Veckans streamingtips: Brittisk kriminalelegans i ”Saknad, aldrig glömd”, bröderna Duplass nya och becksvarta ”Ozark”. Men framför allt: Fäll en tår över korallerna i makalösa ”Chasing coral”.
Chasing coral
Tung och tragisk tittning, men också andlöst vacker och framför allt så viktig, är ”Chasing coral”. Jeff Orlowskis hjärtkrossande dokumentärfilm om massutplåningen av koraller, där några aktivister och entusiaster tar oss med ner till den makalösa undervattensvärld vi håller på att förstöra. Taglinen – ”Det som finns under oss avslöjar vad som ligger framför oss” – säger det mesta; Gör vi ingenting nu, kommer mänskligheten att gå samma öde till mötes som korallreven. Var beredd på att känna ren och skär sorg.
Netflix
Saknad, aldrig glömd
Nu visar SVT säsong två av den här elegant strukturerade brittiska kriminalserien, som heter ”Unforgotten” i original. Om hur en polisduo (Nicola Walker och Sanjeev Bhaskar) jobbar på att lösa gamla kalla mordfall, samtidigt som vi får följa ett antal potentiella mördare som på ett eller annat sätt en gång i tiden hade en relation till offret. Den här gången handlar det om mordet på en man som har legat nerpackad i en resväska på botten av en flod sedan 1990. Spännande och välspelat.
SVT Play. Nya avsnitt på tisdagar
Ozark
Du har väl inte missat Netflix dystra och muskulösa finserie ”Ozark”, där organiserad brottslighet möter mörkt familjedrama i hotfull redneckmiljö? Jason Bateman spelar Marty Byrde; en finansiell planerare som efter en fnurra på tråden med en knarkkartell måste rycka upp sin familj från Chicago och flytta till Ozarkplatån för att tvätta en enorm summa pengar. Riktigt bra och otäckt, med en supercast. Laura Linney är fenomenal som hustrun Wendy – och håll ögonen på Julia Garner som en tonårstjej med imponerande strategiska kriminella talanger.
Netflix
Bubblaren
Att du gillade bröderna Duplass relationsdramakomedi ”Togetherness” är ingen garanti för att du kommer att känna lika för deras nya, genreöverskridande och experimentella antologiserie ”Room 104”, som har premiär på HBO Nordic i morgon och är HELSKUM. Men prova den, vetja.
HBO släppte traditionsenligt en teaser inför kommande avsnitt av ”Game of thrones” – strax efter att det senaste visats i USA.
”The spoils of war” är namnet på avsnitt fyra, säsong sju. Det betyder ungefär ”krigsbyte”.
Man kan anta att krigsbytet är det guld Lannisters hämtat hos Tyrells. Vi får se bilder på Jaime i en vagn med guldtackor och en karavan på väg från Highgarden.
Cersei gör en deal med Järnbanken – när guldet betalat tillbaka kronans skulder ska de få deras stöd. Frågan är dock varför vi får se bilder från färden? I sjunde säsongen har tempot varit så högt att alla resor varit bortklippta – men här görs en stor poäng av att guldet inte är framme ännu. Kan något hända med det på vägen?
Vi får även se Daenarys prata med Jon Snow på stranden vid Dragonstone.
”Alla mina allierade är borta, jag håller på att förlora”. Och sedan: ”enough with the clever plans”. En klar passning till Olenna Tyrells sista ord till henne och en missnöjesförklaring mot Tyrion.
Vad händer mer? Arya kommer till Winterfell, Theon når land (Dragonstone?), Brienne fajtas, Podrick kastas till marken och vi får se en silhuett av en person på häst i norr. Dessutom – en drake!
Kolla in hela trailern ovan. ”Game of thrones” (s07e04) ”The spoils of war” visas på HBO Nordic på måndag den 7 augusti.
Det är inte första gången David Fincher skapar drama om otäcka mördare (”Zodiac”, ”Seven”, ”The girl with the dragon tattoo”, ”Gone girl”).
Det är inte heller första gången han jobbar med Netflix, inte minst som exekutiv producent för ”House of cards”.
Den 13 oktober har hans nya serie ”Mindhunter” premiär på Netflix.
Fincher producerar och regisserar flera avsnitt av serien som bygger på John Douglas bok “Mind Hunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit”. Den skildrar två FBI-agenter 1975, Holden Ford (Jonathan Groff) and Bill Tench (Holt McCallany), som utreder hur seriemördare tänker.
Även om jag personligen är aningen trött på temat med seriemördare, blir det spännande att se vad Fincher kan göra av det den här gången. Dessutom är det kul att se ”Looking”-favoriten Jonathan Groff i en ny huvudroll.
Premiär den 13 oktober på Netflix alltså. Kolla in trailern ovan!
Australiensiska ”Thelma & Louise”-vibbar i ”Efterlysta för mord”, kanadensiska ”Mary kills people” och en brittisk motsvarighet till ”The wire”. Plus ”Wet hot American summer”-gängets återtåg.
Mary kills people
Kolla in kanadensiska ”Mary kills people”, som precis har haft premiär på C More. Skickliga Caroline Dhavernas från ”Hannibal” spelar en läkare som lever ett dubbelliv och har en ljusskygg sidoverksamhet – där hon erbjuder dödshjälp till svårt sjuka människor som vill dö på sina egna villkor – men nu riskerar att avslöjas. Bitvis svart humoristiskt och bitvis spännande, lite lågbudget men också berörande och tänkvärt om ett svårt men högst angeläget ämne som vi faktiskt borde börja diskutera på allvar.
C More
Efterlysta för mord
Tycker du, som jag, att det är lite skralt med action och spänning där kvinnor spelar huvudrollerna? Kolla i så fall in den här lilla godbiten från Australien, som heter ”Wanted” i original och är en sorts roadtrip-serie om hur två omaka främlingar – det härdade butiksbiträdet Lola Buckley (serieskaparen Rebecca Gibney) och den betydligt ängsligare kontorsarbetaren Chelsea Babbage (Geraldine Hakewill) – tvingas ut på en vild flykt i en bil full med stulna pengar efter att ha varit på fel plats vid fel tidpunkt.
SVT Play. Nya avsnitt på måndagar
Top boy
Ett fynd att leta upp på Netflix, som bäst beskrivs som Englands svar på ”The wire”. Vi släpps ner på gatorna i ett mindre bemedlat kriminellt belastat grannskap i Hackney, East London, där vardagen är tuff och drogerna som cirkulerar påverkar livet för alla. I centrum står en pojke som försöker klara sig efter att hans mamma har lagts in på mentalsjukhus, och två langare som siktar på de stora pengarna. Lades ner av Channel 4 efter två säsonger, men en tredje sägs vara på gång sedan artisten Drake köpte rättigheterna.
Netflix
Bubblaren
Efter ”Wet hot American summer: First day of camp”, som var en prequel till kultiga ”Wet hot American summer”, ger Netflix oss i dag uppföljaren ”Wet hot American summer: Ten years later”. Med ess som Elizabeth Banks, Amy Poehler och Paul Rudd.
Chilenskt actiondrama av Pablo Larraín, med bl a Néstor Cantillana, Benjamín Vicuña, Luis Gnecco, Francisco Reyes och Claudia di Girolamo.
Premiär den 10 augusti
Ett par år efter premiären landar nu samtliga 26 avsnitt från båda säsongerna av ”Prófugos” – HBO Latin Americas första chilenska produktion – på HBO Nordic.
Det är en actionpackad, adrenalindrypande, intensiv och snabb serie som blandar det bekanta latinamerikanska knarktemat med flyktfilmsspänning, och även hinner med att snegla mot Chiles politiska historia.
I centrum står fyra män som ska köra en lastbil full av flytande kokain från Bolivia till den chilenska hamnstaden Valparaíso.
Vicente Ferragut (Néstor Cantillana), som är grön i sammanhanget men har skickats ut på operationen av sin mamma Kika (Claudia di Girolamo); Ferragut-kartellens ledare som sitter i ett kvinnofängelse modell hårdare bud.
Den före detta regimanhängaren Mario Moreno (Luis Gnecco), som är misstänksam, impulsstyrd och skjutglad (och helt verkar ha missat det gamla knarkbudoret ”Don’t get high on your own supply”).
Hans ständiga nagel i ögat Óscar Salamanca (suveräna veteranen Francisco Reyes), som var revolutionär under diktaturen men nu använder sina färdigheter till mindre idealistiska uppdrag, för att försörja den vuxna dotter han inte har någon kontakt med.
Samt Álvaro ‘Tegui’ Parraguez (Benjamín Vicuña) – som förutom ett romantiskt förflutet med åklagaren som har utrett har familjen Ferragut i åratal, har ännu en hemlighet som är onödig att spoila.
Som du säkert redan har listat ut går affären fruktansvärt fel, och efter ett blodbad i Valparaíso har männen både hederliga och ohederliga poliser och konkurrerande kartellgangsters efter sig. Och nu måste de hålla ihop på flykt genom Chile, utan att veta om de ens kan lita på varandra, i en värld där alla verkar blåsa alla.
”Prófugos” är inte där uppe med de bästa kriminalsagorna – men det är tätt, intrikat och välgjort tryck. Bitvis mot bakgrund av mäktiga berg- och ökenmiljöer, och med fler anständiga kvinnoroller än man kan tro vid en första anblick.
Ett stabilt val för den som vill lyfta tv-blicken från den anglosaxiska världen.
Se det här också: Knarkkartelldrama får du även i ”Queen of the South” och ”El Chapo” på Netflix. Och den som vill fräscha upp skolspanskan med en helt annan genre, kan kolla in Netflix första spanska original ”Flickorna i växeln”.
Visste du att… … HBO Nordic planerar att börja göra nordiska originalserier? Ingen är officiellt annonserad än, men ett projekt baserat på ”Pelle Erövraren” lär vara under utveckling.
Just nu… … väntar en annan på tredje säsongen av Netflix eminenta drogdrama ”Narcos”, som kommer den 1 september.
Det var vad alla sajter först skrev att det hette. Nu är det ändrat, HBO har uppdaterat sin sajt, och det tycks klart att avsnittet heter ”Eastwatch”.
Rysningar.
Vad det betyder är ju att vi beger oss norrut. Mot night’s watch-fästningen vid havet, dit både Tormunds vildingar begett sig för att vakta och där vi misstänker att Nattkungen och hans gäng kommer försöka passera. Kanske bara promenera över isen nu när ”vintern kommit”?
I trailern som HBO i vanlig ordning släppt efter dagens avsnitt får vi bara se en glimt av det annalkande hotet (inklusive flockar av svarta korpar). Jon Snow håller ett litet föredrag vid Stannis gamla krigsbord i Dragonstone (inför bl a Daenarys) där han säger: ”Bran såg Nattkungen och hans armé marschera mot Eastwatch”.
Har Jon och Bran äntligen återförenats? Nja, det är nog bara en korp som skickat ett brådskande meddelande från Winterfell. Men ändå?
Bran passar kanske på att avslöja sanningen om Jons föräldrar? Även det osannolikt.
Som Davos sammanfattar saken: ”Bad things are coming”.
Vi får också se Daenarys hålla ett motsägelsefullt tal inför de besegrade Lannister-soldaterna: ”Jag är inte här för att mörda. Böj knä och följ mig, eller vägra och dö”. Svårt val.
Varys tycks orolig över att Daenarys håller på att förvandlas till en Mad queen: ”Du måste hitta ett sätt att få henne att lyssna” säger han till Tyrion.
Cersei erkänner sig knappast besegrad – till Qyburn förklarar hon: ”Vad som än möter oss kommer vi besegra det”.
Dessutom ser vi Daenarys på en drake möta Jon Snow. Kanske kommer Drogon nosa lite och fatta att även Jon är en Targaryen?
Del 1-3
Amerikansk dramakomedi av Robia Rashid, med bl a Keir Gilchrist, Jennifer Jason Leigh, Michael Rapaport, Brigette Lundy-Paine och Amy Okuda.
Premiär den 11 augusti
Netflix senaste serie är en familjekomedi av väl beprövat amerikanskt coming-of-age-snitt (tänk uppväxtskildringar som ”Malcolm – ett geni i familjen”) – fast med en krok.
Den 18-årige huvudpersonen Sam (Keir Gilchrist) har nämligen en autismspektrumstörning, som bland annat innebär att han har svårt för att socialisera som andra tonåringar, inte tycker om beröring, tar saker för ordagrant, säger ärliga saker på ett stötande sätt – och har snöat in totalt på antarktiskt djurliv.
När vi träffar honom håller han, med hjälp av sin terapeut Julia (Amy Okuda), på att ta steget ut i vuxenlivet. Försöka sig på det där med sex och kärlek, bli självständig och börja fungera i samhället på sina egna premisser.
Men det är inte bara Sam som behöver finna sig själv. Hans frigörelseprocess innebär att även övriga familjemedlemmar måste börja omvärdera livet.
Den överkontrollerande mamman Elsa (Jennifer Jason Leigh), som har haft nerverna i en knut sedan Sam kom till världen. Pappan Doug (Michael Rapaport), som kämpar för att komma sin son närmare. Och systern Casey (Brigette Lundy-Paine), som är sin brors ständiga försvarare i skolan, och har en tendens att bokstavligt talat försöka springa ifrån sina känslor.
Hur serien står sig som skildring av livet med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är svårt att säga för en utan någon större inblick i frågan. Men känslan är att den vilar i ett sorts gränsland, där det finns plats för både faktiskt insikt och nötta stereotyper.
Som familjekomedi däremot, är ”Atypical” på det stora hela klart vinnande, med en ton som blandar melankoli och humor, och är hjärtvärmande utan att kännas sötsliskig. (Vi slipper en gruppkram i slutet av varje avsnitt.)
Även om Sams jakt på att få ligga – under vilken han ofta är ivrigt påhejad av sin slemmige kompis Zahid (Nik Dodani) – då och då tar ”Atypical” farligt nära det typiska high school-baserade sexkomedi-territorium där tjejer slänger sig över sexsvultna killar av oförklarliga anledningar, och inte ett enda par bröst kan få passera okommenterade.
Lite synd på en annars fin serie.
Se det här också: Två andra bra tonårsserier på Netflix är ”Tretton skäl varför” och ”Riverdale”.
Visste du att… … barnprogrammet ”Sesame Street”, som har rullat sedan 1969, introducerade den autistiska karaktären Julia i april i år?
Just nu… … ser du Jennifer Jason Leigh även i nya ”Twin Peaks”, på HBO Nordic.
Oliver Stone möter Putin, elaka ”Difficult people” är tillbaka och Chuck Bass gör comeback – i 80-talskostym. Plus årets mest oväntade remake…
White gold
”Inbetweeners”-skaparen Damon Beesley har kombinerat element från sin egen kultiga komedi med en släng av ”Mad men”, grabbiga Guy Ritchie-grepp och en rejäl skopa kitschig 80-talsnostalgi, och skapat den här retrokomedin om en trio skamlösa försäljare av dubbelglasfönster, höga på kapitalismandan i Thatcher-erans Essex. Med Joe Thomas och James Buckley från ”Inbetweeners”, samt ”Gossip girl”-stjärnan Ed Westwick som det karismatiska ärkesvinet Vincent Swan, som glider fram i ett moln av hårsprej.
Netflix. Premiär i dag
Putin enligt Oliver Stone
Det mest spännande och angelägna att kolla in den här helgen måste vara premiären av Oliver Stones ”The Putin interviews”. En serie i fyra timslånga delar där den ständigt kontroversielle filmskaparen intervjuar den ryske presidenten Vladimir Putin. (Med David Frosts berömda 70-talsintervjuer med Richard Nixon som förlaga, kan man anta.) SVT sänder alltså serien under namnet ”Putin enligt Oliver Stone”, och de två första delarna visas nu på söndag. Del tre och fyra följer nästa helg.
SVT Play. Premiär på söndag
Difficult people
Älskar att den allra elakaste komediserien ”Difficult people” – som har ett hjärta av sten och en tunga vass som ett rakblad – är på rull med en ny omgång. Julie Klausner (som även är skapare) och Billy Eichner spelar två hopplösa och bittra New York-komiker som är varandras bästa vänner, men sina egna värsta fiender. Esset Amy Poehler producerar, de eminenta gäststjärnorna avlöser alltid varandra, och den här tredje säsongen hoppar Lucy Liu in som en ”moraliskt korrumperad” alfakvinna och bokförläggare.
HBO Nordic. Nya avsnitt på onsdagar
Bubblaren
Kommer ni ihåg den svenska filmen ”Naken” från 2000? Bisarrt nog har Netflix gjort en amerikansk remake, med Marlon Wayans i huvudrollen. Den kan vara precis hur dålig som helst såklart, men måste ju bara ses. Premiär i dag – låt oss bänka oss!
Den dynamiska dramaduon Robert Gustafsson och Leif GW Persson.
Discovery Networks har haft sin höstpresentation. Och det här är vad vi har att vänta oss i Kanal 5 framöver:
Så, den roligaste nyheten först såklart.
Helt otippat har man fått den eventuellt fantastiska kombinationen Leif GW Persson och Robert Gustafsson på kroken, och vevat in dem för ett dramasamarbete modell intressantare.
Persson har alltså skapat en serie – som inte har någon titel än, men beskrivs som ett psykologiskt drama i kriminalmiljö – som Gustafsson ska spela huvudrollen i.
– Det är med stor iver och lust som jag går in i detta samarbete med Leif GW Persson. Sällan har jag varit så överens med en upphovsman. En psykologisk dramaserie i krim-miljö är också något som alltid fattas i utbudet. Att bryta mönster och schabloner i denna genre är också ett gemensamt mål. Med spänning dramatik och svart humor blir detta något jag bara inte kan tacka nej till ens under olaga hot, säger Robert Gustafsson i pressmeddelandet.
– Jag är trött på bristen på autenticitet i skildringar av hur polisarbete går till och ville skapa en serie där tittarna får en riktig beskrivning över en mordutredning. Robert Gustafsson är mest känd för att vara rolig men jag är övertygad om att han är en alldeles lysande karaktärsskådespelare, säger Leif GW Persson.
Serien har planerad premiär hösten 2018 i Kanal 5 och Dplay, och kommer därefter läggas ut på Viaplay.
Att säga att jag är nyfiken är en klar underdrift…
På dramafronten i Kanal 5 hägrar nästa år också en ny säsong av Peter Magnussons ”Sommaren med släkten” och säsong tre av suveräna ”Gåsmamman” (som dock först visas i C More med premiär den 28 september nu i höst).
Men om vi ska fokusera på vad vi faktiskt kommer att få se i Kanal 5 hösten 2017 så är det detta:
Carina Berg med händerna fulla i ”Världens tuffaste jobb med Carina Berg”.
* Världens tuffaste jobb med Carina Berg
Alltid bjussiga Carina Berg testar några av världens ”farligaste, skitigaste och märkligaste jobb”. Som krokodilskötare, stridspilot, hästavlare, rumptydare, pormaskklämmare och silorengörare.
Premiär den 21 augusti.
* Breaking news med Filip & Fredrik
Kanal 5:s största programledarskatter Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är tillbaka med en sjunde säsong av sin ofta enastående direktsända nyhetsshow. Det utlovas att den ska vara både extra lång och extra underhållande.
Premiär den 21 augusti.
* Sofias änglar
Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm fortsätter att styra upp hemmen åt de som behöver det som mest. Snyftfest, säsong nio.
Premiär den 21 augusti.
* En stark resa med Morgan & Ola-Conny
Jag är inte säker på att vad vi verkligen behöver är fler resor med de lustiga ”Ullared”-profilerna Morgan Karlsson och Ola-Conny Wallgren, men för den som vill; i den här sjätte säsongen testar de berg- och dalbanor världen över.
Premiär den 22 augusti.
* Outsiders
Dags för säsong nummer 15 av dokumentärserien om folk med ”annorlunda” (för att uttrycka sig diplomatiskt) livsstil. I höst ska vi bland annat träffa en som vill se ut som en hund, en mänsklig Ken-docka och en kvinna i latex-sjuksköterskedräkt som har en mottagning för män som kan tänka sig att bli utsatta för diverse undersökningar.
Premiär den 22 augusti.
* Roy Fares i Amerika
Konditorn och jurymedlemmen från ”Dessertmästarna” reser runt i desserternas Mecka – alltså USA – för att ”smaka sig igenom den amerikanska östkusten”.
Premiär den 23 augusti.
* Dessertmästarna
Åtta sockerbagare gör upp i säsong fem av den här bakbataljen. Roy Fares, Sebastien Boudet och Magnus Johansson dömer.
Premiär den 23 augusti.
* Wahlgrens värld
Pernilla Wahlgren och hennes familj bjuder på mer vardagskaos.
Premiär den 7 september.
* Fiskefeber
Claes ”Svartzonker” Claesson fortsätter att blanda fiske, matlagning och förtroliga samtal med kändisar, i en andra säsong av det här förnämliga programmet, som nu utvidgar från svenska fiskevatten, ut i andra europeiska.
Premiär i september.
* Barncancergalan – det svenska humorpriset
För tredje året sänder Kanal 5 den här galan, där det bästa inom svensk humor prisas med Papphammar-statyetter, samtidigt som pengar samlas in till kampen mot mardrömmen barncancer.
Den 2 oktober.
* Temptation island
Otrohetssåpan – ni vet den som går ut på att förhållanden ska spricka på grund av frestelser – gör comeback! Sofia Wistam programleder och platsen för den avancerade parningsdansen är en thailändsk paradisö.
* Trafikpoliserna
Ny arbetsplatsreality, om Stockholms trafikpoliser.
* Tunnelbanan
Det kommer även ny säsong av besläktade ”Tunnelbanan”, där den som vill får ta del av det (huvudsakligen rätt risiga) som händer under markytan i huvudstaden.
* Arga snickaren med Adam Alsing
Långköraren ”Arga snickaren” – som numera rattas av Adam Alsing – har en till synes outsinlig källa av hemska svenska hus och hemmafixare som inte får något gjort att ösa ur…
På torsdag har SVT sin höstpresentation, nästa vecka är det MTG:s tur, och veckan därpå kör TV4-gruppen. Så stay tuned för att få koll på vad övriga kanaler har på gång i höst.
Nytt avsnitt av ”Game of thrones” betyder även ny trailer inför kommande vecka.
Det sjätte avsnittet (som ännu inte fått ett officiellt namn på HBO:s sajt men som i titeln på Youtube kallas ”Death is the enemy”) har sitt fokus norr om muren.
Det kommer vara 71 minuter långt, vilket är rekord hittills, men redan veckan efter toppas det av säsongsfinalen som klockar in på 81 minuter.
Vi får se förklaringen till The Hounds syn i elden – ett berg som ser ut som en pilspets (och en jättestor armé odöda). Jon Snows sju fördömda män är på väg norr om muren för att kidnappa en gast – det är Jon, Jorah, Gendry, Beric Dondarrion, Thoros of Myr och Tormund. Mycket symbolik i detta sjutal – från westerns, samurajfilmer och inte minst ”Game of thrones” eget universum med sju gudar, sju kungariken, sju kungsvakter etc.
Beric säger: ”Döden är fienden. Den första och den sista. Fienden vinner alltid. Men vi måste ändå slåss mot honom” (och viftar lite med sitt eldssvärd).
Arya säger till Sansa: ”Du är rädd, eller hur?” Har Littlefinger lyckats så split mellan dem?
Vi får även se Daenarys och Tyrion i kartrummet – och de ser bistra ut.
”Erik och Lotta emigrerar”, premiär den 7 december.
Hösten i SVT har precis presenterats. Det är en diger lunta – men jag har plockat ut ett dussin russin ur kakan. Bland annat nytt från ”Historieätarna”-gänget, din nya ”artister tolkar låtar”-favorit, kostymdramat vi kommer att älska – och bantande hundar…
1. Arvinge okänd
I den här serien söker Kattis Ahlström och Niklas Källner upp människor som inte vet att de har ett arv att hämta ut. Det handlar om pengar såklart, men också om att nysta upp livsöden och få reda på var, när och varför familjer splittrades, och jag tror att detta kan bli tämligen fint.
Premiär den 24 augusti.
2. Ebbots ark
Här har vi ett koncept som kan ha potential att få hela svenska folket att bli till sig i trasorna à la ”Jills veranda” (som för övrigt kommer tillbaka med en ny säsong den 15 november) och ”Så mycket bättre”. Ebbot Lundberg är kapten på skutan TS Westkust, på vilken han bjuder ombord artister som Miriam Bryant, Veronica Maggio, Tommy Körberg, Loreen, Rebecca & Fiona och Ola Salo. Varje artist har med sig ett soundtrack som är starkt kopplat till en viktig händelse i livet (typ ”the soundtrack of their lives”, fattar ni?). Tänk samtal om livet, tolkningar av favoritlåtar och somriga västkustmiljöer.
Folk kommer att älska det.
Premiär den 17 september.
3. Vår tid är nu
Åh, den här kommer vi bänka oss framför. Ett kostymdrama från proffset Ulf Kvensler, med bland andra Suzanne Reuter, Adam Lundgren och Peter Dalle på rollistan, som tar avstamp i fredsdagen 1945, och beskrivs som en familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp. I centrum står familjen Löwander, som driver en av de finare restaurangerna i hjärtat av Stockholm men nu står inför slitningar i en ny – ljusare men också omvälvande – tid.
En av SVT:s största dramasatsningar någonsin, som vi redan på förhand vet blir åtminstone två säsonger lång. Den ser superelegant ut och att gissa på en hit känns inte speciellt våghalsigt.
Premiär den 2 oktober.
4. Who by fire?
First Aid Kit tolkar Leonard Cohen på Dramaten, tillsammans med gäster som Annika Norlin och Frida Hyvönen. Det lät på förhand som ett magiskt koncept och recensionerna blev också förväntat begeistrade i våras. Snart i en tv nära dig.
Sänds den 10 oktober.
5. Bästa mannen
Den moderna manligheten verkar ha det lite jobbigt. SVT tycker att vi måste prata om den och det har de nog kanske rätt i. Fredrik Önnevall snackar därför, tillsammans med maskulinitetsforskaren (en riktig power-jobbtitel) Thomas Johansson, om våld, jämställdhet och känslor, med män som Mikael Tornving, Bob Hansson, Musse Hasselvall och Alexander Bard.
Ett gott initiativ. Även om risken väl är att det mest blir kvinnor som tittar…
Premiär den 12 oktober.
6. Jordskott
Hurra! En av de senaste årens absolut häftigaste och djärvaste svenska dramaserier är tillbaka med en andra säsong.
Synopsis lyder: ”Eva har lämnat den trolska skogen bakom sig och återvänt till storstadens grå betong. Men när naturens mytiska krafter hittar henne tvingas hon konfrontera sina mörkaste minnen för att rädda sig själv och dem hon älskar.”
Kan bli hur konstigt och härligt som helst.
Premiär den 15 oktober.
7. Första dejten
SVT:s historia med dejtingserier är verkligen inte fläckfri, men här har vi en som faktiskt kan funka. ”Första dejten” går ut på att ”noggrant matchade singlar” (förhoppningsvis noggrannare än de i ”Gift vid första ögonkastet”…) i olika åldrar träffas på en första middagsdejt, medan kamerorna fångar allt, flugan på väggen-style. Efter dejten får alla par svara på frågan ”Vill ni träffas igen?”.
Den brittiska förlagan finns att se på SVT Play under titeln ”Första dejten: England”.
Premiär den 30 oktober.
8. Full patte
Så väldigt kul att en så edgy och avig serie som Bianca och Tiffany Kronlöfs och Sara Haags ”Full patte” har fått den kredd och de tittare den förtjänar och tagit sig hela vägen till en tredje säsong. Den här gången flyttar figurerna ut på vischan där tydligen natur och gröna vågen lockar.
Premiär den 31 oktober.
9. Grotescos sju mästerverk
I princip vad som helst kan hända när det excentriska humorkollektivet Grotesco – bestående av bland andra Per Andersson, Henrik Dorsin, Per Gavatin, Emma Peters och Rikard Ulvshammar – släpps lös. Är därför oerhört nyfiken på vad ”Grotescos sju mästerverk” har att bjuda på.
SVT lovar ”ett surrealistiskt kammarspel, en musikal, en mockumentär, en stillsam novellfilm, en metathriller, en valvaka och ett supertramsigt sketchavsnitt”, som alla handlar om ”svensk mentalitet och vardag, och om hur Sverige förändras”.
Premiär den 3 november.
10. Sveriges fetaste hundar
Okej, jag är egentligen inte alls så säker på den här, men SVT verkar i alla fall ha försökt tänka utanför sin box. På gott och förmodligen också ont… Tjocka jyckar som ska gå ner i vikt, alltså. Också en form av public service, antar jag. Kan höra ljudet av sågar redan nu men klart man måste kolla in hur i hundan de har tänkt.
Premiär den 8 november.
11. Bye bye Sverige
Japp, jag har sparat det bästa till nästan sist. ”Historieätarna”-snillena Erik Haag och Lotta Lundgren har gjort ett nytt program tillsammans! I ”Bye bye Sverige” provar de livet som emigranter. De testar både livet i det Sverige som nästan en fjärdedel av befolkningen lämnade, livet under den långa resan över det stora havet, och livet i det nya landet. Olof Wretling och Kakan Hermansson är också med, och tanken här är alltså att vi ska komma ihåg att en gång var det VI som var flyktingvågen.
Premiär den 7 december.
12. Köttets lustar
Henrik Schyffert äter mycket kött, och är också jägare. Men hans son Limpan tycker att han ska minska sin köttkonsumtion och sluta hyckla med sitt köttätande, och har därför gett honom en utmaning: Lär känna ett djur, förstå det – och sedan kan du döda och äta upp det.
Det här sticker ut, tycker jag, och känns spännande. Intressant både för grönsakshetsare och köttfrossare.
Nu finns det en teasertrailer för säsong två av ”Jordskott”. Och den ser fin ut!
När den andra säsongen börjar har två år gått sedan händelserna i den första, och som ni ser i teasern är alltså Eva Thörnblad (Moa Gammel) tillbaka i Stockholmsbetongen och jobbar. Men givetvis kommer hon dras tillbaka in i allt det skumma i urskogen i Silverhöjd…
Del 1-4
Amerikanskt superhjältedrama av Douglas Petrie och Marco Ramirez, med bl a Charlie Cox, Krysten Ritter, Mike Colter, Finn Jones, Sigourney Weaver och Élodie Yung.
Premiär den 18 augusti
Efter två säsonger av ”Daredevil”, och en vardera av ”Jessica Jones”, ”Luke Cage” och ”Iron Fist”, är det dags för de fyra hjältarna från sina respektive serier att till slut bilda lag i ”The Defenders”.
Men – och det här kommer inte förvåna någon som har sett Netflix tidigare Marvel-serier – de gör sig sannerligen ingen brådska.
Först ska vi som är bekanta med karaktärerna få en påminnelse om var vi lämnade dem, och nya tittare få en kraschkurs i deras individuella historier och styrkor.
Matt Murdock (Charlie Cox) ligger lågt med sin Daredevil-persona för att i stället bekämpa brott som advokat. Den superstarka, motvilliga privatdetektiven Jessica Jones (Krysten Ritter) självmedicinerar med alkohol. Den skottsäkra Luke Cage (Mike Colter) släpps ut från fängelset och återvänder till Harlem för att skydda de svaga. Och pojkmiljardären Danny Rand (Finn Jones), alias Iron Fist, fortsätter sin kamp mot The Hand.
Det onda, uråldriga ockulta kriminella nätverk som först introducerades i ”Daredevils” andra säsong, dominerade storyn i ”Iron Fist”, och nu utgör det enorma hot mot New York som efter många om och men förenar de fyra hjältarna efter tre timmars utdraget däckspinnande.
När de väl möts är det i en slagsmålssekvens som verkligen infriar alla förväntningar. Men ”The Defenders” har, förutom den sedvanliga bristen på tempo, två tydliga problem – som åtminstone tre av de fyra soloshowerna inte drogs med.
Det ena är att de tydliga perspektiv och personliga erfarenheter som gjorde framför allt Jessica Jones och Luke Cage till så starka karaktärer, går förlorade här. Visst gör ”The Defenders” ett visuellt imponerande jobb med att med hjälp av ljus och färger särskilja de fyra hjältarnas berättelser, och bitvis plockar man verkligen upp det bästa från moderserierna – som ”Luke Cages” musik, ”Daredevils” slagsmålsscener och ”Jessica Jones” attityd – med gott resultat.
Men på det stora hela kommer de strålande individidrottarna Luke Cage, Daredevil och Jessica Jones inte riktigt till sin rätt i den här lagsporten.
Iron Fist då?
Ja, han tar oss vidare till problem nummer två.
Trots att hans serie var den klart tunnaste, och Finn Jones fortfarande har en grinig tonårings ringa pondus, har man här gjort Iron Fists historia till den mest väsentliga i den övergripande handlingen.
Samtidigt visar skaparna Douglas Petrie och Marco Ramirez att de är medvetna om att Danny Rand är den svaga länken i teamet, genom att låta de andra karaktärerna behandla honom som ett irriterande småsyskon.
Något som visserligen ger komisk effekt, men knappast hjälper oss tittare att ta honom och hans uppdrag på allvar.
Men – när saker och ting väl börjar röra på sig väcks ändå suget efter att se resterande fyra avsnitt. Netflix Marvel-serier blir oftast bättre i sina andra halvor, och ”The Defenders” har, trots vissa brister, också en hel del att uppskatta.
Som åtminstone tre starka huvudrollsinnehavare, snygg action, återkomsten av favoriter som Misty Knight (Simone Missick), Claire Temple (Rosario Dawson), Madame Gao (Wai Ching Ho), Elektra Natchios (Élodie Yung) och Stick (Scott Glenn) – och framför allt en alldeles formidabel stor stygging i den svala, samlade The Hand-ledaren Alexandra.
Alltid klassiga Sigourney Weaver är dynamit i rollen, och gör Alexandra till en klart värdig efterträdare till de tidigare skurkarna Wilson Fisk/Kingpin (Vincent D’Onofrio), Kilgrave (David Tennant) och Cottonmouth (Mahershala Ali).
SVT har släppt en trailer för den fjärde – och sista – säsongen av hela svenska folkets kriminalfavorit ”Bron”. Släpp allt och se den nu.
Japp, SVT:s kriminalrökare ”Bron” gör sitt ärevarv vintern 2018. I dag släppte SVT en kort trailer för att göra oss om möjligt ännu mer pepp.
Temat för säsongen är ”identitet”, vilket tydligen ska genomsyra alla säsongens historier – både de konkreta och de existentiella.
Sofia Helin och Thure Lindhardt är såklart tillbaka som Saga Norén och Henrik Sabroe, och bland de nya skådespelarna finns bland andra Mikael Birkkjær, Johannes Bah Kuhnke och Thomas W Gabrielsson.
Trailern avslöjar som sig bör inte så mycket men sätter i alla fall känslan:
”Varje saga har ett slut”, alltså. Omöjligt att missa dubbelmeningen.
Men var är Saga egentligen när ”Bron IIII” börjar?
Och hur blir hennes slut/avslut?
Nyfikenheten är så pass stor att premiären har potential att välta internet. Eller i alla fall SVT Play…
”Bron” är tillbaka i SVT den 1 januari 2018. Alla måste titta.
Säsong 4
Svensk dramakomedi av Lena Koppel, med bl a Tomas von Brömssen, Anki Larsson, Ulla Skoog, Dag Malmberg och Claes Malmberg.
Säsongspremiär den 20 augusti
Sju år har gått sedan vi sist besökte invånarna på den idylliska lilla ön från Viveca Lärns romaner.
Men på Saltön intet nytt. Där talar och beter sig folk fortfarande som om de hade varit isolerade från omvärlden i flera decennier.
Men varför skulle man ha krånglat till det och plötsligt börjat göra tv-dramatik med ambitioner från den här sidan av millennieskiftet?
”Saltöns” succékoncept var redan vid premiären 2005 att andas gammal pilsnerfilm – och serien berusade omkring två och en halv miljoner svenskar med ångorna varje vecka. Det är sensationella siffror.
Så givetvis ska allt vara som vanligt.
Tobakshandlare Blomgren (Tomas von Brömssen) och hans fru Emily (Anki Larsson) har relationsproblem. Ulla Skoogs hopplösa vinkaja Johanna – som fortfarande är lika delar lömsk och korkad, och fortfarande det bästa med serien – suktar efter Blomgren. På Lilla Hunden deppar ”Kabben” (Dag Malmberg) medan Lotten (Jill Ung) surar i baren. Baskermannen (Carl Harlén) uppför sig märkligt. Någon dör. Någon blir kär. Någon stiger i land.
Bland säsongens nya ansikten finns stabila veteraner som Gunnel Fred, Claes Ljungmark och Claes Månsson. Den senare spelar en tobakshandlare från Göteborg, och hans första möte med von Brömssens Blomgren försätter mig för ett ögonblick i ett ombonat nostalgiskt tillstånd, där jag invaggas i en falsk känsla av att titta på en svensk tv-klassiker, någonstans mellan ”Albert & Herbert” och ”Yrrol”.
Och Sharon Dyall som Månssons yngre flickvän får mig att tänka på ”Varuhuset”.
Och det är väl det som är ”Saltöns” styrka. Det hemtrevliga, bekanta och genuint obekymrat omoderna.
Jag skulle inte gå så långt som att säga att det här är bra. Men alla de som älskade ”Saltön” sist, kommer att göra det även nu.
Det kan nog inte ens Glenn Hyséns inte så lysande insats i en helt omotiverad cameoroll ändra på.
Helgens streamingtips: Tuva Novotny i norskt kvalitetsdrama, italienska gangsters och livsinspiration med Kalle Zackari Wahlström.
Nobel
Håll ögonen på den här norska kvalitetsserien, som ifrågasätter Norges självbild som fredsnation genom att skildra vad som händer när nobla intentioner krockar med intrigerna i storpolitiken. Aksel Hennie spelar löjtnant Erling Riiser, vars handlingar under ett fredsbevarande uppdrag i Afghanistan får långtgående konsekvenser. Och Tuva Novotny gör rollen som hans fru Johanne, som är elitbyråkrat på Utrikesdepartementet. Proffsigt, ambitiöst, spännande och komplext, om den andra sidan av fredsmedaljen.
SVT Play. Premiär på söndag
Kalles sex liv
Förra året gjorde Kalle Zackari Wahlström succé med viktiga ”Gympaläraren”. Och nu har han gjort ett nytt program, som tar avstamp i känslan av tomhet när man, som han själv, har nått framgång – men inte har tid att njuta av vare sig den eller livet i stort. I ”Kalles sex liv” träffar han människor som har valt andra sätt att leva på än det typiska, med ekorrhjul, livspussel, konsumtion som självmedicinering och andra jobbiga i-landsproblem. Fina små halvtimmar (för den som har tid mellan dagishämtning, nätshopping och övertid…).
SVT Play. Nya avsnitt på tisdagar
Suburra
I början av oktober är det premiär på Netflix för deras första italienska originalserie – ”Suburra” – som jag inbillar mig kommer att vara en riktig höjdare. I alla fall om den håller samma stil som Stefano Sollimas snygga, brutala och mäktiga neo-noir-rulle från 2015 som bygger på samma bok. Om korrupta politiker, skitiga gansters och allmänt förfall i ett regnigt Rom. Ladda inför serien med att se den, är ett hett tips.
Finns att hyra för streaming på till exempel SF Anytime och Discshop.
Bubblaren
Lite snaskig brittisk, promiskuös hämndthriller på kvällskvisten? Kolla in BBC-serien ”Paula”, vars första avsnitt (av tre) precis har landat på SVT Play. Inget mästerverk direkt, ska gudarna veta, men klart underhållande om du stänger av delar av hjärnan.
Sista trailern för sjunde säsongen av ”Game of thrones” är här.
Den är rätt mystisk, men några ledtrådar går att uttyda.
Om vi börjar från början: Grey Worm och hans unsullied har lyckat ta sig från ”fällan” på Casterly Rock och ser ut att belägra Highgarden (som ju Lannisters intog i början av säsongen). Jaime och Bronn ser dothrakis ansluta, möjligtvis även med gamla Lannister-soldater som säkert är kluvna till sin nya drakdrottning.
Vi ser Tyrion, Varys och Theon på ett skepp. Någon (troligtvis Theon) kliver ur en båt och stapplar ned på knä på stranden (vid Dragonstone eller Kings landing, typ där Davos och Tyrion smög in i ”Eastwatch”-avsnittet?).
Sansa går runt på Winterfells mur och ser grubblande ut.
Jon Snow, Podrick, Brienne, Jorah, Davos, Tyrion och Theon (m fl) kliver in på en arena av ruiner som antas vara Dragonpit, ett välkänt ställe för alla bokläsare. Cersei bestiger ”scenen”, Jaime sitter bredvid. Tyrion ser spänd ut.
Vi får ett smakprov på det tal som Jon Snow antas hålla för Cersei:
”Det finns bara ett krig som betyder nåt. Och det är här”.
Men – lite märkligt kanske – ingen Daenarys? Hon antas dock vara där för mötet, eller är det för riskabelt? Tar hon med sig Drogon?
Våra barn och hur vi uppfostrar (eller inte uppfostrar) dem. Få ämnen gör vår hud så tunn. Ändå – eller kanske just därför – kan en svensk ”Supernanny” vara en av de bättre idéer TV3 har haft på ett tag.
Den trycker nämligen på precis samma knappar som ”Lyxfällan”.
TV3 har alltså gjort en svensk version av det långlivade brittiska realityformatet ”Supernanny”, där Jo Frost gick in och styrde upp i stökiga familjer under åren 2004-2012.
Folk kommer förmodligen att föra fram kritik. Och det finns fog för den.
Att exponera barn i tv är alltid minerad mark, och det här är inte precis programmet där de är med för att visa upp sina bästa sidor. Och man kan tveklöst konstatera att de inte är medvetna om konsekvenserna det kan få för dem.
Inte ens alla vuxna människor har förståelse för vilket monster reality-tv kan vara. Och barn kan omöjligt ha det.
I kvällens premiärprogram var den äldsta sonen 10 år. Hur kul blir det för honom när de tuffa grabbarna i skolan hittar klippen där han gormar och bär sig åt?
Och föräldrarna. De går på knäna och behöver hjälp och det är ingenting att skämmas över. Men priset för den hjälpen – att spela upp en familjefars i tre akter inför öppen ridå – kan visa sig bli högre än vad man budgeterat för.
Men med det sagt; ”Supernanny Sverige” är inte gjort helt utan fingertoppskänsla. Anna-Karin Wyndhamn – som inte alls är någon barnflicka utan en filosofie doktor i pedagogiskt arbete – har inte köpt Jo Frosts begagnade hårdhandskar, utan håller sig på den mjukare, svenskare sidan av barnuppfostransvägen. Och grundinställningen är uppenbarligen att det är föräldrarna som i första hand behöver förändra sina beteenden.
Det är skönt att man har plockat in en helt vanlig vettig människa i stället för att ha försökt avla fram Arga snickarens och Mary Poppins kärleksbarn – vilket ändå måste ha varit en frestande tanke.
Men framför allt är detta mediala p-piller en satsning som, till skillnad från så många andra, borde kunna gå ganska bra för TV3.
När jag tittar på det ser jag nämligen inte främst en svensk variant av ett 13 år gammalt brittiskt program, utan en uppföljare till ”Lyxfällan” – en av TV3:s mest framgångsrika egenproduktioner någonsin.
Vi kan proceduren.
En överblick över hur illa det är ställt. Proffs kommer in och noterar och kommenterar. Par känner skam och det blir ledsamt. Proffs ger handfasta råd och skriver på en tavla. Par provar råden och det går bättre. Tid förflyter. Proffs kommer tillbaka och känner sig nöjd med verket och hoppfull om framtiden. Par får present och är glada. Happy ending.
(Tills någon av kvällstidningarna följer upp med ett vad hände sedan-knäck, vill säga.)
Här handlar det om oregerliga barn i stället för pengar, uppgivna, sönderkörda föräldrar som inte står pall i stället för hejdlösa slösare utan konsekvenstänk. Så tonen måste vara mjukare, och det måste vara mindre skamning inblandat – annars skulle det bli för smaklöst.
Men den övergripande mallen är densamma. Och hos oss tittare trycker programmet på precis samma skenheligt förfärade och självgoda knappar.
”Men HUR är det möjligt?”, ”Jag har ju tillvaron under relativ kontroll, trots allt”, ”Vilken slapphet!” och ”Det kommer aldrig hända mig”.
Det är rena rama socialpornografin.
Och det har ju funkat förr.
Det börjar dra ihop sig till start för säsong sju av skräckfesten ”American horror story”. Den har undertiteln ”Cult” – och nu har vi en trailer som ger en uppfattning om vad den handlar om.
Som brukligt i fallet med Ryan Murphys och Brad Falchuks skräckantologi ”American horror story” har detaljerna kring vad den nya säsongen ska handla om hållits tämligen hemliga.
I februari nämnde Murphy att säsongen skulle kretsa kring 2016 års amerikanska presidentval, och att den kanske skulle innehålla en karaktär baserad på Donald Trump.
Senare kom lite mer, men fortfarande rätt flummig information om att säsongen skulle ta avstamp i valnatten, och sedan utspela sig i valets efterdyningar, och handla om ”resultatet av den natten, vilket för många människor, från alla läger, är en skräckhistoria”.
Berättelsen skulle representera båda sidorna av den politiska klyftan, och ”belysa grupper av människor som ignoreras av Trump-administrationen, känner sig terroriserade och är rädda för att deras liv ska tas ifrån dem”.
Varken Trump eller Hillary Clinton skulle vara med som karaktärer, men arkivbilder från valet skulle finnas med i premiären.
Dessutom skulle det knytas an till den fjärde säsongen av serien – ”Freak show”.
Fortfarande förvirrad? Ja, jag med – men nu finns i alla fall en trailer som ger en fingervisning om vad vi har att vänta oss:
Clowner, alltså… En hel sekt av dem till och med?
AHS-veteranerna Sarah Paulson och Evan Peters gör huvudrollerna, och i övriga roller syns bland andra Alison Pill, Cheyenne Jackson, Frances Conroy – och Lena Dunham.
”American horror story: Cult” får premiär i amerikanska FX den 5 september. Svenska Kanal 9 planerar att sända den med start i oktober.
Den här hösten återförenas ”Will & Grace”-casten för en nionde säsong, elva år efter den klassiska NBC-sitcomens nedläggning. Och nu är det klart var vi svenskar kommer att kunna se den.
Japp, efter ”Prison break” och ”Twin Peaks” är det alltså ”Will & Grace” som nu tar över stafettpinnen i det stora comeback-racet.
Den älskade kvartetten Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally och Sean Hayes kommer tillbaka som New York-vännerna Will Truman, Grace Adler, Karen Walker och Jack McFarland, efter elva år på den stora sitcom-kyrkogårdens avdelning för nedlagda klassiker.
Den 28 september har den nionde säsongen, som består av 16 avsnitt, premiär i amerikanska NBC. Och det är redan klart att det efter det kommer att bli även en tionde säsong.
Och nu har serien alltså hittat ett svenskt hem för denna efterlängtade reunion. Eller snarare flera. För ”Will & Grace” kommer att sändas både i TV3 (och Viafree) samt på Viaplay. Och det med start redan dagen efter den amerikanska premiären.
Snart dags, alltså. Peppa med den här lilla tjuvtitten:
”Will & Grace” säsong nio har premiär i TV3 och på Viaplay den 29 september.