Quantcast
Channel: TV-koll
Viewing all 1320 articles
Browse latest View live

”Berlin – under samma himmel”: Snygg kalla kriget-spänning med Sofia Helin

$
0
0
Lars Weber (Tom Schilling) och Lauren Faber (Sofia Helin) i "Berlin – under samma himmel".
Lars Weber (Tom Schilling) och Lauren Faber (Sofia Helin) i ”Berlin – under samma himmel”.

 

Rate

Berlin – under samma himmel

 

SVT1

 

Del 1-3
Tyskt spiondrama av Paula Milne, med bl a Tom Schilling, Sofia Helin, Jörg Schüttauf, Friederike Becht och Stephanie Amarell.

 

Premiär den 16 maj

 

Föll du, som jag, för spionserien ”Deutschland 83” när SVT sände den förra året, kan jag varmt rekommendera den här tyska serien i sex delar.
”Berlin – under samma himmel” är inne på samma kalla kriget-spår, men utspelar sig tidigare, 1974, och jobbar mer med allvarsamhet och mindre med den lite dråpliga humor som utmärkte ”Deutschland 83”.

Vår egen Sofia Helin spelar en svensk-engelsk, ensamstående medelålders kvinna med en elak son, inget socialt umgänge att tala om och överlag inget större hopp om livet, som arbetar som analytiker vid en avlyssningsstation i Västberlin.
Hon är den perfekta måltavlan för en av Stasis ”Romeo-agenter”, och den unge agenten Lars Weber (Tom Schilling), som är socialistiskt fostrad av sin principfaste pappa Gregor (Jörg Schüttauf), skickas därför över muren för att förföra henne och sedan mjölka henne på information.

 
Samtidigt får vi följa livet för Lars familj i Östberlin. Där folk köar i timmar för apelsiner, anger sina grannar för att få personliga fördelar och låter simtränaren som hoppas på OS-guld för DDR dopa deras döttrar tills de får hår på brösten utan att våga ifrågasätta – medan andra desperat försöker gräva sig ut i friheten.

En stad, två helt olika världar, separerade av en mur. Det är ett bisarrt kapitel modern historia att ösa både fascinerande mänskligt drama och retrosnygg spionspänning ur. Och det tillsammans med starkt skådespeleri, en fint fångad tidskänsla och ett mysterium med två åtskilda tvillingsyskon på toppen gör den här serien svår att slita sig från.

”Deutschland 83” var visserligen ännu bättre, men i väntan på uppföljaren ”Deutschland 86” (som ska komma 2018) är ”Berlin – under samma himmel” ett finfint substitut.
För att inte tala om ännu ett bevis på att den tyska tv-dramatiken är väl värd att hålla ögonen på.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”Berlin – under samma himmel”: Snygg kalla kriget-spänning med Sofia Helin dök först upp på TV-koll.


”The keepers”– komplex, gruvlig och svårt beroendeframkallande true crime

$
0
0

The Keepers

 

Rate

The keepers

 
Netflix

 

Del 1-4
Amerikansk dokumentärserie av Ryan White, med bl a Abbie Schaub, Gemma Hoskins, Jean Hargadon Wehner och Tom Nugent.

 

Premiär den 19 maj

 

Dryga två år efter att HBO hade premiär för hyllade ”The jinx”, och knappt ett och ett halvt år efter att Netflix kontrade med ”Making a murderer”, som blev en världsomspännande besatthet, är det dags för nästa true crime-rökare att fängsla, skrämma och, sannolikt, väcka debatt.

 
Ryan Whites ”The keepers” tar avstamp i det nästan 50 år gamla, fortfarande ouppklarade mordet på syster Cathy Cesnik. En ung nunna och lärare på den katolska flickskolan Archbishop Keough High School i Baltimore, som gick ut för att handla en kväll i november 1969 och aldrig kom tillbaka.
Vem dödade henne? Och hör mordet ihop med det på en annan ung kvinna som bragdes om livet vid samma tid?

De frågorna står i fokus i det första avsnittet, där vi introduceras för några av dem som på eget bevåg fortsätter att söka efter svar. Bland annat den grånande murveln Tom Nugent och 60-plussarna Abbie Schaub och Gemma Hoskins; två av Cesniks gamla studenter, som har ägnat många år åt fallet, och blivit imponerande skickliga amatördetektiver på kuppen.
Så långt habil true crime som vi känner genren.

Men det är sedan, i avsnitt två, som ”The keepers” växlar upp, vecklas ut och slår klorna i dig på allvar, när den före detta eleven Jean Hargadon Wehner – en kvinna som länge bara var känd som ”Jane Doe” – börjar berätta sin historia. En fasansfull, brutalt detaljerad mardröm om tortyr, upprepade våldtäkter, hot, mental manipulation, en pedofilring och religiöst maktmissbruk på skolan.

Hon menar också att den värsta plågoanden – den nu avlidne fader Joseph Maskell – tog henne till Cesniks kropp innan den officiellt hittades och sa ”Det här är vad som händer när du säger dåliga saker om folk”.

Var Cathy Cesnik nunnan som visste för mycket? Och tystades hon av krykans (våldtäkts)män innan hon kunde avslöja vad som försiggick?

Fler överlevare vittnar om Maskells skräckvälde, och ju fler lager som avtäcks i denna gruvliga härva, ju fler frågor som väcks kring vad kyrkan, polisen och andra myndigheter visste, och eventuellt hjälpte till att dölja, desto komplexare, intressantare och hemskare blir ”The keepers”. Och varje avsnitt avslutas med en cliffhanger som skickar en rakt i gapet på nästa avsnitts monstrositeter.

Det är en serie som inte stirrar sig blind på ett mord, utan vill reda ut kontexten det begicks i.
Det handlar om makt, skräck, och minnen så överjävliga att de trängts bort. Om ett korrupt, skenheligt patriarkat, och institutionerna som vänder bort blicken och sanktionerar dess övergrepp.

En sann, stark rysare som fjättrar, skrämmer och väcker asky.

 

 

Se det här också:
HBO:s true crime-dokumentär ”Mommy dead and dearest” handlar om mord, Münchausen by proxy och en extremt ohälsosam mor- och dotterrelation. Finns på HBO Nordic.

Visste du att…
… Vincent Bugliosis och Curt Gentrys ”Helter skelter”, om Manson-morden, är den bäst säljande true crime-boken i historien?

Just nu…
… väntar vi på en andra säsong av Netflix ”Making a murderer”, som förväntas komma innan året är slut.

 

 

Inlägget ”The keepers” – komplex, gruvlig och svårt beroendeframkallande true crime dök först upp på TV-koll.

Precis släppt: Trailern för nya ”Star Trek”-serien ”Star Trek: Discovery”

$
0
0

STAR_TREK_SWE

 

 

Nyfiken på ”Star Trek: Discovery”?
Well, nu har vi en trailer!

 

Japp, premiären för nya ”Star Trek”-serien ”Star Trek: Discovery” närmar sig – och nu finns det en trailer att skåda:

 
”Star Trek: Discovery” är alltså en prequelserie, som utspelar sig ungefär ett decennium före händelserna i originalserien från 60-talet.

Välrenommerade killarna Bryan Fuller och Alex Kurtzman ligger bakom serien, och i rollerna syns bland andra ”The walking dead”-stjärnan Sonequa Martin-Green, Michelle Yeoh, Jason Isaacs och ”The office”-profilen Rainn Wilson.

 
Serien, som är utvecklad för CBS All Access, kommer att visas på Netflix i närmare 200 länder – bland annat i Sverige.

Premiären blir till hösten, och den första säsongen består av 15 avsnitt.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Precis släppt: Trailern för nya ”Star Trek”-serien ”Star Trek: Discovery” dök först upp på TV-koll.

Spana in trailern för ”The big bang theory”-spinoffen ”Young Sheldon”

$
0
0
Foto CBS.

 

Se hit alla ”The big bang theory”-lovers.
CBS har släppt en fem minuter lång första titt på spinoffserien ”Young Sheldon”.

CBS har presenterat sitt schema för säsongen 2017-2018, och den största snackisen bland deras nyheter är förstås ”The big bang theory”-spionffen ”Young Sheldon”.

 

En drygt fem minuter lång trailer är släppt, och så här ser den ut:

”Malcolm – ett geni i familjen”-vibbar eller vad?

 

 

Serien är alltså en prequel som handlar om en nioårig Sheldon Cooper, som går på high school (eftersom han är så smart) i östra Texas.
Iain Armitage spelar Sheldon, Zoe Perry spelar hans mamma Mary Cooper (fun fact är att Zoe Perry är dotter till Laurie Metcalf, som spelar samma roll i originalserien), Lance Barber spelar pappan George Cooper, Raegan Revord spelar Sheldons tvillingsyster och Montana Jordan spelar deras storebror.
Original-Sheldon Jim Parsons – som tydligen kläckte idén till serien – agerar berättarröst och är också en av producenterna.

 

 

”Young Sheldon” får premiär i CBS den 25 september.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Spana in trailern för ”The big bang theory”-spinoffen ”Young Sheldon” dök först upp på TV-koll.

Kevin Bacon som pretentiös cowboy – och annat du måste streama just nu

$
0
0
Kevin Bacon i "I love Dick".
Kevin Bacon i ”I love Dick”.

 

 

Veckans streamingtips:
Ny serie från ”Transparent”-skaparen Jill Soloway, Sofia Helin i 70-talskläder och mäster Robert De Niro i ny HBO-rulle. (Plus såklart ”Twin Peaks”.)

 

 

Twin Peaks

Att försöka få en förhandstitt på återkomsten av Mark Frosts och David Lynch sägenomspunna, banbrytande och vanvettigt inflytelserika 90-talsserie har, inte helt oväntat, varit ungefär lika lätt som att ta sig in i Pentagon. Och jag kan därför inte säga någonting om hur de nya avsnitten är. Men klart som korvspad är ju att om du bara ska kolla på en tv-serie den närmaste tiden så är det ”Twin Peaks”. Ingenting är mer spännande just nu. De fyra första avsnitten släpps på måndag, med start 03.00.

HBO Nordic. Premiär på måndag

 

 

 

I love Dick

”Transparent”-skaparen Jill Soloway har gjort ännu en dramakomedi för Amazons räkning. Den här, som är baserad på Chris Kraus bok med samma namn, handlar om hur en halvlyckad filmare från New York (Kathryn Hahn) flyttar med sin man till ett intellektuellt litet näste i Texas och blir besatt av den pretentiöse, cowboy-stylade, geniförklarade och arroganta konstnären Dick (Kevin Bacon). ”I love Dick” är inte lika omedelbart förförande som ”Transparent” – men häng i. Det blir roligt, satiriskt, kättjefullt och feministiskt.

Amazon Prime Video

 

 

 

Berlin – under samma himmel

Tyskland levererar den här våren. Den 2 juni börjar SVT visa läskiga nynazismserien ”NSU – hatets underjord”, och just nu rullar kalla kriget-dramat ”Berlin – under samma himmel”, med vår egen Sofia Helin i viktig roll. Året är 1974 och Stasi skickar en ung ”Romeo-agent” till Västberlin för att förföra en ensamstående svensk-engelsk kvinna som jobbar som analytiker på en avlyssningsstation. Samtidigt, i Östberlin, håller en tonårsflicka på att DDR-dopas till hårig karl. Bisarrt, spännande och snyggt!

SVT Play. Nya avsnitt på tisdagar

 

 

 

 

Bubblaren

Sugen på återhållsamt storspel av mäster Robert De Niro? Kolla in sprillans nya HBO-rullen ”The wizard of lies”, om den monumentala finanssvindlaren Bernard Madoffs uppgång och fall, i regi av Barry Levinson. Premiär på HBO Nordic på söndag.

 

 

 

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Kevin Bacon som pretentiös cowboy – och annat du måste streama just nu dök först upp på TV-koll.

En ”Talang”-final helt utan wow-faktor

$
0
0
”Talang”-juryn. Foto: TV4
”Talang”-juryn. Foto: TV4

Ibrahim får förvalta arvet efter Zillah & Totte.
Gott så.
Men ”Talang” borde byta namn till ”Spexkväll på Fyran”.

Det finns ingen som är helt immun mot en framgångssaga.

Tittar man på ”Talang” blir det dock ganska uppenbart att det oändliga flödet av wow-klipp som passerar ens facebookflöde har satt ribban alldeles för högt för denna fredagsunderhållning.

Det är ryska svärdslukare som faller handlöst från taket, det är tibetanska munkar som hummar ”Halo” i takt med regnet, ukrainska sandkonstnärer och Susan Boyles i kvadrat.

 

Så när Kakan har ”så mycket gåshud att hon snart exploderar” och LaGaylia Frazier är ”loaded like bang bang baby bang bang” inför detta finalfält av ehum… duktiga svenssons, är det som att bevittna när föräldrar berömmer sina barn efter ett framförande av ”Den blomstertid nu kommer” på skolavslutningen. Klart de är bäst. De är ju deras barn och päronen har en förståelig partisk syn på saken.

I ”Talang” är det som om samma princip har applicerats på juryn och skapat någon slags i TV4-huset intern variant av stockholmssyndromet, där Kakan, Bard, Batra och Frazier tvingats tillbringa så mycket tid med dessa adepter att de behandlar dem som stolta föräldrar i kyrkan – utan varken rim eller reson. Tårarna sprutar och superlativen haglar. ”You are like the cookie monster, you eat the camera alive”. Kommentar överflödig.

Antingen är det ovan nämnda syndrom som spökar, eller så filmar juryn bättre än valfri portugisisk fotbollsspelare.

 

Visst, de är duktiga. Men knappast så mycket mer. Kliver man in i valfri estetklass på valfritt gymnasium i Sverige finns där säkert åtminstone fem pers som kan mäta sig med hela startfältet i finalen… som summeras så här:

Emanuel och Nigma är rekorderliga sångare, jomenvisst. The Sugar Collective dansade synkroniserat, absolut. Yanjaa lyckades inte lyckades memorera smileys och hjärtan i finalpressen. Kantorn bjöd på buskisdisco av sämsta sort och Daniel Kane på fullständigt obegripligt bollspex i mörker.

Hårdrocksgrabben Olivers charm föll på mållinjen mot Ibrahim. De två är de som lyckats nå genom bruset denna säsong, så att de skulle göra upp om det hela var väl ingen större skräll.

 

Och Ibrahim vinner självfallet just på grund av tidigare nämnda framgångssaga. Killen vars dröm om att få uppehållstillstånd gick i uppfyllelse under resan – och som har berört svenska folket. Att vi kommer få se mycket mer av hans artisteri efter att ”Talang”-fönstret är stängt är jag dock högst skeptisk till. Det räcker sällan med att bara vara duktig utan tv-dramaturgin i ryggen.

Bilden som är svårast att slita från näthinnan är dock när moderatledaren AKB ger stående ovationer till maken i juryn efter mellanakten som ingen fredagsgrogg i världen kan radera ur minnet. Det här är tydligen fredagsmys.

 

Inlägget En ”Talang”-final helt utan wow-faktor dök först upp på TV-koll.

Nya ”Twin Peaks”– så bra är första avsnittet

$
0
0
Den mystiska glaslådan i New York...
Den mystiska glaslådan i New York…
Rate

Twin Peaks: The return

 

HBO Nordic

 

Del 1

Av Mark Frost och David Lynch, med bl a Kyle MacLachlan, Richard Beymer, Kimmy Robertson, Matthew Lillard och Ashley Judd.

 

Efter att bara ha sett det första avsnittet är det omöjligt att snabbt konstatera vad nya ”Twin Peaks” egentligen är. En frustrerande besvikelse? Eller precis vad tv-världen behöver just nu?
Klart är i alla fall att kultseriens comeback inte alls är vad man väntade sig.
Vilket i och för sig är precis vad man borde ha väntat sig av David Lynch

Någon publikfriande uppvisning i nostalgi får vi alltså inte. Och den som hade hoppats på att få de svar vi blev snuvade på i originalserien lär få vänta lääänge till. För åtminstone initialt får vi bara nya frågor. Och nya ”Twin Peaks” tänker uppenbarligen göra det svårt för oss.

Ingenting är omedelbart självklart att vare sig förstå eller älska.
Premiäravsnittet utspelar sig på fyra olika platser. (Varning nu för milda spoilers.)

 

* I mystiska Black Lodge – där agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) verkar ha varit fast i 25 år (?) och där vi även får återse jätten (Carel Struycken).

* I Twin Peaks, där vi inledningsvis får återse bröderna Ben (Richard Beymer) och Jerry (David Patrick Kelly) Horne, och paret Lucy Moran (Kimmy Robertson) och Andy Brennan (Harry Goaz) – som fortfarande jobbar på sheriffens kontor. En sjuklig Log Lady (Catherine E. Coulson) ringer in ett krypiskt meddelande från sitt vedträ till Hawk (Michael Horse). Och en man som man får anta är Dale Coopers onda dubbelgångare besatt av killer Bob – som nu ser ut som en korsning av en nerdekad Elvis Presley och Michael Madsens rollfigur i ”Kill Bill” – verkar agera någon sorts torped med vänner på låga platser.

* I New York, där en mystisk glaslåda ägd av en miljardär ser ut att fungera som någon sorts portal för onda krafter.

* I ett litet samhälle i South Dakota, där polisen gör en makaber upptäckt (premiäravsnittets bästa scen!), och skolans rektor (Matthew Lillard) direkt blir misstänkt för mord.

Som sagt är det för tidigt att säga vart det här ska ta vägen, så jag landar på en försiktig trea så här långt. Men den är svag och golvad är jag ju INTE.
Återkommer under dagen med recensioner av avsnitt två-fyra.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Nya ”Twin Peaks” – så bra är första avsnittet dök först upp på TV-koll.

Nya ”Twin Peaks”– så bra är del två

$
0
0
Coopers nya look.
Coopers nya look…

 

 

Rate

Twin Peaks: The return

 

HBO Nordic
Del 2

Av Mark Frost och David Lynch, med bl a Kyle MacLachlan, Mädchen Amick, Sheryl Lee, Matthew Lillard och James Marshall.

Vad sjutton är det vi ser?
Den frågan fortsätter att mala i huvudet även efter del två av nya ”Twin Peaks”.
En serie som visserligen alltid var konstig, men förut i alla fall hade en mordgåta som grundade den.
Den här gången är det svårare att hitta någon som helst narrativ ledstång att hålla sig i under åkturen – och den föra detta trygga, kaffedrickande protagonisten Dale Cooper går definitivt inte längre att hålla i handen.
I avsnitt två läggs dessutom ytterligare en skådeplats till, då vi gör ett kort nedslag i Las Vegas, där en herr Todd (Patrick Fischler) sitter bakom ett stort skrivbord och verkar bekymrad.
Så nu har vi storytrådar i Twin Peaks och The Black Lodge, South Dakota, New York och Las Vegas.
Från det gamla gardet dyker fler bekantskaper upp; Leland Palmer (Ray Wise), Shelly Johnson (Mädchen Amick), James Hurley (James Marshall), Sarah Palmer (Grace Zabriskie) och japp, Laura Palmer (Sheryl Lee). Att vissa av dem är döda är givetvis inte ett problem i det här sammanhanget.
Och kruxet med att Michael J. Anderson inte har återvänt för att gestalta The Man from Another Place har man helt enkelt löst genom att ställa in ett talande träd med en hjärna på toppen. Häpp.

Det känns som att David Lynch verkligen har bestämt sig för att återigen höja ribban för hur konstig tv kan bli, och så att säga ta tillbaka de konstigheter som serier som ”Lost”, ”Fargo” och ”True detective” lånat – och sedan höja upp dem i kubik för att verkligen visa var flumskåpet ska stå.

 

Men hur konstigt är för konstigt?
Eventuellt passerar Lynch gränsen här, där de mest obegripliga islagen från säsong två och prequelfilmen som följde har fått sällskap av nya, mörka, våldsamma och än så länge svårföljda sidospår – medan den 50-talsnostalgi och de mer lättillgängliga såpainslag som utmärkte originalserien får stå tillbaka.
Men det är fortfarande för tidigt att säga.
Och visst finns det saker att uppskatta här också.
Visuellt är Lynch en mästare på mörk och kuslig skönhet – och även öronen får sitt. Ljuddesignen (som Lynch är kreddad för) är suverän, Angelo Badalamentis ledmotiv ger fortfarande gåshud – och Chromatics ”Shadow”, som du hör i slutscenen på ”The Bang Bang Bar”, är rätt upp en ”Twin Peaks”-älskares gränd.

Även den säregna humor som originalserien blev känd för dyker upp här och där.
Och vi får se, kanske kommer ”Twin Peaks” ännu en gång visa sig vara före sin tid.
Även om en sak – det på sina ställen onödigt exploaterande våldet mot kvinnor – faktiskt tyder på det direkt motsatta.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Nya ”Twin Peaks” – så bra är del två dök först upp på TV-koll.


Nya ”Twin Peaks”: Ömsom frustrerande, ömsom fantastisk

$
0
0

rr-21080.ra-h_2017

 

 

 

Rate

Twin Peaks: The return

 

 

HBO Nordic
Del 1-4

Av Mark Frost och David Lynch, med bl a Kyle MacLachlan, Mädchen Amick, Sheryl Lee, Matthew Lillard, Dana Ashbrook, Kimmy Robertson, Michael Cera, Naomi Watts och James Marshall.

 
Några av de känslor jag har gått igenom efter att ha sett de fyra första avsnitten av ”Twin Peaks: The return”: nostalgi, besvikelse, förvirring, irritation, nyfikenhet, upprymdhet, beundran, förundran och glädje.

 

Vad är det som händer?
Klart är i alla fall att det här inte är någon publikfriande reunion tour där skaparna Mark Frost och David Lynch, och hemkanalen Showtime, ska casha in på gamla meriter.
På gott (”Twin Peaks: The return” känns vital och som en historia på väg mot helt nya platser). Och på ont (ibland, faktiskt ofta, är det hela fullständigt obegripligt, och inte alltid på ett skönt sätt, och det kufiska småstadsmyset saknas).

 
Milda spoilers framöver.
Handlingen hoppar mellan flera olika skådeplatser.

 

Twin Peaks, uppenbarligen – där man då och då kan känna en sorts välbehövlig fast mark under fötterna, då många gamla bekantskaper dyker upp. Bland andra bröderna Ben (Richard Beymer) och Jerry (David Patrick Kelly) Horne, paret Lucy Moran (Kimmy Robertson) och Andy Brennan (Harry Goaz), Log Lady (Catherine E. Coulson), Hawk (Michael Horse), Shelly Johnson (Mädchen Amick), James Hurley (James Marshall), Sarah Palmer (Grace Zabriskie) och Bobby Briggs (Dana Ashbrook).
Sedan har vi såklart också den skärseldsliknande portalen The Black Lodge – där Dale Cooper (Kyle MacLachlan) precis som vi misstänkte har tillbringat de senaste 25 åren, medan hans onda dubbelgångare som är besatt av BOB härjar utanför. Där finns också jätten (Carel Struycken), MIKE (Al Strobel), Leland Palmer (Ray Wise) och såklart Laura Palmer (Sheryl Lee).
Michael J. Anderson är inte tillbaka som The Man from Another Place men i hans ställe finns ett talande träd med en hjärna på toppen.
Eventuellt kommer galenskapen som pågår där inne att få en förklaring men jag skulle å andra sidan inte satsa några stora summor på det. ”Twin Peaks” vore inte ”Twin Peaks” med för mycket redogörelse.
Utöver dessa ställen gör nya ”Twin Peaks” nedslag i Las Vegas och New York, och i det lilla samhället Buckhorn i South Dakota, där polisen gör ett synnerligen makabert fynd.

 
Nya ”Twin Peaks” är som sagt en blandad påse. Bitvis är förvirringen mer prövande än intresseväckande – tänk som den var under de mest obegripliga avsnitten från säsong två, och även i prequelfilmen ”Fire walk with me”. Och även om redan originalseriens story byggde mycket på hat mot kvinnor, känns mycket av våldet mot kvinnor och exploaterandet av hel- och halvnakna kvinnokroppar både onödigt och ur synk med tiden här.
Men med det sagt: Ljud och bild är ren konst, en del av den skruvade humorn finns tack och lov kvar trots att serien den här gången överlag är mörkare och mindre såpig än sist, och skådespelarna framför precis som sist dialogen med en typ av emfas som gör dialogen intressantare än vad den egentligen alltid är.

 

Överlag är Lynch och Frosts ambitioner uppenbart skyhöga. Och i det fjärde avsnittet – när Cooper äntligen får sin första kopp kaffe – börjar någon sorts greppbar handling efter många om och men faktiskt utkristallisera sig.
Listan på nya skådespelare är som ni säkert redan vet extremt lång, men håll i de första avsnitten speciellt utkik efter Matthew Lillard som mordmisstänkt (eventuellt besatt) rektor och Michael Cera som en ung man vid namn Wally Brando.

 

Jag kan fortfarande inte riktigt avgöra om 18 timmar fria tyglar för David Lynch var en bra idé. Men att inte följa den här galna åkturen in i mål känns trots allt inte som ett alternativ för den som tar sina tv-serier på allvar.

”Twin Peaks” lade grunden till det moderna tv-dramat en gång i tiden och kan mycket väl komma att höja ribban ännu en gång.

 

 

Del 1-4 finns ute på HBO Nordic nu. Sedan släpps ett nytt avsnitt varje måndag.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Nya ”Twin Peaks”: Ömsom frustrerande, ömsom fantastisk dök först upp på TV-koll.

Drakar! Nya bilder ur ”Game of thrones” säsong sju

$
0
0
Foto: Entertainment Weekly/HBO
Foto: Entertainment Weekly/HBO

För några veckor sedan släppte HBO 15 bilder ur nya ”Game of thrones” – nu har Entertainment weekly fått några fler här.

Mest spännande är kanske bilden på en fullvuxen Drogon med Daenarys på ryggen (vi antar att den blonda pricken är hon) mitt på ett brinnande slagfält.

På Entertainment Weeklys sajt kan man också kolla in Arya och Jon Snow på varsin häst och lite bilder från inspelningen. Om man får döma av hur påklädda de är går det att konstatera att vintern verkar ha kommit.

 

Gilla Tv-koll på Facebook för fler nyheter

Inlägget Drakar! Nya bilder ur ”Game of thrones” säsong sju dök först upp på TV-koll.

Recension: ”House of cards” säsong fem – i skuggan av Trump

$
0
0

downloadAsset

 

Rate

House of cards

 

Netflix

 

Säsong 5, del 1-4
Amerikansk politisk dramathriller av Beau Willimon, med bl a Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Kelly, Joel Kinnaman och Neve Campbell.

 

Säsongspremiär den 30 maj

 
Netflix mesta flaggskepp är tillbaka med en femte säsong – med Melissa James Gibson och Frank Pugliese som nya showrunners efter skaparen Beau Willimons avhopp från posten.
Och visst har man som tittare en lite annan upplevelse av serien den här omgången.

Det har dock ingenting med bytet av kaptener att göra. ”House of cards” är lika smart, skarp och elak som någonsin, och Frank (Kevin Spacey) och Claire (Robin Wright) Underwood och deras lakejer minst lika delikat fulspelande och hänsynslöst manipulerande som alltid.
Däremot innebär Donald Trumps presidentskap och den politiska vilda västern som råder (inte bara i USA) att verkligheten och dikten nu ligger så obekvämt nära varandra att det börjar bli svårt för serien och dess antihjälte att chockera och överraska. Och ibland är det svårt att avgöra vad som är hönan och vad som ägget. Tacklar ”House of cards” aktivt den politiska verkligheten, eller håller seriens galenskaper snarare på att bli omsprungna av verklighetens?

Manuset till den här säsongen skrevs innan Trump blev president, och filmandet skedde under och efter valrörelsen – men så många paralleller går att dra till Trump och till de senaste månadernas händelser att det är direkt kusligt.

 

Netflix är inte okej med några spoilers, men utan att riskera att bli av med mina privilegier kan jag säga så här om handlingen:

Presidentvalet närmar sig och Frank och Claire (som nu alltså kandiderar som sin mans vicepresident som om nepotism vore den naturligaste saken i världen) kämpar med näbbar, klor, och rejält smutsiga och oortodoxa metoder för att slå ut sin motståndare; den stilige republikanen Will Conway (Joel Kinnaman), som även han verkar ha en del skelett i garderoben.

Journalisten Tom Hammerschmidt (Boris McGiver) försöker få Franks smutsiga byk tvättad offentligt, men Frank viftar bort pressen, och flyttar raskt över folks fokus till det hot som terrororganisationen ICO utgör mot USA. Eftersom Franks och Claires avsikt är att härska med hjälp av rädsla.

En djävulsk plan, i en serie som är djävulskt underhållande.
Även om den numera kommer med en ny, obehaglig bismak. ”Tänk om”-faktorn har bytts mot otäck igenkänning.

 

 

 

Se det här också:
Mer politik – fast i humorform – får du i den allt igenom geniala komediserien ”Veep”. Alla säsonger finns på HBO Nordic, C More har den senaste.

Visste du att…
… Joel Kinnaman spelar huvudrollen i Netflix kommande sci-fi-serie ”Altered carbon”?

Just nu…
… är en annan färgstark svenskroll den Peter Stormare gör i ”American gods”, som finns på Amazon Prime Video.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Recension: ”House of cards” säsong fem – i skuggan av Trump dök först upp på TV-koll.

Det stora kriget är här i nya Game of thrones-trailern!

$
0
0

Ni minns väl den där teasern som kom i slutet av mars där vi fick se Daenarys, Jon Snow och Cersei sätta sig på en varsin tron till tonerna av James ”Sit down”?

Nu är äntligen den första, riktiga trailern till nya säsongen av ”Game of thrones” här! Den öppnar med Cersei som förklarar att de är de sista ”riktiga Lannisters” och att de kommer besegra fienden som kommer från söder, öster, väster och norr.

Det blir drakar, stora slag, Jon Snow som går till attack tillsammans med Tormund, Daenarys som förklarar att hon är den rättmätige härskaren, Littlefinger och Sansa, Arya på en häst och Tyrion som ser orolig ut på en kulle… Och mycket mer.

En av de saker som förbryllar vid första tittningen är duon som hånglar – vilka är de?

Skärmavbild 2017-05-24 kl. 19.07.16

Jo visst är det ju Ellaria Sand och Yara Greyjoy! Vad kommer de bilda för ohelig allians?

Tyvärr får vi varken se Nattkungen eller hans vita vandrare, men desto mer drak-action. Och Ser Davos förklarar att ”det stora kriget” är här.

Skärmavbild 2017-05-24 kl. 19.07.35

Vi får återkomma med en grundligare analys i nästa Tronspelet.

Men peppen höjdes sannerligen!

Den sjunde säsongen har premiär på HBO Nordic den 17 juli.

 

För fler tv-nyheter – gilla Tv-koll på Facebook

Inlägget Det stora kriget är här i nya Game of thrones-trailern! dök först upp på TV-koll.

Veckans streamingtips: Bisarra ”Mommy dead and dearest”, Kimmy Schmidt, med mera

$
0
0
"Mommy dead and dearest", HBO Nordic.
”Mommy dead and dearest”, HBO Nordic.

 

 

Veckans streamingtips: En bisarr true crime-dokumentär från HBO, okrossbara Kimmy Schmidts återkomst, Anne på Grönkulla i nytappning och snuskig Sarah Silverman.

 

 

Unbreakable Kimmy Schmidt

En tredje sprudlande säsong har landat av snillet Tina Feys och Robert Carlocks komedi om den okrossbara överlevaren Kimmy Schmidt, som håller på att bygga upp sitt liv efter att ha hållits fången i en bunker i 15 år. Ellie Kemper är som alltid perfektion i huvudrollen, och Jane Krakowski, Carol Kane och Tituss Burgess roar stort i biroller. Laura Dern gästspelar, Jon Hamm dyker såklart upp som pastorn som kidnappade Kimmy – och helt oväntat bjuds vi på en ”Orange is the new black”-crossover! Toppen!

Netflix

 

 

 

Mommy dead and dearest

Den här true crime-dokumentären av Erin Lee Carr är bland det sjukaste jag har sett på länge, och nu vägrar den att lämna mig i fred. Med andra ord: Se den. Men var beredd på att må dåligt. Var beredd på att må riktigt dåligt. Filmen handlar om den psykiska störningen Münchhausen by proxy och den extremt ohälsosamma mor- och dotterrelationen mellan Dee Dee Blanchard och Gypsy Rose Blanchard. En relation full av manipulation, lögner, vanvård och barnmisshandel, som slutade i mord. Fruktansvärt otäckt.

HBO Nordic

 

 

 

Jag heter Anne

Du har väl inte missat att Lucy Maud Montgomerys klassiska ”Anne på Grönkulla” har blivit färsk tv-serie, i händerna på Emmybelönade ”Breaking bad”-esset Moira Walley-Beckett, och med en helt perfekt castad Amybeth McNulty i huvudrollen? Tonen är lite mörkare än vi är vana vid, men kärnan är fortfarande oemotståndlig, lantromantisk feelgood, där föräldralösa, fantasifulla och snacksaliga Anne tinar upp hjärtan och tar fajter, mot bakgrund av natursköna, pittoreska kulisser. Mys för alla åldrar.

Netflix

 

 

 

Bubblaren

Sarah Silverman, som har en förmåga att säga de grövsta av saker med den allra sockersötaste av dockröster, är aktuell med komedispecialen ”A speck of dust”. Premiär på tisdag på Netflix – som den här våren verkligen har levererat på ståuppfronten.

 

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Veckans streamingtips: Bisarra ”Mommy dead and dearest”, Kimmy Schmidt, med mera dök först upp på TV-koll.

Avspark för tv-sommaren: 14 serier att kolla in i juni

$
0
0
"GLOW", Netflix.
”GLOW”, Netflix.

 

 

Sommaren sparkar i gång med en rätt fet premiärmånad.
Här är 14 tv-serier att roa sig med i juni.

 

 

1. The good fight

Äntligen svensk premiär för den här ”The good wife”-spinoffen, som tog vid när den sju säsonger långa originalserien checkade ut. I centrum står esset Christine Baranskis rollfigur Diane Lockhart, som börjar jobba för en ny advokatbyrå – efter att ha fått en rejäl näsbränna… Hela säsong ett blir tillgänglig på premiärdagen.

HBO Nordic, 1 juni

 

 

2. NSU – hatets underjord

”Berlin – under samma himmel” får sällskap av ännu ett tyskt måste. Den här urstarka miniserien är verklighetsbaserad och skildrar den nynazistiska terrorcellen NSU:s bildande och brott. Missa ej!

SVT1, 2 juni

 

3. I’m dying up here

Humorsnillet Jim Carrey är en av de exekutiva producenterna bakom den här dramakomedin från Showtime, om den spirande ståuppscenen i Los Angeles på 70-talet. Lite ojämnt men ändå lovande, med Melissa Leo som klubbägare.

HBO Nordic, 5 juni

 

 

4. Orange is the new black

Äntligen omgång fem av Jenji Kohans suveräna kvinnofängelseskildring, med sin stora och härligt brokiga ensemble. Säsongen verkar bli mycket dramatisk, och utspelar sig under endast tre dagar.

Netflix, 9 juni

 

5. Orphan black

Tatiana Maslany är tillbaka för att fortsätta briljera i en femte säsong av den här finfina sci-fi-serien.

Netflix, 11 juni

 

6. Please like me

Som vi har väntat, visst? På säsong tre av den här australiensiska lilla genomcharmiga pärlan om livet (och döden), av och med Josh Thomas.

SVT2, 13 juni

 

7. Jamestown

Mycket nyfiken på denna mix av brittiskt kostymdrama och amerikansk västern. Serien utspelar sig i den brittiska kolonin Jamestown på 1600-talet, dit en sorts dåtidens postorderbrudar har skickats från England för att bli fruar åt männen som har slagit sig ner i Amerika.

SVT1, 17 juni

 
8. Arvingarna

Den tredje och sista säsongen av den här danska höjdaren om den ljuvligt dysfunktionella familjen Grønnegaard.

SVT1, 19 juni

 

9. Preacher

AMC:s skogstokiga genrebastard ”Preacher” – baserad på Garth Ennis och Steve Dillons serier – är tillbaka med en andra säsong. Kan bli hur härligt knasigt som helst.

Viaplay, 20 juni

 
10. GLOW
Jag är enormt sugen på den här nya Netflix-serien, från gänget bakom ”Orange is the new black”. Skådeplatsen är 80-talets Los Angeles, och ”Mad men”-stjärnan Alison Brie spelar huvudrollen som en arbetslös skådis som i brist på andra jobb ger sig in i wrestlingvärlden. Mycket spandex, glitter och hårspray utlovas.

Netflix, 23 juni

 

11. Ett fall för Vera

SVT visar både säsong fyra och säsong fem av den här brittdeckaren efter Ann Cleeves böcker den här sommaren. Sevärd framför allt för att Brenda Blethyn är super som den aviga men observanta snuten Vera Stanhope.

SVT1, 23 juni

 

12. Gisslantagningen

Ny intressant dansk från folk bakom ”Brottet” och ”Borgen”, vilket ju lovar toppen. ”Gisslantagningen” utspelar sig i Köpenhamn och kickar i gång med kapandet av en tunnelbanevagn. Med svenska Alba August i en av rollerna.

Kanal 5, 26 juni

 

 

13. Friday night dinner

Är mycket förtjust i den här brittiska lilla sitcompärlan om den judiska familjen Goodman och deras urballade familjemiddagar. Nu säsong fyra.

SVT1, 27 juni

 

14. Gypsy

Spännande ny titel från Netflix. En psykologisk thriller med ”Twin Peaks”-aktuella snitsaren Naomi Watts som en terapeut som ”utvecklar farliga och intima relationer med människorna i sina patienters liv”.

Netflix, 30 juni

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Avspark för tv-sommaren: 14 serier att kolla in i juni dök först upp på TV-koll.

”NSU – hatets underjord”: Skakande tysk trilogi om nynazistisk terror

$
0
0

NSU-German-History-X-Mitten-in-Deutschland-NSU-2

 

Rate

NSU – hatets underjord

 

SVT1

 

Tyskt drama av bl a Thomas Wendrich, med bl a Anna Maria Mühe, Sebastian Urzendowsky, Albrecht Schuch, Almila Bagriacik och Florian Lukas.

 

Premiär den 2 juni

 

 
Den starka tysken ”Berlin – under samma himmel” (med Sofia Helin i en av rollerna), som just nu rullar i SVT, får nu sällskap av en ännu mer hårdslående landsman.

”NSU – hatets underjord” utspelar sig mellan åren 1989 och 2011, och tar sig an fallet med den nynazistiska terrorcellen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) – som lär vara ansvarig för en lång rad mord på framför allt turkar, samt diverse rån, bombangrepp och överfall.
En vansinnig våldsturné vars rättsliga efterspel fortfarande utspelar sig i tyska rättssalar.

 

I den första delen av vad som kanske snarare bör benämnas som en trilogi än en miniserie i tre långfilmslånga delar, handlar det om förövarna. Om hur en ung och planlös Beate Zschäpe (Anna Maria Mühe) finner kärlek, gemenskap och högerextremistisk övertygelse bland unga män med rakade skallar och bomberjackor, och bildar kärnan i NSU tillsammans med sina två alternerande älskare Uwe Mundlos (Albrecht Schuch) och Uwe Böhnhardt (Sebastian Urzendowsky).

 
I den andra delen handlar det om offren. Med fokus på Semiya Şimşek (Almila Bagriacik), vars blomsterhandlande pappa hösten 2000 blev den första som NSU mördade. Och det blir en lång väg till upprättelse för Semiya och hennes familj, och för de andra offrens anhöriga, då poliserna stirrar sig så blinda på knark, organiserad brottslighet och kriminella uppgörelser i invandrarkretsar att de vägrar se att hela situationen lutar extremt mycket åt höger.

I den tredje delen (där ”Weissensee”-favoriten Florian Lukas gör en av huvudrollerna) handlar det om utredarna. Som efter ett bankrån och två döda skinnskallar i en husbil 2011 äntligen kan bevisa att det är nynazister som ligger bakom de ouppklarade mord som de har jobbat i motvind med att utreda i över tio år.

 
Väldigt obehagligt, väldigt angeläget och väldigt skickligt berättat.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”NSU – hatets underjord”: Skakande tysk trilogi om nynazistisk terror dök först upp på TV-koll.


Äntligen! Teaser och premiärdatum för HBO:s porrdrama ”The Deuce”

$
0
0
Maggie Gyllenhaal i HBO:s "The Deuce".
Maggie Gyllenhaal i HBO:s ”The Deuce”.

 

 

Nu är den här. Den första teasern för HBO:s 70-talsporrdrama ”The Deuce”, med James Franco, Maggie Gyllenhaal – och James Franco igen.

 
Ja men det här är ju riktigt spännande.
HBO:s kommande dramaserie ”The Deuce” handlar om hur porrindustrin blomstrar i New York från tidigt 70-tal fram till mitten av 80-talet.
Tänk våld, sex, droger och girighet.

 
Så här lyder den synopsis som finns:

 
“The Deuce” follows the story of the legalization and subsequent rise of the porn industry in New York’s Times Square from the early ’70s through the mid ’80s, exploring the rough-and-tumble world that existed there until the rise of HIV, the violence of the cocaine epidemic and the renewed real estate market ended the bawdy turbulence of the area. The series is partly inspired by the career of twin brothers, Vincent Martino and Frankie Martino, who were players in the Times Square world and became fronts for mob control of the volatile and lucrative sex industry.”

 

James Franco spelar tvillingarna Vincent och Frankie Martino, och Maggie Gyllenhaal spelar ”Candy”. En sexarbetare med entreprenörsanda som dras till den nu lagliga porrindustrin.
Ralph ”Karate Kid” Macchio är också med på rollistan – och det som gör detta projekt så otroligt lovande är att det kommer från självaste ”The wire”-skaparen David Simon och den hårdkokta kriminalförfattaren, tillika ”The wire”-medarbetaren George Pelecanos.

 

Så här ser teasern ut:

 
Den 10 september är det premiär i HBO alltså. Och en inte så jättevild gissning är att det innebär premiär samma dag, eller dagen därpå, på HBO Nordic.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Äntligen! Teaser och premiärdatum för HBO:s porrdrama ”The Deuce” dök först upp på TV-koll.

Klart: Julia Roberts gör tv-serie för HBO

$
0
0
Julia Roberts i hennes förra samarbete med HBO – filmen "The normal heart".
Julia Roberts i sitt förra samarbete med HBO – filmen ”The normal heart”.

 

 

Julia Roberts + HBO = sant.
Snart ser vi megafilmstjärnan i miniserien ”Today will be different”.

 
Efter filmstjärnebonanzan ”Big litte lies”, har HBO fått en ny praktfisk på kroken.
Det är nämligen klart att Julia Roberts-serien ”Today will be different” – som vi först fick höra om i vintras – kommer att landa hos just HBO.

 
Miniserien är baserad på Maria Semples bok, och beskrivs så här:

 
”Today will be different” berättar historien om Eleanor Flood, som vaknar upp besluten om att vara sitt bästa jag – men sedan händer livet. Serien utspelar sig under en enda dag, och är ett porträtt av en kvinnas valhänta men tappra försök att navigera det moderna livets risker och behag.

 

Roberts spelar huvudrollen och producerar, och manuset skrivs av Semple själv.

 
Det här blir superfilmstjärnan Roberts första stora roll i en tv-serie. (Men 2014 gjorde hon en biroll i HBO-filmen ”The normal heart”.)

 

 

Inlägget Klart: Julia Roberts gör tv-serie för HBO dök först upp på TV-koll.

Se Ola Rapace i första teasern för Viaplays ”Hassel”

$
0
0

unnamed
Nyfiken på hur Ola Rapace tolkar den klassiska snuten Roland Hassel?
Varsågod, här är den första teasern för Viaplays kommande originalserie ”Hassel”.

 
Ja, som ni säkert redan vet blir Olov Svedelids klassiska deckarsnut Roland Hassel (som gestaltades av Lars-Erik Berenett i en lång rad filmer från åren 1986-2012) föremål för en ny originalserie från Viaplay.

 
Det är Ola Rapace som gör titelrollen i kriminalaren, som beskrivs som ”en realistisk, nyanserad och osminkad thrillerserie” som reflekterar samtida händelser i det allt hårdare samhällsklimatet. Så här ser första teasern ut:

 

Och så här beskriver Viaplay handlingen:

Serien inleds med att Roland Hassels fadersgestalt och mentor, Yngve Ruda, mördas brutalt på öppen gata. En förkrossad Hassel beslutar sig då för att driva en egen utredning under radarn och samlar sina närmaste medarbetare inom polisgruppen ”Triton” för att hitta Rudas mördare och hämnas honom. Men Hassels besatthet kring fallet påverkar också hans familj – hustrun Daniela och den fjortonåriga styvdottern Vida. Och snart befinner de sig i en nedåtgående spiral som tar dem allt längre ner mot avgrunden, i sin strävan att hålla ihop som en riktig familj. Samtidigt leder spåren efter Rudas mördare bort från gatan och pekar mot maktens korridorer i Stockholm och Bryssel. För Hassel har kampen mot brottsligheten inga gränser.

Serien är skapad av Henrik Jansson-Schweizer och Morgan Jensen som skrivit manus tillsammans med Björn Paqualin och Charlotte Lesche. Amir Chamdin regisserar, och i övriga roller syns Tomas Laustiola, Shanti Roney och Aliette Opheim.

 

”Hassel” består av tio delar och får premiär på Viaplay till hösten.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Se Ola Rapace i första teasern för Viaplays ”Hassel” dök först upp på TV-koll.

Veckans streamingtips: Fin-spinoffen ”The good fight” och familjedysfunktion i ”Casual”

$
0
0

thegoodfightthumbnail

 

 

Veckans finaste streamingtips:
”The good wife”-spinoffen, nytt från ”Casual” och en tysk favorit i repris.

 

 

The good fight

Alla som höll av det finfina juridiska dramat ”The good wife” (och faktiskt även de som inte såg speciellt mycket av originalserien) kan nu slänga sig över hela den första säsongen av den här skarpa spinoffen, som landade på HBO Nordic i går. Eleganten Christine Baranskis rollfigur Diane Lockhart står i centrum, och här får vi följa henne på nya juridiska äventyr på nya byrån Reddick, Boseman & Kolstad. Andra viktiga roller görs av Rose Leslie och Cush Jumbo, och en andra säsong är beställd.

HBO Nordic

 

Casual

Älskvärda ”Casual” – om den frånskilda terapeuten Valerie (Michaela Watkins), hennes tonårsdotter (Tara Lynne Barr) och hennes bror (Tommy Dewey) – är tillbaka med en tredje säsong av syskonkärlek och familjedysfunktion. Som ser ut att bli smått fantastisk. Notera den lediga tragikomiska briljansen i slutet av säsongspremiären, då en livsomvälvande, förödande nyhet släpps som i förbifarten under ett minnestal. Har du inte upptäckt den här anspråkslösa lilla dramakomedi-delikatessen än (tänk en mindre showig ”Transparent”)? In och binga!

HBO Nordic. Nya avsnitt på onsdagar

 

Weissensee

Hur mycket tv-dramaguld kan tysk tv gräva ur sin kyliga kalla kriget-historia, då väst var en sak och öst någonting helt annat? Well, ganska mycket verkar det som. Och före både ”Deutschland 83” och ”Berlin – under samma himmel” (som visas i SVT just nu) kom den östtyska Romeo och Julia-historien ”Weissensee” och förförde oss. SVT har visat samtliga tre säsonger förut, men den som missade dem kan avnjuta dem nu, då hela konkarongen har lagts ut på SVT Play lagom till alla lata sommarkvällar.

SVT Play

 

 

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Veckans streamingtips: Fin-spinoffen ”The good fight” och familjedysfunktion i ”Casual” dök först upp på TV-koll.

Jim Carreys ”I’m dying up here”– ingen omedelbar förälskelse men värd att ge en chans

$
0
0

im-dying-up-here

Rate

I’m dying up here

HBO Nordic

Del 1-3
Amerikansk dramakomedi av David Flebotte, med bl a Melissa Leo, Ari Graynor, Clark Duke och RJ Cyler.

 

Premiär den 5 juni

 

 

Behöver vi en till tv-serie om komiker? Borde fler berätta för oss om ledsna clown-syndromet?
Egentligen nej, på båda. Ändå har den här serien om ett gäng deppiga, desperata och demoraliserade lustigkurrar på den knoppande ståuppscenen i 70-talets Los Angeles något som gör att man vill att den ska lyckas.

I sina sämre stunder påminner ”I’m dying up here” – som har humordignitären Jim Carrey som exekutiv producent – om Cameron Crowes besläktade misslyckande ”Roadies”. Men i sina bättre partier kombinerar den fin tidskänsla med både hjärta, svärta, humor, social medvetenhet och framför allt en rå och rätt festlig dialog.

Rutinerade Melissa Leo ankrar ensemblen som den hårda klubbägaren Goldie – men mest sevärd i en genomgående begåvad skara är än så länge Ari Graynor som kvinnlig pionjär i en värld som än i dag, ungefär 40 år senare, är täckt av ett kompakt glastak.

”I’m dying up here” har inte direkt succé skrivet över hela sig – men kan serien bara hitta sin ton och vässa sitt fokus, hänger jag gärna mer med det här slängd i käften-gänget.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Jim Carreys ”I’m dying up here” – ingen omedelbar förälskelse men värd att ge en chans dök först upp på TV-koll.

Viewing all 1320 articles
Browse latest View live