligen inte helt rumsrena konstvärlden som bakgrund. Julia Stiles spelar en konstkurator som upptäcker en sörja av lögner, fiffel och brott efter att hennes stenrike man dör i en explosion på en båt. ”Game of thrones”-psykot Iwan Rheon är också med, precis som svenska eleganten Lena Olin, som är omöjligt tjusig som cynisk exfru. Ytligt och lite stifft – men glassig solsemester för ögonen.

C More. Nya avsnitt på onsdagar

 

Channel Zero: Candle Cove

Vill du bli skrämd på riktigt av en tv-serie är det till den här du ska vända dig. Syfys ”Channel Zero” är en antologi i stil med ”American horror story”, fast med historier baserad på så kallade creepypastas (typ otäcka vandringssägner på internet). Den här första säsongen – som alltså har undertiteln ”Candle Cove” – handlar om barnamord kopplade till en bisarr dockserie från 80-talet. Så sjukt läskig stämning. Säsong två – ”The no-end house” – har amerikansk premiär om ett par veckor, och åtminstone två omgångar till är planerade, så det här lär bara vara början på en underbart obehaglig bekantskap.

C More. Nya avsnitt på måndagar

 

 

BoJack Horseman

Netflix hollywoodsatiriska vuxenanimation ”BoJack Horseman”, om den ångestridna hästmannen BoJack (Will Arnett) – som var sitcomstjärna på 90-talet och nu kämpar med åldrande, missbruk, ensamhet och irrelevans – var ingen omedelbar höjdare men tog sig snart, och förra årets tredje säsong var direkt magnifik. Själfull, ledsam, rolig och underbart underlig. I dag landar den fjärde säsongen på Netflix, och de kritiker som har fått kolla verkar mycket imponerade. Tänker slänga mig över detta.

Netflix. Säsongspremiär i dag

 

 
Bubblaren

Alla vi som föll för ”The affair” bör kolla in ITV-thrillern ”Liar”, som verkar vara inne på samma tema; olika perspektiv på ett hett möte, och konsekvenserna av det. Med Ioan Gruffudd och ”Downton Abbey”-stjärnan Joanne Froggatt. Premiär på HBO Nordic på måndag.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Veckans streamingtips: Svinläskig skräck och urtjusig Lena Olin dök först upp på TV-koll.

Recension: ”Vår tid är nu”– en vinnare i riktigt snygg kostym

$
0
0
Foto: Carl-Henrik/SVT.
Foto: Carl-Henrik/SVT.

 

 

Rate

Vår tid är nu

 
SVT1

 
Del 1-4
Kostymdrama av Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind, med bl a Suzanne Reuter, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson och Peter Dalle.

 
Premiär den 2 oktober.

 

SVT har lagt krut utöver det vanliga på kostymdramat ”Vår tid är nu”.
En av deras största dramasatsningar någonsin, som fick något så sällsynt som grönt ljus för två säsonger redan på planeringsstadiet, och vars handling ska sträcka sig över flera decennier.

En flopp vore förödande.
Men känns också helt och hållet osannolik.

För när man väl har blivit bekväm med de initialt lite obekanta 40-talsmanéren, ter sig familjekrönikan ”Vår tid är nu” mer och mer för varje avsnitt som precis den sorts serie svensk tv-dramatik länge har saknat.

 

Serien tar avstamp i fredsdagen 1945 och följer överklassfamiljen Löwander såväl som personalen på deras restaurang Djurgårdskällaren. Ett anrikt ställe där direktörer, generaler och tysksympatisörer har smörjt kråsen i årtionden, men som gick knackigt under krigsåren, och nu måste rycka upp sig för att överleva när nya tider och värderingar står för dörren.

Suzanne Reuter är i sitt bästa om-blickar-kunde-döda-läge som matriarken Helga, som agerar dockmästare i kulisserna och håller koll på verksamheten med hjälp av sin förtrogne, köksmästaren Stig ”Stickan” Backe (Peter Dalle). Nu står hon inte bara inför utmaningen att få restaurangen på fötter igen, utan måste även försöka hålla ihop – och hålla ordning på – sina tre barn.

Äldste sonen Gustaf (Mattias Nordkvist), som är källarmästare på Djurgårdskällaren men har trasslat in sig i högst tveksamma affärer med den gangsterliknande grosshandlaren Ragnarsson (Göran Ragnerstam).

Mellanbarnet Peter (Adam Lundgren), som kommer hem efter att ha sett krigets förödelse med något där och då så kontroversiellt som en fransk judinna (Hedda Rehnberg) vid sin sida.

Och yngsta dottern Nina (Hedda Stiernstedt), som till den konservativt lagda Gustafs stora förtret tar fajten för att få driva nattklubb för de unga och hippa i Djurgårdskällarens festvåning. Och dessutom gör något så opassande som att falla handlöst för den fattige kökspojken Calle (Charlie Gustafsson).

 

Likt en svensk ”Downton Abbey” skildrar ”Vår tid är nu” herrskap och tjänstefolk – från de fina salongerna och ståndsmässiga våningarna, ner i kök, ut på bakgårdar och in i trånga lägenheter – i föränderliga tider.

Det är ett minutiöst välgjort, detaljrikt och enastående välekiperat kostymdrama för alla åldrar, som trots sin historiska inramning och sina tidstypiska attityder känns förvånansvärt modernt, tack vare höga produktionsvärden, engagerande karaktärer som brottas med tidlösa teman, små doser av humor på rätt ställen och en övergipande känsla av framåtdriv och omdaning.

 

SVT – som har samproducerat den här serien med Viaplay, där avsnitten kommer att läggas ut nästa höst – lär ha en vinnare här. I riktigt välskräddad kostym.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Recension: ”Vår tid är nu” – en vinnare i riktigt snygg kostym dök först upp på TV-koll.

”Memento”-inspirerat i baklängeskriminalaren ”Rellik”

$
0
0
"Rellik". Foto BBC.
”Rellik”. Foto BBC.

 

 

Rate

Rellik

 

HBO Nordic

 

Del 1
Kriminaldrama av Harry och Jack Williams, med bl a Richard Dormer, Jodi Balfour och Michael Shaeffer.

 
Nya avsnitt på måndagar

 

”Rellik” är ”Killer” baklänges. Bröderna Harry och Jack Williams (som skapade ”The missing”) har nämligen hämtat inspiration från filmer som Christopher Nolans ”Memento” och Gaspar Noés ”Irréversible”, och gjort ett kriminaldrama som är berättat baklänges.

Det börjar med att Steven Mills (Michael Shaeffer) – den misstänkte för en serie mord där offren fått syra i sina ansikten – skjuts av polisen. Men Gabriel Markham (”Game of thrones”-stjärnan Richard Dormer), som leder utredningen trots att han själv har fått sitt ansikte förstört av mördaren, misstänker att den verklige gärningsmannen fortfarande går fri.

Därifrån spolar handlingen bakåt bit för bit, så att vi ska få fler och fler detaljer, misstänkta och motiv klara för oss.

Det är ett fiffigt knep som får serien att stå ut i den allt tätare kriminaldjungeln, och bjuder på snygga visuella effekter där regn faller uppåt och blod rinner tillbaka in i sår. Men med tanke på hur mycket man som tittare får jobba för att hänga med, gäller det att upplösningen – som i det här fallet alltså egentligen är upptakten – levererar.

Annars handlar det bara om en gimmick i en serie vars färgskala och huvudingredienser är lånade från välbekant Nordic noir.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”Memento”-inspirerat i baklängeskriminalaren ”Rellik” dök först upp på TV-koll.

Psykthriller, västern och vildmarksporr med Tim Roth i ”Tin star”

$
0
0
Foto Sky Atlantic.
Foto Sky Atlantic.

 

 

Rate

Tin star

 

C More

 

Del 1-3
Psykologisk thriller av Rowan Joffé, med bl a Tim Roth, Christina Hendricks, Christopher Heyerdahl, Abigail Lawrie och Genevieve O’Reilly.

 

Nya avsitt på tisdagar.

 

 

Tim Roth får för en gångs skull prata med sin egen brittiska accent i den här egendomliga men obestridligt stilfulla blandningen av psykologisk thriller och modern västern, med en smula vildmarksporr på toppen.

 
Han spelar Jim Worth; en före detta Londonpolis som har omlokaliserat sig själv och sin familj till kanadensiska Klippiga bergen, där han har tagit ett nytt jobb som polischef i natursköna Little Big Bear. För att, förstår vi snart, börja på en ny kula efter ett problematiskt, alkoholiserat och förmodligen våldsamt, förflutet.

Familjens nya liv börjar bra, i en idyllisk småstad där alla hälsar på gatan, grizzlybjörnar verkar vara det enda hotet mot invånarna, och brottsligheten är så låg att poliserna kan fiska på arbetstid.

Men lugnet skingras i samma ögonblick som ett stort, nästan parodiskt styggt oljebolag rullar in på orten, med den vackra ulven i fårakläder Elizabeth Bradshaw (”Mad mens” Christina Hendricks) som taleskvinna.

Stadsborna splittras kring oljeraffinaderiets vara eller icke vara, diverse ogärningsmän kliver av bussarna med utländsk arbetskraft – och företagets belackare hotas, förföljs och dör på misstänkta sätt.

Jim och hans familj planerar att lämna staden, men när de faller offer för en fasansfull våldshandling, hamnar hämnd överst på Jims agenda – och ett vulkaniskt alter ego från förr dyker upp.

Men är det New Stream Oil som är de skyldiga? Eller är det något ur Jims egen historia som har kommit ikapp honom?

 

”Tin star” – som förnyades för en andra säsong innan den första ens hade börjat sändas – fängslar med storslagna vyer, en otäck tryckande stämning förstärkt av effektivt hotfull musik, och starka insatser av Hendricks, Abigail Lawrie som Jims tonårsdotter och framför allt Roth själv.

Även om klippningen bitvis känns rumphuggen, tonen svajar från scen till scen och birollsgalleriet är som ihopsamlat ur diverse olika genrer.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Psykthriller, västern och vildmarksporr med Tim Roth i ”Tin star” dök först upp på TV-koll.

Viaplay gör thrillern ”Ingen utan skuld”– om svensk vapenhandel

$
0
0

unnamed-1

 
Viaplay marscherar på med nya dramasatsningar.
Senaste nytt är att de gör thrillern ”Ingen utan skuld”, om det inte helt okontroversiella ämnet svensk vapenexport.

 

Ja, i dag gick Viaplay ut med nyheten att de har ännu en originalserie på gång – den politiska thrillern ”Ingen utan skuld”, om Sveriges vapenexport, som spelas in nu och kommer att få premiär under 2018.

 
Jens Hultén, som just nu är aktuell i Viaplays nytolkning av ”Hassel”, gör huvudrollen som Robert Kastell – en före detta vapenhandlare tvingad till exil som återvänder till Sverige för att söka hämnd på mannen som tidigare försökt mörda honom.

 
– Det är många lager av moraliska frågor i denna serie både på makthavarnas nivå ner till den enskilda människan och hur detta drabbar några karaktärer som vi får följa under seriens gång. Robert är en karaktär som har varit inblandad i dessa affärer för många år sedan och blir indragen i det igen efter en herrans massa år, säger Hultén.

Vera Vitali, som varit suverän i bland annat ”Hinsehäxan” och ”Bonusfamiljen”, spelar den andra huvudrollen, och med är också norrmannen Henrik Mestad, som synts i serier som ”Lilyhammer” och ”Ockupationen”.

 

Viaplay beskriver serien som ”ett karaktärsporträtt där karaktärerna drabbas av ett yttre sammanhang och där alla har en relation till vapenhandeln”.

 
Skapare är Peter Arrhenius, som vill beröra och skapa diskussion om det kontroversiella ämnet svensk vapenindustri:

 
– Ingen utan skuld är en historia om dubbelmoral och just skuld. Huvudpersonerna är knutna till varandra av det faktum att de alla har gjort dåliga val som de ångrar, men vilka de inte kan få ogjorda. Sverige utgör en stor del av den internationella vapenindustrin. Det är en perfekt bakgrund för en historia med dessa ingredienser. Å ena sidan har du nationens internationella rykte som en neutral fredsstiftare, fri från några allianser. Å andra sidan är det faktum att Sverige är en av världens största tillverkare och exportörer av vapen, säger han.

”Ingen utan skuld” är ett samarbete med produktionsbolaget Brain Academy och Pinewood Television, och för regin står Charlotte Brändström, som bland annat har jobbat med serier som ”Tyrant”, ”Outlander”, ”Madam Secretary” och ”Grey’s anatomy”.

 
Den första säsongen består av åtta delar, som utspelar sig både i Sverige och på andra platser i världen. Och Viaplay-chefen Ira Gladnikoff kallar den därför för ”vårt första Viaplay original med en internationell krydda” i pressmeddelandet.

 
Inte för att vara petig, men har hon inte sett ”Swedish Dicks”, undrar jag då?

 
Men hur som helst; ”Ingen utan skuld” får alltså premiär på Viaplay 2018, och kommer senare även att visas i TV3.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Viaplay gör thrillern ”Ingen utan skuld” – om svensk vapenhandel dök först upp på TV-koll.

Viewing all 1320 articles
Browse latest View live