Quantcast
Channel: TV-koll
Viewing all 1320 articles
Browse latest View live

Tv-koll firar nationaldagen: Fem svenska seriehjältar just nu

$
0
0

svenska_flaggan-1

 
Heja Sverige!
Tv-koll firar svenska nationaldagen med att lista vårens och sommarens blågula hjältar ute på den internationella tv-scenen.

 

 

Peter-Stormare-in-American-Gods

1. Peter Stormare

”Twin Peaks” är inte den enda serien just nu med rätt att vara helkonstig. Även Bryan Fullers och Michael Greens ambitiösa, hyperstajlade ”American gods” – baserad på Neil Gaimans bok och full av våld, sex och visuell snits – är wacko så att det räcker. Men på ett bra sätt.
Och Peter Stormare är verkligen i sitt kufiska esse som den slitna och bittra gamla blodtörstiga, släggförsedda slaviska guden Czernobog, som numera ägnar sig åt att slakta kossor och spela schack.
Finns på Amazon Prime Video.

 

 

DSC09140.ARW

2. Joel Kinnaman

Den senaste säsongen av ”House of cards” har fått ett blandat mottagande, men jag tycker absolut att den levererar – även om den inte är den starkaste vi sett. Och visst är det gott att återse Joel Kinnaman som den hale och tvålfagre republikanen Will Conway.
En roll som han initialt kändes lite ung för men snart visade sig hantera med bravur.
(Och himla coolt är ju att Netflix har ett sådant förtroende för honom att de har gett honom huvudrollen i kommande sci-fi-serien ”Altered Carbon”.)

 

 

perry-wright-1920
3. Alexander Skarsgård

Ja, nu är det ju visserligen ett tag sedan den formidabla miniserien ”Big litte lies” gick i mål, men jag håller den fortfarande som en av de stora godbitarna från en överlag urstark tv-säsong. Och medan det såklart var de vitt skilda kvinnoporträtten som dominerade, gjorde Alexander Skarsgård en lysande insats (komplett med årets penischock) som hustrumisshandlaren och ärkearslet Perry Wright.
Har du inte redan sett så in på HBO Nordic och avnjut a.s.a.p.

 

latest
4. Malin Åkerman

Härligt gåpåiga finansdramat ”Billions” har precis avslutat sin andra säsong (på HBO Nordic), och det finns bara en enda sak man vill ge bakläxa på och det är detta: Ge vassa Malin Åkerman mer att göra nästa säsong som Lara Axelrod!
Det som från början var en löftesrik rollfigur har mer och mer blivit en klassisk tråkig och otacksam fruroll, så nu måste kursen läggas om. Låt oss hoppas på att manusförfattarna vässar hennes klor till säsong tre.

 

 

MV5BMTUzY2YxNzQtNDY3MC00MzZlLTk3ZTktOTllNzk5NDk0NmRmL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyNjkwNzEwMzU@._V1_SY1000_CR0,0,1497,1000_AL_
5. Aliette Opheim

Amazon-serien ”Patriot”, med bland andra gamla ”Lost”-stjärnan Terry O’Quinn, är en typ av spionserie du sannolikt inte har sett förut, och så besynnerlig att det räcker och blir över. Tempot är lågt, humorn är mörk, och estetiken lånad från Wes Anderson.
Prova den och se vad du tycker. Inte minst för att svenska Aliette Opheim (från ”Tjockare än vatten” och ”Svartsjön”) gör en viktig roll som mordutredaren Agathe Albans från Luxemburg.
Är förnyad för en andra säsong och finns på Amazon Prime Video.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Tv-koll firar nationaldagen: Fem svenska seriehjältar just nu dök först upp på TV-koll.


Recension: ”Orange is the new black” tar sina första snedsteg i säsong fem

$
0
0

Orange Is The New Black Season 5

 

Rate

Orange is the new black

 
Netflix

 

Säsong 5
Amerikansk dramakomedi av Jenji Kohan, med bl a Taylor Schilling, Laura Prepon, Danielle Brooks, Kate Mulgrew och Dascha Polanco.

 

Säsongspremiär den 9 juni

 

 

Jenji Kohans kvinnofängelseskildring är tillbaka för att följa upp en fjärde säsong som var snudd på kriminellt bra, och i mitt tycke seriens hittills starkaste.
Den här femte har ett annat angreppssätt – och medan vissa kommer att omfamna det nya riskerar andra att bli besvikna.
För det är ett nytt sorts Litchfield Penitentiary vi kommer till.

Och nu är det spoilervarning för dig som inte har sett klart den fjärde säsongen.

 

Säsong fem tar vid precis där säsong fyra slutade.

Pousseys (Samira Wiley) död har lett till att alla känslor som har legat och kokat har briserat i ett fullskaligt upplopp. Daya (Dascha Polanco) har fått tag i en pistol, och rollerna är därmed ombytta.
Vakterna är fångar – medan fångarna har tagit över makten.

Där är vi när säsongen börjar och där är vi faktiskt hela tiden, då handlingen är komprimerad till några få dagar. Ett vågat grepp som manusförfattarna, tyvärr, inte till fullo bemästrar.
Visst innebär det en ny intensitet – men det uppstår oönskade bieffekter också.
Flera händelseutvecklingar känns för osannolika. Tonen – som alltid har varit en utmaning för ”OITNB” – wobblar mer än någonsin. Den sociala kritik som har utmärkt serien från start trumpetas nu liksom ut med VERSALER. Och framför allt är den här säsongen helt enkelt både ganska händelsefattig och lite för stökig, ofta på samma gång.

 

Det är tråkigt men oundvikligt att konstatera att det här är seriens svagaste, minst sofistikerade säsong hittills.

Ändå finns det fortfarande så mycket att tycka om att ”OITNB” behåller sin plats som ett av tv:s mest färgstarka hantverk.
Intressanta bakgrundshistorier fortsätter att vecklas ut (även om den här säsongen sällan zoomar in på de enskilda karaktärerna, utan snarare skildrar gruppen som helhet – som en stor, arg mobb). Och skådespelarensemblen är verkligen unik.

Och att Taylor Schillings rollfigur Piper Chapman, som från början var vår vita, blonda och söta medelklassledsagare in i denna hårda, främmande värld, blir mindre och mindre av en huvudroll, innebär mer utrymme för figurer som egentligen är intressantare.
Håll speciellt ögonen på Danielle Brooks, som nu får spela ut ett imponerande, starkt och berörande register som kämpen Taystee.

För första gången känns 13 avsnitt faktiskt lite långa att ta sig igenom. Men slutscenerna väcker trots allt nyfikenhet på vad internerna, och vi, har att vänta i säsong sex.

 

 

 

Se det här också:
Mer kvinnofängelsedrama får du i australiensiska ”Wentworth”, vars femte säsong precis har börjat sändas på C More.

Visste du att…
… det snart är premiär för en ny Netflix-serie från gänget bakom ”OITNB”? ”GLOW” kommer den 23 juni.

Just nu…
… ser du två gamla ”OINTB”-skådisar – Samira Wiley och Madeline Brewer – i fantastiskt bra ”The handmaid’s tale” på HBO Nordic.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Recension: ”Orange is the new black” tar sina första snedsteg i säsong fem dök först upp på TV-koll.

Veckans streamingtips: ”Crashing”, ”Bloodline” och ”Please like me”

$
0
0
Crashin
”Crashing” på Netflix.

 

 

Veckans viktigaste streamingtips:
Skruvade britter, den charmigaste australiensaren, en fördömd Floridafamilj och ståuppare i 70-talskläder.

 

 

Crashing

Inte för att det är något fel på den amerikanska komedin ”Crashing”, som finns på HBO Nordic. Men den här brittiska med samma namn – som precis har dykt upp på Netflix – är den ”Crashing” du verkligen måste kolla in. En hysterisk, snuskig, aldrig förutsägbar historia om ett gäng vänner som bor billigt, och rätt risigt, i ett sjukhus som är taget ur bruk. Phoebe Waller-Bridge, som skriver manus och spelar ”Lulu” är så rolig så jag dör. På riktigt – du får inte missa den här märkliga, moderna och smarta guldklimpen.

Netflix

 

 
Bloodline

Netflix Florida-noir om den fördömda familjen Rayburn är inte vad den en gång var. Bland annat, såklart, för att man gjorde sig av med den intressantaste karaktären i säsong ett, och sedan dess bara sporadiskt har kunnat låta Ben Mendelsohn bränna upp rutan som det svarta fåret Danny. Men den tredje och sista säsongen är ändå värd att se. För storspel av en grym cast, och för ett par riktigt starka episoder (främst nummer två och nummer nio i ordningen) regisserade av vår egen Mikael Håfström.

Netflix

 

 

Please like me

”Allt jag vill är att ligga hopkurad i sängen och se på ‘Please like me’. Den här serien lindrar min existentiella oro.” Så twittrade ”Girls”-geniet Lena Dunham om den här härliga australiensiska dramakomedin, av och med Josh Thomas, 2015 – och jag skriver absolut under på det. ”Please like me”, om den ängslige Josh och hans dysfunktionella familj och vänskapskrets, är verkligen en oemotståndlig mix av charm, humor och svärtan i livet – och den här sommaren visar SVT äntligen säsong tre. Hurra.

SVT Play. Premiär på tisdag

 

 
Bubblaren
Sprillans nya Jim Carrey-producerade dramakomedin ”I’m dying up here” skildrar den blomstrande ståuppscenen i 70-talets Los Angeles och har, om inte alla rätt än så tillräckligt många. Bra cast och vass dialog. Kolla in på HBO Nordic.

 

 

 

Inlägget Veckans streamingtips: ”Crashing”, ”Bloodline” och ”Please like me” dök först upp på TV-koll.

”Fifty shades of grey” för tv? Se trailern för Netflix ”Gypsy”

$
0
0

gypsy2

 

 

Nu finns en längre trailer för Netflix ångande psykologiska thriller ”Gypsy”.
Regissören är samma som gjorde ”Fifty shades of Grey” – och det syns.

 

Nyfiken på kommande Netflix-serien ”Gypsy”, där tvåfaldigt Oscarsnominerade och just nu ”Twin Peaks”-aktuella Naomi Watts spelar terapeuten Jean Holloway, som beter sig synnerligen tvivelaktigt?

 
Nu finns en längre trailer:

 
Serien tillhör genren psykologisk thriller, är skapad av Lisa Rubin, och beskrivs så här av Netflix:

 
I originalserien Gypsy får vi följa terapeuten Jean Halloway (Naomi Watts) som börjar inleda intima och olagliga relationer med personer i sina patienters liv. När gränserna mellan det professionella livet och personliga fantasier blir suddiga hamnar Jean i en värld där lust och begär katastrofalt krockar med verkligheten.

 

 
Regissör för de första avsnitten är Sam Taylor-Johnson, som gjorde ”Fifty shades of Grey”. Och även här hon alltså fått hugga in på en historia som verkar rätt… erotisk.
Jag tänker ”Fifty shades of grey” möter ”In treatment”. Något som skulle göra mig ganska orolig om det inte vore för att Naomi Watts är en så klassig skådis.

 
Vi får se om det blir härligt eller förfärligt den 30 juni, då ”Gypsy” har premiär på Netflix.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”Fifty shades of grey” för tv? Se trailern för Netflix ”Gypsy” dök först upp på TV-koll.

”Boyz n the hood”-regissörens crackserie ”Snowfall” till HBO Nordic

$
0
0

unnamed

 

Mycket goda nyheter är att HBO Nordic har lagt rabarber på FX-serien ”Snowfall”, som kan bli riktigt bra.

 
Mannen bakom är nämligen John Singleton, som skrev och regisserade klassikern ”Boyz n the hood” från 1991. Och i och med det blev både den första afroamerikan och den yngste någonsin att bli Oscarsnominerad till regipriset.

 
”Snowfall” utspelar sig i Los Angeles 1983, och handlar om den så kallade crackepidemins utbrott och dess inverkan på staden och dess kultur.

 
Så här ser trailern ut:

 
Och så här skriver HBO Nordic om persongalleriet i pressmeddelandet:

Berättelsen följer ett antal karaktärer på kollisionskurs, bland andra Franklin Saint (Damson Idris), en ung gatuentreprenör som vill ha makt, Gustavo “El Oso” Zapata (Sergio Peris-Mencheta), mexikansk wrestler som hamnar mitt i en kriminell familjs maktkrig, Teddy McDonald (Carter Hudson), CIA-agent på flykt från ett mörkt förflutet och i färd med att utanför ramarna finansiera nicaraguanska contras, samt Lucia Villanueva (Emily Rios), egensinnig dotter till en mexikansk crime-boss.

 

”Snowfall” har premiär på HBO Nordic den 6 juli.

 

 

Inlägget ”Boyz n the hood”-regissörens crackserie ”Snowfall” till HBO Nordic dök först upp på TV-koll.

C More gör svensk-danska terrordramat ”Gråzon”

$
0
0

unnamed

 

C More fortsätter sin dramaoffensiv.
Efter ”Saknad”, ”Farang” och ”Gåsmamman” kommer ”Gråzon” – som avhandlar det tyvärr extremt aktuella ämnet terrorism.

 

Ja, C More har precis gått ut med nyheten om att de gör den internationella dramasatsningen ”Gråzon”, tillsammans med TV4 och danska TV2.

Historien kretsar kring ett terrorattentat som hotar Skandinavien, och huvudrollerna görs av svenska Tova Magnusson och danska Birgitte Hjort Sørensen, från ”Borgen” och HBO-serien ”Vinyl”. I övriga roller syns bland andra Ardalan Esmaili, Karin Franz Körlöf och Johan Rabaeus.

 

 

Så här lyder synopsis:

 
Gråzon är en dramathriller på tio avsnitt som skildrar händelserna runt ett planerat terrorattentat mot Skandinavien. Victoria (Birgitte Hjort Sørensen) arbetar som ingenjör specialiserad på drönare. Hon blir tagen som gisslan i sitt eget hem av terrorister samtidigt som säkerhetspolisen i Sverige, ledd av SÄPO-agent Eva (Tova Magnusson), och de danska kollegorna på PET försöker förhindra en förestående terrorattack. De båda kvinnornas öden sammanflätas i en gråzon där moral och ansvar sätts på spel.

 
– Dramaserier är som allra bäst när de – förutom att underhålla oss – förmår att göra vår komplexa verklighet lite mer begriplig. Med Gråzon fann vi en berättelse vi saknat och längtat efter i svenskt drama. Att ta sig an en historia som Gråzon ställer dock väldigt höga krav på upphovsmännen och med Cosmo och TV2 Danmark hittade vi konstellationen vi är omåttligt glada och tacksamma över att få ingå i, säger Johanna Bergenstråhle, tf dramachef C More och TV4.

 
Dramathrillern är skriven av manusförfattarna Oskar Söderlund och Morten Dragsted och produceras av Rasmus Thorsen på Cosmo film, som säger så här om projektet:

 
– Gråzon är en originalhistoria som vi har utvecklat under flera år. Vi har haft ett skandinaviskt fokus från start och det har varit avgörande för vårt universum att vi lyckats få ihop ett internationellt samarbete. Vi gör en dramathriller med ett högaktuellt tema som berör oss alla, en historia som ser in i hjärtat av det som gör oss mänskliga. Vi ser fram emot att starta inspelningen och skapa ett relevant och spännande drama för vår svenska, danska och internationella publik.

 

 

Bra skådisar, svårt ämne, tänker jag. Blir spännande att se resultatet.

 

Gråzon har premiär våren 2018 på C More.

 

 

Inlägget C More gör svensk-danska terrordramat ”Gråzon” dök först upp på TV-koll.

Klart: Då kommer säsong två av ”Jordskott”

$
0
0
f96c3d03-b154-4ea4-b1dd-05a1444be7d7
Moa Gammel som Eva Thörnblad på en bild från ”Jordskott” säsong ett.

 

Det blir en fin oktober i år.
SVT har nämligen avslöjat i dag att det är då vi får återvända till ”Jordskott”.

 

 

Ja, i vintras blev det klart att Henrik Björns sagolika serie ”Jordskott” skulle komma tillbaka med en andra säsong i SVT. Och i dag släpptes premiärdatumet: 15 oktober 2017.

 

Den nya säsongen tar sin början två år efter händelserna i den första, och så här sa Henrik Björn om den i december 2016:

 

– Jag hoppas och tror att de som gillade Jordskott kommer gilla säsong två. Vi själva gör det. Jag tycker vi har förnyat oss men ändå hållit oss kvar i det bekanta.

– Jag ser det lite som ett avsnitt elva, två år senare. Hur mår våra karaktärer nu? Vad har hänt på de här två åren? Hur har Eva lyckats hämta sig efter de hemska och omskakande upplevelserna efter säsong ett? Det utforskar vi.

– Vi följde Eva Thörnblad under första säsongen, men egentligen var hon i ett slags akuttillstånd nästan hela tiden.  Vi lärde aldrig riktigt känna vem hon egentligen är.  Och vem var hon innan den akuta situationen? Det är intressant att vi i de följande åtta avsnitten kan lära känna våra karaktärer mer. Där gömmer sig en massa spännande historier. Det är en av säsong tvås storheter, tycker jag.

 

 

Intressant att notera är också att ”Jordskott” i sin återkomst – precis som ”Twin Peaks” – expanderar sin värld utanför småstaden. I teasern skymtar Stockholm förbi som skådeplats.

 

– Man kan försiktigt tolka det som att fenomenen i Silverhöjd inte är begränsade till Silverhöjd…

– Det är delvis bekant och delvis nytt. Det finns vissa platser som vi gärna återser. Samtidigt ville jag inte stå och stampa i säsong ett, vi ska framåt. Det händer nya saker som måste hanteras. Skeendena i säsong ett påverkar givetvis tvåan, men det nya står på egna ben och det är nödvändigt. Annars är det ingen mening med att göra en ny säsong. Men jag försöker skapa ett universum där saker som hände för två år sen i Silverhöjd skapar ringar på vattnet nu.  Det är samma värld, allt sitter ihop på ett eller annat sätt.

 

Här är teasern som släpptes i vintras, som Björn då beskrev som ”en exklusiv och komplett liten scen som på ett sätt överlappar säsong ett och två, en scen som händer just nu i Silverhöjd”:

 

 

 

 

”Jordskott” säsong två består av åtta avsnitt och börjar alltså sändas den 15 oktober i SVT1 och SVT Play. Säsong ett på tio avsnitt finns att se nu på SVT Play.

Inlägget Klart: Då kommer säsong två av ”Jordskott” dök först upp på TV-koll.

Internationella stjärnor i nya säsongen av ”Modus”

$
0
0
Greg Wise och Billy Campbell, nya stjärnor i Modus. Foto: Johan Paulin/C More/Miso Film
Greg Wise och Billy Campbell, nya stjärnor i Modus. Foto: Johan Paulin/C More/Miso Film

Kim Cattrall från ”Sex and the city” spelar USA:s president i nya ”Modus”, TV4 och C mores thrillerserie. Nu är det klart att hon inte blir ensam, internationell stjärna i andra säsongen.

Britten Greg Wise spelar Warren, Inger Johannes (Melinda Kinnaman) tidigare mentor från FBI. Han är bland annat känd från ”Förnuft och känsla” och Netflix-bakelsen ”The Crown”.

–  Warren och Inger Johanne har ett väldigt komplicerat förflutet. Det var verkligen en spännande utmaning att ta sig an rollen eftersom Warren har en mycket mörk sida inom sig; han är den ultimata narcissisten, är machiavellisk och njuter av att ständigt tänja på gränserna. Tittarna kommer nog inte veta vad de egentligen ska tycka om honom – och det är just det som är det roliga med att spela rollen, säger Greg Wise i ett pressmeddelande.

Amerikanen Billy Campbell spelar presidentens make, Dale Tyler. Han är tidigare känd från serier som ”Cardinal”, ”The killing” och ”Once and again”.

– Dale är Helens förtrogne men deras förhållande har förändrats under åren. Det som nu binder dem samman är deras dotter och en mörk hemlighet som de burit på i flera år, säger Billy Campbell.

Skådespelarna passar (så klart) på att hylla Sverige i pressmeddelandet, även om Wise inte verkar ha lyckats hitta några lyckliga svenskar.

– Jag har haft jättekul i Stockholm. De senaste fyra månaderna har jag haft tid att utforska den vackra staden men jag har fortfarande inte kunnat sätta fingret på vad som gör svenskar lyckliga… Jag har fått höra att ”sommarsvenskarna” snart dyker upp – solen lockar fram dem och öppnar deras hjärtan, säger Greg Wise.

– Att filma i Sverige var en fantastisk upplevelse. Jag har tyckt om Skandinavien under många år. Jag är faktiskt gift med en norska och vi bor i Danmark nu så när jag jobbade med Modus i Stockholm kändes det som att ännu en pusselbit föll på plats. Stockholm är underbart på våren! säger Billy Campbell.

Säsong två av ”Modus” har premiär i höst på CMore (och kommer sen till TV4).

 

Gilla Tv-koll på Facebook för att få de senaste tv-nyheterna i ditt flöde

Inlägget Internationella stjärnor i nya säsongen av ”Modus” dök först upp på TV-koll.


Veckans streamingtips: ”Arvingarna”, ”Riverdale” och ett efterlängtat avslöjande i ”Twin Peaks”

$
0
0
"Arvingarna" i SVT.
”Arvingarna” i SVT.

 

 

Veckans streamingtips:
”Arvingarna” är tillbaka, läckra tonårsserien ”Riverdale” trollbinder – och äntligen har vi fått svaret på ett gammalt ”Twin Peaks”-mysterium.

 
Arvingarna

I slutet av juni börjar den spännande nya danska serien ”Gisslantagningen” i Kanal 5, som jag kan passa på att rekommendera redan nu. Men först ser vi den tredje och avslutande säsongen av högeleganta, supervälspelade ”Arvingarna” (där Pernilla August är delaktig både framför och bakom kameran). Om den dysfunktionella, hippieflummiga och konstnärliga familjen Grønnegaard. Säsongspremiären är en relativt städad historia – men självklart spårar åtminstone en tillställning ur…

SVT Play. Säsongspremiär på måndag

 

Riverdale

Sugen på nya tonåringar att engagera dig i nu när ”Skam” snart går i graven? Prova ”Riverdale”, som är en otippat lyckad, snygg, vass och märkligt beroendeframkallande uppdatering av den gamla serietidningen ”Acke” (”Archie” i original). Skådeplatsen är småstaden Riverdale, och du kan tänka en kombination av klassisk amerikansk high school-såpa, viss 50-talsnostalgi, och ett småstadsmysterium med ”Twin Peaks”-vibbar. Hela den första säsongen finns på Netflix, och en andra är på gång.

Netflix

 

 
Twin Peaks – the return

Efter sex sedda avsnitt är jag fortfarande inte övertygad om att den här återkomsten är ett mästardrag. Och fattar så himla mycket gör jag inte heller. Men – och nu är det lite SPOILERVARNING för dig som inte har sett det senaste avsnittet – visst gillar vi att vi äntligen har fått ett ansikte på Dale Coopers mytomspunna sekreterare Diane? Tycker också att det är lite härligt att Amanda Seyfrieds rollfigur Becky Burnett har Laura Palmer-kvaliteter. Fortsättning följer…

HBO Nordic. Nya avsnitt på måndagar

 

 
Bubblaren:
Bästa australiensaren just nu är såklart ”Please like me”, som är tillbaka med en tredje säsong, men även ”Barracuda” är värd att kolla in. En serie i pennalistisk elitskolemiljö om hårt drillade unga simtalanger. Båda serierna finns på SVT Play.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Veckans streamingtips: ”Arvingarna”, ”Riverdale” och ett efterlängtat avslöjande i ”Twin Peaks” dök först upp på TV-koll.

”Jamestown”– kostymdrama med skit under naglarna

$
0
0

jamestown-1-2-e1493220021199

 

Rate

Jamestown

 

SVT1

 

Del 1-3
Brittiskt historiskt drama av Bill Gallagher, med bl a Naomi Battrick, Sophie Rundle, Niamh Walsh, Max Beesley och Gwilym Lee.

 
Premiär den 17 juni

 
Brittiska kostymdramaproffs bakom serier som ”Downton Abbey” och ”Lark Rise to Candleford” skitar ner sina silkesvantar i kolonialtidens vilda Amerika i det här historiska dramat om en sorts dåtidens postorderbrudar.
”Jamestown” utspelar sig, precis som man kan misstänka av titeln, i Jamestown. En brittisk koloni i Virginia som grundades av tobakshandlande Virginia Company of London i början av 1600-talet, och blev den första permanenta brittiska bosättningen i det som i dag är USA.

När vi släpps ner på platsen är året 1619 och männen, som har varit där i tolv år, är utsvultna på kvinnor – när ett skepp från hemlandet plötsligt kommer lastat med dem.
Bland kvinnorna som har lämnat allt bakom sig och korsat Atlanten för att börja på en ny kula, utlämnade åt främmande män i en rå ny värld finns tre som står i fokus:

Bondflickan Alice (Sophie Rundle), som tror att hon har dragit vinstlotten när hon möts av den både stilige och rekorderlige Silas (Stuart Martin), men i själva verket är importerad av hans svinaktige, våldsamme bror Henry (Max Beesley).

Eldiga Verity (Niamh Walsh), som visar sig vara bortlovad åt stadens notoriske fyllo (Dean Lennox Kelly), har en gatusmart attityd, och snart blir misstänkt för häxeri.

Överklasstypen Jocelyn (Naomi Battrick), som har en mörk hemlighet hemma i England och är av den manipulerande, planläggande typen. Till skillnad från de andra känner hon redan mannen hon ska gifta sig med – en prominent person inom Virginia Company – och listig som hon är ser hon direkt till att bli involverad i den lokala tobakspolitiken.

De är alla arketyper, såklart, precis som nästan alla andra rollfigurer i den här serien, som är odiskutabelt ganska fånig och inte riktigt lever upp till förväntningarna med tanke på det nästan löjligt rika källmaterialet (läs på om svälten, kannibalismen och massakern i Jamestown).
I händerna på, säg HBO, hade det här kunnat bli en rysare.

Men tillräckligt engagerande är ”Jamestown” ändå, som mix av vältaligt kostymdrama och skitig, hårdhänt nybyggarskildring.

En andra säsong kommer.

 

Se det här också:
Även den romantiska tidsreseserien ”Outlander” skildrar en kvinna i främmande land bland hänsynslösa män. Finns på Viaplay och HBO Nordic.

Visste du att…
… Sophie Rundle även gör en av huvudrollerna i ”Peaky Blinders”, om ett kriminellt Birmingham-gäng på 20-talet? Se på Netflix eller C More.

Just nu…
… är brittisk kolonisering av USA även temat för den senaste säsongen av ”American horror story” – ”American Horror Story: Roanoke” – som rullar i Kanal 9.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”Jamestown” – kostymdrama med skit under naglarna dök först upp på TV-koll.

Då har ”Hassel” premiär på Viaplay

$
0
0

unnamed

 

Nu har vi inte bara en ny teaser för Viaplays ”Hassel” – utan även ett premiärdatum.

 
Japp, som ni vet är Viaplay på gång med en nytändning av ”Hassel”.
Serien är fritt baserad på Olov Svedelids böcker, regisserad av Amir Chamdin, och huvudrollen som den klassiska snuten Roland Hassel spelas av Ola Rapace.

 

Viaplay meddelar nu att premiären blir den 8 september, och har även släppt en andra, längre teaser:

 

Så här sammanfattar Viaplay handlingen:

Serien inleds med att Roland Hassels fadersgestalt och mentor, Yngve Ruda, mördas brutalt på öppen gata. En förkrossad Hassel beslutar sig då för att driva en egen utredning under radarn och samlar sina närmaste medarbetare inom polisgruppen ”Triton” för att hitta Rudas mördare och hämnas honom. Men Hassels besatthet kring fallet påverkar också hans familj – hustrun Daniela och den fjortonåriga styvdottern Vida. Och snart befinner de sig i en nedåtgående spiral som tar de allt längre ner mot avgrunden, i sin strävan att hålla ihop som en riktig familj. Samtidigt leder spåren efter Rudas mördare bort från gatan och pekar mot maktens korridorer i Stockholm och Bryssel. För Hassel har kampen mot brottsligheten inga gränser.

 

 

Serien är skapad av Henrik Jansson-Schweizer och Morgan Jensen, och på rollistan finns utöver Rapace bland andra Aliette Opheim, Stina Ekblad, Tomas Laustiola, Shanti Roney och Nana Blondell.

 
”Hassel” har premiär på Viaplay den 8 september med ett dubbelavsnitt, och kommer längre fram även att visas i TV3.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Då har ”Hassel” premiär på Viaplay dök först upp på TV-koll.

Pappor till häst, barnuppfostran och motorreality – så blir hösten i TV3

$
0
0
"Supernanny". Foto TV3.
”Supernanny”. Foto TV3.

 

Pappor till häst, ungar som ska lära sig att veta hut, och bilnördar.
Det är några av nyheterna i MTG:s hösttablå, som presenteras i dag.

 
I dag presenterar MTG vad vi har att vänta i TV3, TV6 och på Viafree till hösten.
Mycket är förstås återkommande koncept. Som ”Ensam mamma söker”, ”Svenska Hollywoodfruar”, ”Skönhetsfällan” ”Lyxfällan”, ”Du är vad du äter”, ”Unga mammor” och ”Paradise hotel” – som dock har bytt programledare från Malin Gramer till Rebecca Stella. Plus såklart Aftonbladet Morgon.

 
Men ingen höst utan nyheter. Och det här är några av MTG:s färskingar:

 

* Det stora hoppet, TV3
Unga tjejer ska, med hjälp av coachen Malin Baryard-Johnsson, lära sina pappor att bemästra klassiska ridsportsgrenar. Programledare är den mediala mångsysslaren och numera ridsportskommentatorn Henrik Johnsson (som alltså också är coachens äkta make).

 
* Supernanny, TV3
Den brittiska realityserien ”Supernanny” – där Jo Frost hade i uppdrag att styra upp kaotiska hemsituationer där föräldrar tappat kontrollen över sina barn – får alltså en svensk version. Kvinnan som ska ta både bråkiga barn och slappa päron i öronen är Anna Karin Wyndhamn, som är utbildad gymnasielärare, filosofie doktor i pedagogiskt arbete och ”proffs på att förstå och lösa konflikter”.
(Detta är på förhand min personliga favorit bland nyheterna då det där med hur man uppfostrar sina barn är en både intressant och förbaskat känslig fråga.)

 
* Bilprovningen, TV3
Reality om fordonsentusiasterna som jobbar på Bilprovningen och de nervösa bilägare som kommer för att få sina kärror godkända. Typ ”Ullared on wheels”, antar jag.

 
* I djurens tjänst, TV3
Det känns som att typ det här programmet redan finns – men tydligen inte… Hur som helst ska vi här få följa den dramatiska vardagen på tre olika djursjukhus runt om i Sverige.

 
* MELK (arbetsnamn), Viafree
Norskorna Julia Schacht och Ragnhild Myntevik är både manusförfattarna bakom och ansiktena i den här dramaserien om två unga ensamstående mammor som – efter att ha fått sina bebisar förväxlade på BB – bildar lag med varandra för att försöka få vardagen att gå ihop.

 
* Manick, TV6
Uppfinnaren, robotskaparen och Youtube-profilen Simone Giertz och komikern Nisse Hallberg leder det här programmet, som ”tar teknik på blodigt allvar, och oskrivna regler om konsumentprogram med en klackspark”. Teknikrelaterade dueller, experiment och bygge av knasiga prylar utlovas.

 

Värt att notera är också att den norska dramathrillern ”Elven” – som tidigare har visats på Viaplay och har Thomas ”Skam-William” Hayes i en av rollerna – kommer att sändas i TV3.
Även Viaplay-originalet ”Hassel” – med Ola Rapace i rollen som den välkända snuten från Olov Svedelids böcker – kommer till TV3. Först är det dock premiär på Viaplay den 8 september som gäller.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Pappor till häst, barnuppfostran och motorreality – så blir hösten i TV3 dök först upp på TV-koll.

Det krävs kärlek likt en moders för att älska Twin Peaks

$
0
0
Diane och Mr C möts i fängelset.
Diane och Mr C möts i fängelset.

Det krävs en fanatiker.
Det krävs historia. Det krävs tid.
Men sju avsnitt in börjar tamejfan that gum I like start to come back in style.

SPOILERVARNING! Har du inte sett ”Twin Peaks: The return” – sluta läs här

Man kan säga mycket om ”Twin Peaks” återkomst.

Den är långsam, på många sätt totalt obegriplig även för oss inbitna geeks och är helt enkelt lite för lite ”Twin Peaks”.

Jag har varit frustrerad. Inte riktigt vetat vad jag ska säga när folk frågar vad jag tycker eftersom jag inte riktigt kommit fram till det själv. För många vet ju om mitt livslånga, passionerade förhållande till denna serie. Och att direkt hylla eller avfärda känns inte värdigt.

Garmonbozia.
Garmonbozia.

För att beskriva ungefär hur mycket nere i Laura Palmer-träsket jag varit så var mitt användarnamn på det mesta i Internets begynnelse Garmonbozia – det vill säga majsstuvningen som symboliserar sorg och smärta, som Bob, The one armed man, Mrs Tremond och de andra livnär sig på i The Black Lodge. Un peu emo, jag vet, men ändå härligt.

Trots att det i sex avsnitt knappt gått att urskilja mycket till röd tråd har det varit en fröjd att se ”Twin Peaks” igen. Mest för att det är en sådan ovillkorlig kärlek som gör att det inte spelar någon roll om det inte är fem plus. Det är bara fullkomligt superhärligt att vistas i något som liknar den här världen – även om den lider viss brist på körsbärspaj och Angelo Badalamenti-kompositioner.

Men nu i sjunde avsnittet började det på riktigt kännas som om David Lynch inte enbart gått på ett evighetslångt tillstånd av mindfulness utan att det faktiskt KANSKE kan leda någonstans. Vi får väl se.

Så länge kan vi gotta oss åt de fem största nördhöjdpunkterna från ”Twin Peaks” första tredjedel

  1. dcDiane möter Mr C i fängelset
    Ögonblicket när det visar sig att Diane finns på riktigt och inte enbart är det namn i diktafonen som Cooper pratat med i tidigare säsonger är ”Twin Peaks”-porr för oss töntar. Och att hon spelas av Laura Dern (Kyle McLachlans partner in crime i ”Blue velvet” och frekventa David Lynch-musan) är ren magi. Och när hennes fuck off-karaktär möter Evil Cooper/Mr C i fängelset är nog det största ståpälsögonblicket hittills i TP-comebacken.
    —-
  2. zsjzotk5t05be0ir6lylRichard Horne-mysteriet
    Vem är denne magnificent douchebag? En superskurk eller ny trulig knarklangaryngling i Bobby Briggs-karaktär. Och av åldern att döma, är han Audrey Hornes son? Och vem är i så fall pappan? Är det Evil Cooper som nedärvt sin ondska. Internet spekulerar vilt. Men lever Audrey överhuvudtaget? Vi har fått veta så mycket som att hon överlevde sista avsnittets banksprängning och hamnade på intensiven. Så många frågor och så mycket hopp om att åtminstone få svar på någon av dem.
    —-
  3. djDougie Jones fajt med den lille lönnmördarmannen
    Det var filmisk glädje när den lilla mannen hackade ihjäl två kvinnor med ishacka redan i avsnitt sex, men när den mentalt eftersatte Dougie Jones instinktivt reagerar och avvärjer attacken tänds ett hopp om att Agent Cooper ska vakna ur sin slöa Dougie Jones-persona någon gång. Att vi i fem avsnitt tvingats följa världens långsammaste karaktär i vardagen har ändå byggt upp en känsla att när och om han blir normal igen så kommer det att kännas desto starkare.
    —-
  4. logThe Log Lady’s ledtråd till Hawk
    Det kan ha delvis med vetskapen att Catherine Coulson dog nyligen men när en svårt sjuk Log lady ringer och berättar vedträts nya budskap om Cooper för Hawk, vilket sex avsnitt senare leder honom fram till de sedan länge tre utrivna sidorna ur Laura Palmers dagbok triggar igång så många beröringspunkter att det var väl värt all tid.
    —-
  5. 40A4DD3B00000578-0-image-a-59_1495460361898Det elektriska trädet
    Det förmodligen mest galna hittills är att den lille dansande dvärgen i rött har blivit utbytt mot ett elektriskt laddat träd med ett talande hjärta, eller lunga eller livmoder eller vad det nu kan vara för något. Fruktansvärt komiskt men också helt underbart.

Inlägget Det krävs kärlek likt en moders för att älska Twin Peaks dök först upp på TV-koll.

”Jägarna” blir tv-serie hos C More

$
0
0
Rolf Lassgård och regissören Jens Jonsson.
Rolf Lassgård och regissören Jens Jonsson.

 

Det här tycker jag låter bra:
”Jägarna” kommer tillbaka. Som tv-serie.

 
Ja, nu på morgonen har C More precis berättat att den moderna svenska filmklassikern ”Jägarna” blir originalserie hos dem. Något som onekligen känns både spännande och lovande.

 

Serien blir en fortsättning på Kjell Sundvalls filmer om ond bråd död och hårda typer på den norrländska vischan (varav den första, bästa, kom 1996 och den andra 2011) – och Rolf Lassgård spelar återigen rollen som den hemvändande polisen Erik Bäckström, som lätt kommer på kollisionskurs med både lokalsamhället, polismakten och sin egen familj.

När serien tar sin början har han ännu en gång lämnat Stockholm och återvänt till sin hembygd. Den här gången tydligen för gott.

 
-Arbetet med Jägarna-filmerna och karaktären Erik Bäckström ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det känns därför väldigt lustfyllt att få spela honom igen! säger Rolf Lassgård i pressmeddelandet.

– Erik har alltid varit en komplex och intressant karaktär, med ett orubbligt rättspatos och stort hjärta. Han har haft en tendens att hamna i konflikt med såväl sig själv som kollegor inom polisen och har aldrig väjt för att sanningen ska fram även om vänskap och släktband hotas längs vägen! Ska bli skoj att få träffa Erik för tredje gången, det blir som att träffa en gammal vän!

 
För regin står Jens Jonsson (”Ping-pongkingen”, ”Snabba cash – Livet deluxe”), huvudförfattare är Björn Carlström (”Jägarna”, ”Jägarna 2”) och Stefan Thunberg (”Jägarna 2”), och antalet avsnitt blir sex.

Serien produceras av Harmonica Films och SF Studios och är en samproduktion mellan C More/TV4, SF Studios och Filmpool Nord.

 

”Jägarna” får premiär på C More under 2018, och kommer därefter även att sändas i TV4.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

jägarna-etta

 

Inlägget ”Jägarna” blir tv-serie hos C More dök först upp på TV-koll.

Spandex! Stora hår! Slagsmål! Systerskap! Netflix ”GLOW”är en riktig juvel

$
0
0
Alison Brie och Betty Gilpin i "GLOW".
Alison Brie och Betty Gilpin i ”GLOW”.

 

Rate

GLOW

 

Netflix

 

Säsong 1
Amerikansk dramakomedi av Liz Flahive och Carly Mensch, med bl a Alison Brie, Betty Gilpin, Marc Maron och Sydelle Noel.

 

Premiär den 23 juni

 

Jag. Smäller. Av. Vilken underbar serie det här är.
Full av spandex, lycra, benvärmare, blå ögonskugga och stora hår, 80-talsmusik, bodyslams, humor och systerskap. Tio avsnitt har aldrig gått så fort att sluka, och nu hoppas jag att Netflix blixtsnabbt beställer en andra säsong av Liz Flahives (”Nurse Jackie”) och Carly Mensch (”Orange is the new black”) helfestliga dyrgrip om kvinnor som frigör, stärker och förverkligar sig själva genom wrestling.

 

Vi är i Los Angeles i mitten av Reagan-eran. Ruth Wilder (”Mad mens” Alison Brie) är en ambitiös teaternörd som inte får några roller. Hon är inte desperat nog att börja göra porr, men kan tänka sig nästan vad som helst i övrigt. Så när hon får en inbjudan till en audition för ”okonventionella kvinnor” ställer hon inga onödiga frågor.

Det visar sig att det är den halvt utslagna b-filmsregissören Sam Sylvia (Marc Maron) som håller på att sätta ihop ett gäng kvinnor till en wrestlingshow. Han har till en början inte mycket till övers för Ruth (som han ger smeknamnet ”Strindberg” på grund av hennes pretentioner). Men när hennes bästa väninna Debbie Eagan (Betty Gilpin) – en före detta såpoperastjärna som gett upp karriären för moderskapet – plötsligt stormar in och vill göra upp med Ruth efter att ha fått reda på ett oförlåtligt svek, ser han potentialen i dem båda.

Andra personligheter som castas är en stuntkvinna, en partytjej med attityd, en kvinna som känner sig besläktad med vargar, två busringande hårfrisörskor, och den blyga dottern till en wrestlinglegendar.

Sam och producenten Sebastian “Bash” Howard (Chris Lowell) sätter i gång med att dela ut passande wrestlingpersonligheter – som alla såklart är galopperande stötande stereotyper.
Tjejen från Kambodja blir ”Fortune Cookie”, den storvuxna svarta kvinnan (wrestlingstjärnan Kia Stevens) blir den gapiga ”Welfare Queen”, med fickorna fulla av food stamps, hon med den brittiska accenten blir bokmalen ”Britannica”, tjejen med indiskt ursprung blir den libanesiska terroristen ”Beirut”, och den blonda Debbie blir den helamerikanska, stars and stripes-klädda hemmafrun som publiken kan heja på, och så vidare.
Ruth får ingen personlighet tilldelad, men kommer snart på en egen, suveränt rolig rysk, som gör hennes och Debbies matcher till succéstoff i kalla kriget-tider.

 
”GLOW” – som står för ”Gorgeous Ladies of Wrestling” – är inspirerad av en Las Vegas-baserad tv-serie som gick på riktigt i amerikansk tv från 1986 till 1990, och den här första säsongen följer lågbudgetprojektets gropiga väg från casting till pilotavsnitt.

”Orange is the new black”-skaparen Jenji Kohan är producent, och hennes fingeravtryck är tydliga. Även här ser vi en lysande ensemble spela en brokig skara tilltufsade, komplicerade kvinnor på en traditionellt manlig arena.

Tonen är precis lagom seriös, med utrymme för tidstypisk kitschig ytlighet och wrestlingvärldens vurm för konstgjorda överdrifter, såväl som för substans och högkvalitativt historieberättande.

”GLOW” är både kul och klass, drift och respekt, syntet och äkthet, bröst och hjärna, nytänk och nostalgi, feminism och tajta, högt skurna leotarder – och det finns ingenting här att inte älska. Allt är rätt.

Det bästa Netflix har släppt ifrån sig sedan förra sommarens (lika 80-talsfrossiga) ”Stranger things”.

 

Se det här också:
En annan sida av 80-talets Los Angeles ser vi i John Singletons starka ”Snowfall”, om crackepidemins utbrott. Premiär på HBO Nordic den 6 juli.

Visste du att…
… Alison Brie inte är den enda ”Mad men”-stjärnan i ”GLOW”? Även Rich Sommer, som spelade Harry Crane, gör en roll.

Just nu…
… ser du Betty Gilpin även i häftiga ”American gods”, på Amazon Prime Video.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Spandex! Stora hår! Slagsmål! Systerskap! Netflix ”GLOW” är en riktig juvel dök först upp på TV-koll.


Rysningar! Vintern är här i nya ”Game of thrones”-trailern

$
0
0

Dra mig baklänges!

Vi som saknade Nattkungen och hans white walker-crew i första trailern får äntligen vårt lystmäte i den andra som HBO precis släppt.

”The lone wolf dies but the pack survives” säger Sansa.

Naturligtvis är ju Starks ”vargarna” – så menar hon här Jon, sig själv, Arya eller kanske Bran? Eller är det bara ett mer allmänt talesätt – typ ”vi måste hålla ihop”? Citatet finns dessutom i George RR Martins bok ”A feast for crows” då det i Aryas kapitel står detta:

The old gods are dead, she told herself, with Mother and Father and Robb and Bran and Rickon, all dead. A long time ago, she remembered her father saying that when the cold winds blow the lone wolf dies and the pack survives. He had it all backwards. Arya, the lone wolf, still lived, but the wolves of the pack had been taken and slain and skinned.

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.51.28

Jag har ännu ingen fullödig analys – men vill plocka fram några bilder som fick mig att rysa lite extra. Som en mäktig Sansa här ovan. Och musiken! Ramin Djawadis ”Light of the seven” som vi minns från Cerseis lilla lek med wildfire i finalen av säsong sex.

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.52.38

Vad är detta för svarta korpar som flyger i flock och ser grymma ut…?

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.52.54

Nattkungen!

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.53.16

Bran får syner i en rullstol – men vem är gubben som övervakar honom?

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.53.33

Beric Dondarrion har ett brinnande svärd!

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.53.56

Jaime Lannister rider genom eld!

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.54.17

Drakar och dothrakis går till attack!

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.54.45

Jon Snow är omringad (?) och vi ser Dondarrion med sitt svärd.

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.54.54

Greyworm och Missandei vuxenmyser.

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.55.26

Någon, troligtvis Jon Snow, slåss mot en white walker som inte är Nattkungen.

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.55.41

Dothrakis (åtminstone ser det ut så på vapnen) rider genom eld.

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 18.56.08

Någon kollapsar på stranden, vid en båt (har Gendry rott färdigt?)

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 19.35.58

Littlefinger lurar i ett hörn (what’s new?)

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 19.36.30

Arya till häst vid kusten (kan hon vara i trakterna av Dragonstone?)

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 19.37.40

Daenarys river ned inredning… Jag ser inte riktigt vad det föreställer – Lannisters eller Baratheons banér?

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 19.39.08

Båtar brinner!

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 19.40.10

Det där mystiska mönstret känner vi igen från förra trailern.

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 19.40.23

Vem flyr till häst (säkert Jon Snow) och varför?

Nu får ni ursäkta för jag måste se trailern igen. Och igen.

 

Gilla Tv-koll på Facebook också!

Inlägget Rysningar! Vintern är här i nya ”Game of thrones”-trailern dök först upp på TV-koll.

Veckans streamingtips: ”Narcos” tvillingserie ”El Chapo”, dansk action och SVT:s nya ”Cowboykåken”

$
0
0
"El Chapo", Netflix.
”El Chapo”, Netflix.

 

Veckans viktigaste streamingtips:
”Narcos”-brorsan ”El Chapo”, dansk kvalitetsaction och SVT:s egendomliga nya byggprogram ”Cowboykåken”.

 

 
El Chapo

Vi som väntar på mer av suveräna ”Narcos” kan tröstäta lite ”El Chapo” så länge. Serien, som nyss lades ut på Netflix, handlar alltså om den mexikanske knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmáns (Marco de la O) uppgång och fall, och tar sin början 1985. Det mesta känns väääldigt bekant från den proffsigare, mer välspelade serien om Pablo Escobar, men för den som fascineras av ämnet latinamerikanska drogkarteller är även ”El Chapo” ett hett tips. En andra säsong är på gång.

Netflix

 

 
Gisslantagningen

”Arvingarna” är tillbaka i SVT, och nu drar även Kanal 5 sitt strå till stacken vad gäller att förse oss med danskt kvalitetsdrama. Det här (från ”Brottets” och ”Borgens” upphovsmän) är mer actioninriktat och utspelar sig i Köpenhamn, och börjar med att terrorister kapar en tunnelbanevagn. Sedan får vi följa polisens terrorspecialistgrupp, under ledning av Philip Nørgaard (Johannes Lassen), men också nyhetsankaret Naja Toft (Paprika Steen) och de gisslantagna (varav en spelas av svenska Alba August).

Dplay. Premiär på måndag

 

 
American crime

Den 2 juli är det premiär i Kanal 9 för den tredje och sista säsongen av den här makalöst starka serien av John Ridley (som skrev manus till ”12 years a slave”). En tung och tragisk kriminalantologi med ett stort socialt samvete, där skådespelare som Felicity Huffman, Timothy Hutton, Richard Cabral och Regina King spelar olika roller från säsong till säsong. Mycket bättre än så här blir det inte, så om du inte redan har sett de två första säsongerna gör du klokt i att plöja dem på Viaplay.

Viaplay

 

 

 
Bubblaren

Kolla in ”Cowboykåken”, där stadsmänniskan Dick Bewarp – som talar på ett sätt som låter parodiskt men nog inte är det – trots noll rutin ger sig i kast med att bygga ett timmerhus i amerikansk stil på vischan i Jämtland. SVT Play, söndag.

 

 

Inlägget Veckans streamingtips: ”Narcos” tvillingserie ”El Chapo”, dansk action och SVT:s nya ”Cowboykåken” dök först upp på TV-koll.

”Downton Abbey” blir film – nästa år

$
0
0

 
Det har surrats om, och hållits tummar för, en ”Downton Abbey”-film sedan serien lades ner.
Och nu verkar det som att projektet äntligen är bekräftat.

 

 

Ja, rykten om en fortsättning på ”Downton Abbey” i långfilmsform har surrat länge – men senaste nytt är att NBCUniversal International Studios-chefen Michael Edelstein nu har gått ut och bekräftat att projektet verkligen är på gång. Och det så snart som 2018.

 
– Det är en film på gång. Den har varit på gång ett tag nu… Vi jobbar på att få manuset rätt och sedan måste vi räkna ut hur vi ska få ihop casten. För som du vet går folk vidare till andra saker. Men vi hoppas på att kunna göra filmen någon gång nästa år, sa Edelstein i går till en reporter från nyhetsbyrån AP på ett röda mattan-event i Singapore för utställningen ”Downton Abbey: The exhibition”.

 
De castmedlemmar som närvarade vid eventet verkade inte informerade än.

– Du har fått bekräftelsen före oss. Vi har ingen aning om ifall det händer. Men vi skulle alla älska att vara en del av filmen om den blir av, definitivt, sa Sophie McShera, som spelade Daisy Mason.

 
– Jaså, tala om det för min agent, för vi väntar fortfarande på att få besked. Vi hoppas att det händer snart, sa Laura ”Lady Edith Crawley” Carmichael.

 
Även skaparen Julian Fellowes uttryckte sig lite försiktigare:

– Jag tror att vi har en film i oss. Jag hoppas att det blir av.

 
Men vi hoppfulla tar fasta på det chefen sa: Det är en film på gång. Och om allt går som det ska börjar den spelas in nästa år.

Hurra!

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”Downton Abbey” blir film – nästa år dök först upp på TV-koll.

Nu går startskottet för Netflix första nordiska originalserie ”The rain”

$
0
0

unnamed

 

This just in:
I dag startar produktionen av Netflix första nordiska originalserie – danska ”The rain”.

 
Japp, nu drar Netflix i gång produktionen av danska ”The rain”, som är en postapokalyptisk historia som även har ett par svenskar i rollerna.

 
Så här beskrivs handlingen:

I The Rain har världen som vi känner den försvunnit. Sex år efter att ett brutalt virus utplånat större delen av den skandinaviska befolkningen, ansluter sig ett ungt syskonpar till en grupp unga överlevare för att ta reda på om en ny värld har börjat någon annanstans. De hoppas alla att syskonens far finns där ute och kan ge dem svar.   
Fria från civilisationens regler har var och en av de unga medlemmarna i gruppen friheten att vara den de vill vara, men de kämpar alla med sig själva och det faktum att även i en post-apokalyptisk värld finns kärlek, svartsjuka och alla problem de trodde att de hade lämnat bakom sig.

 

Jannik Tai Mosholt (som har skrivit manus till bland annat ”Borgen” och ”Follow the money”) har skapat serien tillsammans med Esben Toft Jacobsen och Christian Potalivo, och säger så här om den i pressmeddelandet:

– Civilisationen är väldigt nyckfull. Det är ett tunt lager spritt över tusentals år av grundläggande överlevnad. Och nu, efter en plötslig explosion av inspiration, tror vi människor att vi har allt under kontroll. Jag vill ta reda på om detta är sant. Vad är kvar av oss när civilisationen är borta på ett ögonblick. Hur överlever vi? Går vi tillbaka till att vara djur eller stärks vi av situationen och insisterar på att återskapa mänsklighet i en omänsklig värld? Jag är så glad över att göra denna serie med Netflix och Miso Film, och jag kunde inte vara lyckligare med rollbesättningen. Jag längtar efter att placera dem i ett post-apokalyptisk Skandinavien, där alla raka linjer i det kontrollerade Norden har brutits upp och okontrollerad natur får ta över allt.

 

Huvudrollerna spelas av ”Arvingarna”-aktuella Mikkel Boe Følsggard, svenska Alba August (som just nu ses i Kanal 5:s danska action ”Gisslantagningen”), Lucas Lynggaard Tønnesen och ”Brons” Lars Simonsen.
I andra roller syns bland andra Iben Hjejle och svenska Johannes Bah Kuhnke.

– Skandinavien är känt runt om i världen för spännande berättelser och fängslande tv. Vi är glada över att arbeta med så starka lokala aktörer, författare och regissörer med målet att nå ut med en stor, ny historia till en global publik, säger Erik Barmack, som är vice vd för internationella originalserier på Netflix.

 
”The rain” produceras av Miso Film (produktionsbolaget bakom serier som ”Frikänd” och ”Modus”), och produktionen kommer att äga rum i både Danmark och Sverige.

”The rain” får global premiär på Netflix under 2018.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Nu går startskottet för Netflix första nordiska originalserie ”The rain” dök först upp på TV-koll.

Tyvärr trist om kvinnlig antihjälte i Netflix ”Gypsy”

$
0
0

downloadAsset-1

 

Rate

Gypsy

 

 

Netflix

 

Del 1-4
Amerikansk psykologisk thriller av Lisa Rubin, med bl a Naomi Watts, Billy Crudup, Sophie Cookson, Karl Glusman och Poorna Jagannathan.

 

Premiär den 30 juni

 

I ett tv-landskap sprutlackerat med berättelser om medelålderskrisande män, borde det sitta fint med en psykologisk thriller om en kvinna som börjar tänja på gränserna och tar en promenad på den mörka sidan när den stora mitt i livet-tristessen rullar in.
Speciellt när den kvinnan spelas av en elegant som Naomi Watts, vars karriär tog fart med just en psykologisk thriller 2001, då David Lynch ”Mulholland Drive” gick upp på biograferna.

Synd bara, att Lisa Rubins ”Gypsy” (regisserad av bland andra ”Fifty shades of Grey”-regissören Sam Taylor-Johnson) är så beige och tunn.
En serie inte leder någonstans. Och dessutom gör det väldigt långsamt.

Watts spelar Jean Holloway. En terapeut som jobbar på Manhattan, och lever en välmående villaförortstillvaro tillsammans med sin man (Billy Crudup i en otacksam roll) och dotter Dolly (Maren Heary) i Connecticut. Men under ytan skaver det i perfektionen.
Dolly är ingen vanlig ”pojkflicka” utan så pass obekväm i sin flickroll att folk börjar insinuera att hon är transsexuell. Och Jean passar inte in bland de kalas- och middagsplanerande hemmafruarna i grannskapet.

Men framför allt är det på jobbet Jean håller på att tappa greppet. Hon nöjer sig nämligen inte med att ta anteckningar och komma med inspel, råd och övningar – utan syltar in sig ordentligt i sina patienters privatliv genom att utveckla relationer med människorna de pratar om under sina sessioner.
När en ung man försöker hantera sin fortsatta besatthet av sitt ex söker Jean upp henne på hennes arbetsplats, för att själv snart utveckla något sorts sexuellt dille på henne. Och när en mamma klagar på att hennes vuxna dotter aldrig hör av sig, ser Jean till att själv bli kompis med dottern. Och så vidare.

Premissen har potential, men manus och utförande står i vägen för att den ska uppfyllas.

Och det största problemet med serien – förutom att den är direkt tråkig, vilket ju är en kardinalsynd i den här genren – är dess totala misstro till vår förmåga att greppa något som helst som inte uttalas ordagrant i dialogen eller på annat sätt skrivs oss på näsan.
Ingenting är underförstått här.

 
Kanske glimrar ”Gypsy” till när Jeans komplicerade dubbelliv rasar samman.
Men risken är att du, jag och alla andra har somnat vid det laget.

 

 

Se det här i stället:
Drama i terapisoffan gjordes betydligt effektivare i HBO-serien ”In treatment” (2008-2010), med Gabriel Byrne. Tre säsonger, på HBO Nordic.

Visste du att…
… David Lynch ”Mulholland Drive”, som Naomi Watts spelade huvudrollen i, från början var tänkt som ett pilotavsnitt för en tv-serie?

Just nu…
… ser du en roligare insats av Naomi Watts i ”Twin Peaks: The return”, på HBO Nordic.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Tyvärr trist om kvinnlig antihjälte i Netflix ”Gypsy” dök först upp på TV-koll.

Viewing all 1320 articles
Browse latest View live